Opole po raz drugi zaprosiło na kongres przedstawicieli branży spożywczej z całego regionu.(Fot: Dżacheć)
Kongres, który w ubiegłym roku cieszył się sporą popularnością ze strony opolskich przedsiębiorców działających w branży spożywczej, opolski ratusz postanowił powtórzyć. Tym razem spotkanie poświęcone jest innowacyjnym rozwiązaniom. - Brakuje takich okazji, żeby się spotkać i porozmawiać. A swobodna wymiana informacji, jeśli działamy w innych sektorach i nie jesteśmy względem siebie konkurencyjni, jest bardzo ważna i przydatna – mówi Bernard Węgierek, prezes ZPC Otmuchów. - Przemysł spożywczy stał się chyba znakiem charakterystycznym dla naszego województwa, więc takie spotkania jak ten kongres są bardzo zasadne – podkreśla Węgierek.
– Kongres tworzy pewną platformę wymiany doświadczeń i poglądów. W panelach dyskusyjnych poruszane są różne kwestie. W tym roku rozmowy dotyczą przede wszystkim innowacyjności – mówi Arkadiusz Wiśniewski, wiceprezydent Opola. - Oczywiście przy okazji kongresu mocno promujemy Opole i Aglomerację Opolską jako miejsce idealne do inwestycji dla branży spożywczej. Prezentujemy przykłady zakładów Nutricii czy Danone, ale też wskazujemy nowe tereny pod budowę fabryk – zaznacza Wiśniewski.
Oprócz wspomnianych już przedstawicieli zakładów Nutricii, Danone, ZPC Otmuchów w kongresie bierze udział również firma Kraft ze Skarbimierza oraz naukowcy i dostawcy produktów dla sektora branży spożywczej. Andrzej Blikle, znany cukiernik poprowadził panel dyskusyjny dotyczący innowacji w branży spożywczej. Z kolei twórca równie popularnej w Polsce marki Zbigniew Grycan, który świętuje 50-lecie działalności będzie gościem „kanapy Forbesa”. Magazyn, który jest współorganizatorem kongresu w jego trakcie wręczy też swoje nagrody dla najdynamiczniej rozwijających się firm w kraju (rankingi Diamentów Forbesa i Firm Rodzinnych).
pawelxp: Napisał postów [1717], status [Szycha]
nagroda dla najdynamiczniej rozwijajacej sie firmy w Polsce-Tusk powinien ją odebrać w imieniu PO :}}}