• Autor: Mat
    • Wyświetleń: 7728
    • Dodano: 2012-12-23 / 06:27
    • Komentarzy: 20

    Szef opolskich kucharzy poleca przepis na wyjątkowego karpia

    Przepis na karpia w sosie agrestowym poleca Paweł Pingot, szef Stowarzyszenia Opolskich Kucharzy.(Fot: Dżacheć)

    Karp w sosie agrestowym – to propozycja na nieco urozmaiconą wersję tradycyjnego wigilijnego karpia. Przepis na danie poleca czytelnikom portalu 24opole.pl Paweł Pingot, szef Stowarzyszenia Opolskich Kucharzy. - Jest w tym trochę kulinarnej zabawy, ale naprawdę warto – zapewnia kucharz.


    Ważny element każdego przepisu, którego głównym punktem jest karp, to wybór odpowiedniej ryby. - Nie może być zbyt duża. Do tego przepisu idealna będzie sztuka około 2,5 kilograma. Oczywiście rybę filetujemy i następnie przystępujemy do działania – mówi Paweł Pingot. Potrzebne nam składniki to wspomniany filet z karpia, cytryna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, koper, goździki oraz olej i cebula. Do przyrządzenia sosu agrestowego musimy przygotować 70 dkg agrestu, 150 g miodu gryczanego, 100 g piernika, 100 g chleba razowego, około 0,5 litra wywaru z warzyw, cebulę a także skórkę pomarańczy.

    - Filet z karpia solimy, skrapiamy cytryną i dodajemy suchego imbiru. Układamy w pojemniku, przekładając cebulą, plasterkami cytryny, gałązkami kopru, odrobiną ziela angielskiego, liścia laurowego, dodajemy 3 sztuki goździka, skrapiamy to wszystko olejem. Tak przygotowanego przechowujemy w lodówce 24 godziny – wyjaśnia Pingot. - Następnie oczyszczamy karpia z marynaty, obtaczamy w mące i smażymy na oleju – dodaje.

    Następnym krokiem jest przygotowanie sosu agrestowego. - Agrest może być mrożony lub z kompotu. Podsmażamy cebulę na miodzie gryczanym. Gdy się zarumieni, dodajemy agrest i podsmażamy przez około 4 minuty. Dodajemy piernik i kromkę chleba razowego. Smażymy 2 minuty. Podlewamy wywarem z warzyw i dusimy około 14 minut – objaśnia kucharz. - Następnie wszystko miksujemy, dodajemy przyprawy do smaku i zalewamy karpia takim sosem. Wszystko razem zapiekamy przez 5 minut i karp w sosie agrestowym gotowy.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2012-12-25 02:55:48 [178.37.25.*] id:969151  
    wasyl22: Napisał postów [46], status [rozkręca się] Reputacja
    Znam przepis na karpia w sosie piernikowym,zainteresowani niech piszą w odpowiedziach.

    Nick:
    Treść:
    2012-12-23 09:30:42 [93.181.160.*] id:968560  
    Rolik: Napisał postów [8284], status [VIP] Reputacja
    Dymfer jak przi świniobiciu.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2012-12-24 12:10:24 [84.190.212.*] id:968971  
    mike: Napisał postów [1362], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    a dryne kunksu z tytki o smaku kaczki-tak swiatecznie..
    2012-12-23 10:48:32 [83.5.44.*] id:968590  
    Juljan: Napisał postów [15744], status [VIP] Reputacja
    Ten nagłówek brzmi jak- Krzysztof Jarzyna ze Szczecina, szef wszystkich szefów ;)))

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2012-12-23 11:39:00 [93.181.160.*] id:968606  
    Rolik: Napisał postów [8284], status [VIP] Reputacja
    Szef szefów:D
    2012-12-23 22:30:17 [89.79.91.*] id:968848  
    S : Napisał postów [1280], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    A z kolei Jarzyna pasuje do kuchni.
    2012-12-23 10:18:29 [95.223.108.*] id:968571  
    jasko5521: Napisał postów [146], status [wyjadacz] Reputacja
    Generalnie ludzkość od czasu postępu w gotowaniu zjada dwa razy tyle niż wymaga natura.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [4]
    2012-12-23 17:16:14 [89.79.91.*] id:968723  
    S : Napisał postów [1280], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    To nie zależy od kuchni, tylko od ilości dostępnych zasobów.
    2012-12-23 17:42:19 [178.252.29.*] id:968755  
    TUBYLEC: Napisał postów [3598], status [VIP] Reputacja
    to wychodzi na to , że sra dwa razy tyle co ustawa przewiduje ?
    2012-12-23 17:44:58 [77.223.234.*] id:968758  
    Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP] Reputacja
    ...to co musimy wrócić do początki i surowe mięcho jeść...;)
    2012-12-23 18:05:54 [95.223.108.*] id:968766  
    jasko5521: Napisał postów [146], status [wyjadacz] Reputacja
    wszyscy macie racje!!! :)
    2012-12-23 17:40:36 [194.29.180.*] id:968753  
    spellhowler: Napisał postów [4824], status [VIP] Reputacja
    heh, pan paweł i gotowanie , a to dobre....

    Nick:
    Treść:
    2012-12-23 12:55:31 [91.193.208.*] id:968631  
    RAII: Napisał postów [27576], status [VIP] Reputacja
    ale gdzie w tym przepisie zapodział się bounty?:( ;)

    Nick:
    Treść:
    2012-12-23 12:47:28 [95.40.19.*] id:968624  
    prawdziwy: Napisał postów [1105], status [stały bywalec] Reputacja
    Karp sol pieprz i maslo, tez mi sztuka :-)

    Nick:
    Treść:
    2012-12-23 11:07:37 [178.252.29.*] id:968599  
    TUBYLEC: Napisał postów [3598], status [VIP] Reputacja
    Krzysztof Jarzyna przyjechał do Opola ze Szczecina?

    Nick:
    Treść:
    2012-12-23 10:30:23 [83.4.30.*] id:968576  
    luxusowy: Napisał postów [22583], status [VIP] Reputacja
    Dzień-dobry Wszystkim. Wytrzeźwiałem po końcu świata i jestem... :)

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2012-12-23 10:34:54 [77.253.66.*] id:968580  
    DRIVER: Napisał postów [8661], status [VIP] Reputacja
    Ja również się przywitam,zanim zrobi się chlew.
    2012-12-23 10:35:41 [93.181.160.*] id:968581  
    Rolik: Napisał postów [8284], status [VIP] Reputacja
    jo dali czekum na kuniec świata.
    2012-12-23 10:37:21 [83.4.30.*] id:968583  
    luxusowy: Napisał postów [22583], status [VIP] Reputacja
    Koniec świata odwołany i trzeba długi pospłacać...
    2012-12-23 09:13:28 [46.205.70.*] id:968557  
    amigo: Napisał postów [665], status [rozpisany/na] Reputacja
    Sam się baw.

    Nick:
    Treść: