Przepis na karpia w sosie agrestowym poleca Paweł Pingot, szef Stowarzyszenia Opolskich Kucharzy.(Fot: Dżacheć)
Ważny element każdego przepisu, którego głównym punktem jest karp, to wybór odpowiedniej ryby. - Nie może być zbyt duża. Do tego przepisu idealna będzie sztuka około 2,5 kilograma. Oczywiście rybę filetujemy i następnie przystępujemy do działania – mówi Paweł Pingot. Potrzebne nam składniki to wspomniany filet z karpia, cytryna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, koper, goździki oraz olej i cebula. Do przyrządzenia sosu agrestowego musimy przygotować 70 dkg agrestu, 150 g miodu gryczanego, 100 g piernika, 100 g chleba razowego, około 0,5 litra wywaru z warzyw, cebulę a także skórkę pomarańczy.
- Filet z karpia solimy, skrapiamy cytryną i dodajemy suchego imbiru. Układamy w pojemniku, przekładając cebulą, plasterkami cytryny, gałązkami kopru, odrobiną ziela angielskiego, liścia laurowego, dodajemy 3 sztuki goździka, skrapiamy to wszystko olejem. Tak przygotowanego przechowujemy w lodówce 24 godziny – wyjaśnia Pingot. - Następnie oczyszczamy karpia z marynaty, obtaczamy w mące i smażymy na oleju – dodaje.
Następnym krokiem jest przygotowanie sosu agrestowego. - Agrest może być mrożony lub z kompotu. Podsmażamy cebulę na miodzie gryczanym. Gdy się zarumieni, dodajemy agrest i podsmażamy przez około 4 minuty. Dodajemy piernik i kromkę chleba razowego. Smażymy 2 minuty. Podlewamy wywarem z warzyw i dusimy około 14 minut – objaśnia kucharz. - Następnie wszystko miksujemy, dodajemy przyprawy do smaku i zalewamy karpia takim sosem. Wszystko razem zapiekamy przez 5 minut i karp w sosie agrestowym gotowy.
wasyl22: Napisał postów [46], status [rozkręca się]
Znam przepis na karpia w sosie piernikowym,zainteresowani niech piszą w odpowiedziach.