- Autor: Mat
- Wyświetleń: 4331
- Dodano: 2013-03-31 / 06:00
- Komentarzy: 296
Jajko jest królem wielkanocnego stołu
Już od czasów starożytności było przedmiotem kultu. Zawieszano je pod sufitami egipskich świątyń, a w mitologii egipskiej jego kształt miał świat. Jajko, bo o nim mowa symbolizuje wszechświat, Słońce, Ziemię, siłę życiową, płodność, odrodzenie, moc działającą na złe duchy, a przede wszystkim zarodek i początek nowego życia. Czy właśnie dlatego jest na pierwszym miejscu wśród potraw święconych w Wielką Sobotę i najważniejszym na wielkanocnym stole ?
Najczęściej jajko gości na śniadaniu w Niedzielę Wielkanocną w formie kolorowych pisanek. Ta tradycja powoli poddaje się nowoczesnym trendom i nierzadko zamiast jaj kurzych cieszymy oko malowanymi jajami na przykład strusia, przepiórek czy gęsi. - Warto jednak pamiętać o podstawowej symbolice obecności jajka na wielkanocnym stole. Podczas śniadania w Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego jajko powinno być podane na osobnym talerzu, pokrojone na ćwiartki oraz posypane solą i pieprzem – tłumaczy Jakub Oszek, wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Opolskiego. - Jajkami podanymi właśnie w takiej formie dzielą się uczestnicy śniadania przy okazji składając sobie życzenia – dodaje.
Królestwo jajka na wielkanocnym stole nie kończy się jednak na tradycjach wynikających z wiary. - Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że Polacy kochają jaja i to pod wieloma postaciami. Bo jeśli nieco lepiej rozejrzymy się po stole w Wielką Niedzielę to znajdziemy przecież wielkanocny żur z jajami, jaja w galarecie czy jaja faszerowane – wylicza Oszek. - Ale nie ma się co dziwić, widocznie wiemy co dobre bo jedno jajko zawiera około 100 kalorii, a znajdziemy w nim wszystkie konieczne dla odżywienia organizmu składniki czyli białko, tłuszcz, sole mineralne i witaminy – podkreśla.
Jeżeli dotychczasowe potrawy z jaj staną się monotonne to wspólnie z wiceprezesem Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Opolskiego polecamy przepis na jaja na tarteletkach z ciasta francuskiego w sosie cebulowym. - Potrzebować będziemy 8 jaj sadzonych, 8 tarteletek z ciasta francuskiego, szczypioru oraz sosu cebulowego. Sos przygotowujemy robiąc zasmażkę z mąki i masła do której dodajemy drobno posiekaną cebule, kawałeczek listka bobkowego i 8 ziaren pieprzu. Całość dusimy aż zmięknie i podlewamy rosołem, a następnie dodajemy śmietanę może być 18% i troszkę soku z cytryny – tłumaczy Jakub Oszek. - Jeśli już mamy wszystko przygotowane to następnie na tarteletki nakładamy gęsty sos cebulowy, jajko sadzone i posypujemy szczypiorem. Nasze danie wkładamy do nagrzanego piekarnika na minutkę, aby pięknie nam się ogrzało – dodaje.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
olenka4u: Napisała postów [43350], status [VIP]
Nowy watek bo tamten sie długo przewijal ;p LANY PONIEDZIAŁEK ;)