• Autor: Mat
    • Wyświetleń: 4679
    • Dodano: 2013-11-02 / 15:10
    • Komentarzy: 22

    Branża spożywcza na Opolszczyźnie trzyma się razem

    Zakupy grupowe, starania o lepsze kadry czy badania nad nowymi produktami oraz technologiami - to przykłady możliwości jakie daje Opolski Klaster Spożywczy. Na początek przystąpiło do niego 9 firm. (Fot: archiwum)

    Przez kilka ostatnich miesięcy wśród opolskich firm z branży spożywczej trwały wytężone prace nad projektem tzw. klastra czyli zrzeszenia gospodarczego. Ostatecznie do Opolskiego Klastra Spożywczego dołączyło na starcie 9 firm. Wzajemna współpraca to okazja na tańsze zakupy produktów do produkcji czy rozwijanie nowych technologii.


    Branża spożywcza jest jedną z najprężniej działających sektorów gospodarki na Opolszczyźnie. Lokalne władze, czy to na szczeblu wojewódzkim czy miejskim, regularnie podkreślają, że to właśnie najmniejsze województwo w kraju może pochwalić się obecnością trzech spośród pięciu największych koncernów z branży spożywczej na świecie. To właśnie na Opolszczyźnie zakłady ulokowały takie marki jak Danone, Nestle i Mondelez.

    - Firmy nie zawsze muszą ze sobą konkurować. Możemy się od siebie nawzajem dużo nauczyć i dużo zyskać na wspólnej współpracy – ocenia Andrzej Drosik, dyrektor zakładu Nutricia w Opolu, który jako jeden z 9 przystąpił do projektu Opolskiego Klastra Spożywczego. W tej samej grupie znalazły się jeszcze Good Mills ze Straduni, Ustronianka z Białej, Mondelez International ze Skarbimierza, Nestle z Namysłowa, Lesafre z Wołczyna, Pasta Food z Opola, Grupa Otmuchów i ZPT Kruszwica w Brzegu.

    - Zależy nam, aby klaster nabrał rangi kluczowego dla województwa opolskiego. Inaugurują go największe firmy, ale projekt jest otwarty dla wszystkich z tej branży, także małych i średnich przedsiębiorstw. Wręcz nie wyobrażamy sobie działania klastra bez takich firm jak Cuprod, Wacuś czy Cukry Nyskie – mówi Sławomir Janecki, kierownik Centrum Obsługi Inwestora i Eksportera w Opolu. - Współpraca może odbywać się na wielu płaszczyznach. To może być rozwój kadr, zakupy grupowe czy badania – wylicza Janecki.

    Partnerami Opolskiego Klastra Spożywczego są Opolskie Centrum Rozwoju Gospodarki, Politechnika Opolska, Uniwersytet Opolski, miasto Opole, Park Naukowo-Technologiczny w Opolu, Opolski Park Naukowo-Technologiczny oraz Klub 150 powołany przez OCRG, który zrzesza już 190 największych i najbardziej dynamicznie rozwijających się opolskich przedsiębiorstw. Firmy należące do klastra otrzymały specjalne certyfikaty podczas III Ogólnopolskiego Kongresu Branży Spożywczej w Opolu. Pierwszym zadaniem klastra ma być pochylenie się nad kwestią kształcenia kadr na potrzeby przemysłu spożywczego w województwie opolskim.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2013-11-02 15:18:26 [89.79.90.*] id:1135989  
    Admeb MebleNaWy: Napisał postów [8], status [nowy] Reputacja
    tzn zmowa cenowa! Nic innego z "trzymania się razem" nie może powstać.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2013-11-02 17:50:00 [83.27.73.*] id:1136022  
    WójekDobraRada: Napisał postów [2042], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    Twój nick to skrót od; Meble Na Wy.ebanie?
    2013-11-02 17:50:24 [83.27.73.*] id:1136024  
    WójekDobraRada: Napisał postów [2042], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    czy wysypisko?
    2013-11-03 14:42:39 [83.29.239.*] id:1136511  
    pracujacywOP: Napisał postów [1], status [żółtodziób] Reputacja
    tak bankowo zmowa cenowa tym bardziej ze te firmy produkują różne artykuły
    2013-11-02 22:05:59 [83.30.232.*] id:1136214  
    św_juzef: Napisał postów [12741], status [VIP] Reputacja
    im wienksze chalo robiom tym bardziej syfne jedzenie prodókójom

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2013-11-02 22:07:40 [217.153.196.*] id:1136217  
    Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP] Reputacja
    dlatego sam robię kiełbasę z psów i kotów...a czasami ze szczurów ale takich młodych bo stare to tylko na wędzenie się nadają;)
    2013-11-02 22:08:29 [37.24.155.*] id:1136220  
    jasko552: Napisał postów [938], status [stały bywalec] Reputacja
    i wuszty sa twarde
    2013-11-02 22:16:31 [31.172.30.*] id:1136233  
    capsel4ever: Napisał postów [12], status [ ! Troll ! ]
    sam cókier i sól, muwiem Ci, i jeszcze oblizójom pszed spszedarzom
    2013-11-02 22:11:48 [83.29.185.*] id:1136224  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    razem biesiadują, razem się trzymają i razem na rynek s.... wypuszczają

    Nick:
    Treść:
    2013-11-02 17:02:32 [93.181.160.*] id:1136012  
    Rolnikos: Napisała postów [9270], status [VIP] Reputacja
    Razem odświeżają wędliny i mięso pod bieżącą wodą i przebijają daty ważności ??

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [9]
    2013-11-02 17:40:39 [37.24.153.*] id:1136017  
    jasko552: Napisał postów [938], status [stały bywalec] Reputacja
    woda a potem olejem smaruja;) Zdrooowo wyglada;) jaki moral? uboj rytualny albo swino bicie i wiesz co jesz:)
    2013-11-02 17:48:52 [83.27.73.*] id:1136021  
    WójekDobraRada: Napisał postów [2042], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    filety z pangi wodą utlenioną żeby wyżarło pleśń a potem mycie wodą z płynem do mycia naczyń
    2013-11-02 18:05:30 [83.7.93.*] id:1136026  
    hubert1860: Napisał postów [2323], status [Szycha] Reputacja
    Skad to wiecie.... No tak kazdy ma kogos w rodzinie co pracuje w supermarkiecie.
    2013-11-02 18:14:31 [93.181.160.*] id:1136027  
    Rolnikos: Napisała postów [9270], status [VIP] Reputacja
    tak rozmawiałem kiedyś z kimś kto pracuje w markecie i właśnie tak robią myją wędliny i mięso
    2013-11-02 18:40:10 [89.76.164.*] id:1136041  
    jureczek111: Napisał postów [487], status [starszy pismak] Reputacja
    Pracuję w supermarkecie i nie zauważyłem tego o czym mówicie Może to wy robicie skoro tak doskonale wiecie jak to się robi
    2013-11-02 18:46:21 [83.7.93.*] id:1136042  
    hubert1860: Napisał postów [2323], status [Szycha] Reputacja
    jureczek111 pracujesz jako ochroniarz?
    2013-11-02 18:50:05 [93.181.160.*] id:1136044  
    Rolnikos: Napisała postów [9270], status [VIP] Reputacja
    tak nikt się do tego nie przyzna albo ty tylko na kasie a praktykantki na zapleczu myją żeby było świeże :P
    2013-11-02 20:23:40 [83.4.103.*] id:1136098  
    WójekDobraRada: Napisał postów [2042], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    A propo marketu to się jeszcze przepakowuje artykuły i przebija daty ważności.
    2013-11-02 21:41:04 [37.24.155.*] id:1136156  
    jasko552: Napisał postów [938], status [stały bywalec] Reputacja
    Niestety nie tylko w supermarketach! Jak myslicie co sie robi z wedlinami czy miesem w malych osiedlowych czy wiejskich sklepach? ja wiem dzieki czemu wiem tez na co patrzec choc i tak nie jestem na 100% pewny co kupuje! Moja rada Czym bardziej sie blyszczy tym gorszy i starszy szajs
    2013-11-02 21:24:16 [89.79.134.*] id:1136140  
    e-opolanin: Napisał postów [136], status [wyjadacz] Reputacja
    A my za to płacimy

    Nick:
    Treść:
    2013-11-02 16:15:48 [89.72.244.*] id:1136003  
    RAII: Napisał postów [27576], status [VIP] Reputacja
    Jak się firmy zaczynają kolegowac..

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2013-11-02 18:03:36 [178.216.104.*] id:1136025  
    spun: Napisał postów [4806], status [VIP] Reputacja
    ...to diabeł z radości ogonem zamiata.