- Autor: Mat
- Wyświetleń: 6427
- Dodano: 2014-02-15 / 07:54
- Komentarzy: 94
Opole ma swoją książkę kucharską
Autorzy przepisów zamieszczonych w książce kulinarnej "Opole w 40 smakach".(Fot: Dżacheć)
"Opole w 40 smakach" to tytuł książki kucharskiej wydanej przez opolski ratusz we współpracy z Opolską Blogosferą Kulinarną. Propozycje zawarte w tej publikacji pochodzą bezpośrednio od mieszkańców stolicy Opolszczyzny. Zostały zebrane podczas Festiwalu Smaków, a następnie wyselekcjonowane i przetestowane. Co ważne, w książce nie brakuje zarówno lokalnej tradycji jak i kuchennych eksperymentów.
Wśród 44 przepisów zebranych w książce znajdziemy zarówno zupy, dania główne, przekąski jak również coś na słodko. Amatorom spędzania czasu w kuchni z pewnością spodobają się takie wyzwania jak mafaldine z tuńczykiem, tanką pietruszki i kaparami, karnibahar musaka czy risotto z krewetkami i kolendrą. Wiele z przepisów to jednak recepta na oryginalne, ale zarazem szybkie i proste w przygotowaniu dania. Na tej półce możemy śmiało ustawić pizzę ziemniaczaną, krem marchewkowy oraz pasztet z cukinii.
- Ja przebiłem się z dwoma przepisami. Jeden to powiew egzotyki. Karnibahar musaka to danie, którego podstawą jest mięso mielone smażone z cebulą, przecierem pomidorowym, a całość uzupełnia gotowanie z kalafiorem – zachęca Tomasz Gabor, sołtys Brzezia a prywatnie miłośnik gotowania. - Drugi przepis to rolada z sera żółtego. Odkryłem, że żółty ser podgrzany w wodzie daje się rozwałkowywać niczym ciasto i można z niego przygotować ciekawe formy. W takiej serowej roladce jest gotowane jajko, serek topiony, jakaś wędlinka. Fantastyczna zakąska na stół – dodaje Gabor.
O przebicie się do "Opola w 40 smakach" ze swoim przepisem faktycznie nie było łatwo. - Zebraliśmy blisko 2 tysiące przepisów, co przeszło nasze oczekiwania. W związku z tym powstało jury, które wyselekcjonowało najciekawsze propozycje, a następnie przystąpiło do gotowania. Ostatnim etapem było przygotowanie barwnych ilustracji – mówi Krzysztof Kawałko, wiceprezydent Opola, który również ma własny przepis w książce – na zupę rybną. - Na początek przygotowaliśmy 2 tysiące egzemplarzy książki. Cały projekt kosztował 6 tysięcy złotych – dodaje.
Ratusz część z książek kucharskich planuje rozdać za darmo przy okazji organizowanych imprez kulturalnych bądź o tematyce stricte kulinarnej. Póki co nieokreślona partia „Opola w 40 smakach” ma też trafić do Miejskiej Informacji Turystycznej, gdzie będzie ją można nabyć w cenie 3 złotych i 66 groszy.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
anstel: Napisał postów [3801], status [VIP]
Też gotuję , wodę żeby zaparzyć herbatę .