- Autor: Mat
- Wyświetleń: 4854
- Dodano: 2014-04-19 / 08:00
- Komentarzy: 69
Jajka na Wielkanoc muszą być kolorowe. Skąd ten zwyczaj?
We wszystkich kolorach tęczy, zdobione za pomocą wielu technik albo po prostu gotowane w łupinach cebuli – sposobów na przygotowanie pisanek wielkanocnych nie brakuje. Warto jednak pamiętać, z czym wiąże się tradycja ich przygotowywania. Szczególnie, że mocnym jej akcentem jest opolski Ostrówek. Siadając do wielkanocnego śniadania warto też wiedzieć czym różni się kraszanka od pisanki.
Za najstarsze pisanki uważa się strusie jaja z wyrytymi wzorami i napisami, znalezione w Asyrii, w jednym z grobowców sprzed 5 tysięcy lat. Zwyczaj zdobienia jaj kultywowany był też w starożytnej Persji. Tam pisanki związane były ze świętem nowego roku zwanym Nowruz, obchodzonym na początku wiosny. Pisanki były też dobrze znane w starożytnej Grecji, gdzie często umieszczano w grobowcach posążki Dionizosa trzymającego w dłoni jajko - znak powrotu do życia. Malowane jajka towarzyszyły też zmarłym w czasach cesarstwa rzymskiego.
Jeśli chodzi o polską tradycję i najstarsze pisanki znalezione na ziemiach krajowych, to każdy Opolanin powinien wiedzieć, że pochodzą one z końca X wieku, a zostały odkryte podczas wykopalisk archeologicznych na wyspie Ostrówek w stolicy województwa. Wydobyto ich 7 sztuk (3 z gliny i 4 z wapienia). - W kilku z nich umieszczono najprawdopodobniej jakieś ziarna bądź jakieś inne małe przedmioty. Nie wiadomo jakie było ich dokładne przeznaczenie. Być może były narzędziami kultu bądź magii – mówi Urszula Zajączkowska, dyrektor Muzeum Śląska Opolskiego. - Jajo w wielu starych kulturach symbolizowało płodność i powrót przyrody do życia po zimie – dodaje Zajączkowska.
Podziwiając pięknie zdobione jaja warto też pamiętać, że potoczna nazwa pisanki nie zawsze jest najlepszym i najbardziej precyzyjnym określeniem. W zależności od techniki zdobienia, malowane jajka noszą bowiem różne nazwy:
kraszanki (znane też jako kroszonki) - powstają przez gotowanie jajka w kolorowych barwnikach, które nadają skorupce koloru. Kiedyś stosowano wyłącznie naturalne barwniki takie jak łupiny cebuli, sok z buraka, kora młodej jabłoni czy łupiny orzecha włoskiego. Obecnie za pomocą sztucznych barwników można uzyskać dowolny kolor skorupki.
pisanki - wyróżniają się różnobarwnymi deseniami. Przygotowuje się je przez rysowanie na skorupce wzorów gorącym roztopionym woskiem, a następnie zanurzenie jajka w barwniku. Do rysowania używa się szpilek, igieł, słomek i drewienek. Im częściej powtarza się proces woskowania i zdobienia, tym bardziej skomplikowane wzory można uzyskać.
oklejanki - to przyozdobione sitowiem, płatkami bzu, skrawkami kolorowego, błyszczącego papieru lub tkaniny jajka.
nalepianki - powstają przez ozdabianie skorupki jajka różnobarwnymi wycinankami z papieru.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
[moderacja]: Napisał postów [617], status [rozkręcił się]
[moderacja]