- Autor: Greg
- Wyświetleń: 10073
- Dodano: 2014-05-22 / 14:15
- Komentarzy: 161
Piotr Ogiński z "Top Chef" gotował dla opolskich studentów
Piotr Ogiński i Tomasz Gabor przy polowej kuchni na kampusie UO. (Fot. Dżacheć)
Miało być chili con carne, ale będzie carne con arroz – za to w ilości 3500 porcji. Takim daniem zostali poczęstowani opolscy studenci po Żakinadzie.
Gotowanie trwa od godzin przedpołudniowych na placu przed Studenckim Centrum Kultury na terenie Uniwersytetu Opolskiego.
- Zużyjemy 70 kilo mięsa, 380 puszek pomidorów i fasoli, 50 kilo cebuli, do tego papryka, czosnek, ryż, mnóstwo przypraw - mówi bloger kulinarny Piotr Ogiński, znany z wideobloga „Kocham gotować” oraz udziału w programie "Top Chef", który jest dziś głównym kucharzem. – Problemem okazał się brak tak wielkiego gara na ugotowanie tej potrawy z ryżem, więc dodamy go po ugotowaniu. To dla mnie wielkie wyzwanie, pierwszy raz gotuję dla tak dużej ilości osób i pierwszy raz na polowej kuchni. No cóż, mam nadzieję, że podołam temu wyzwaniu, gdy już przyjąłem zaproszenie od kolegi z Opola, by nakarmić głodnych żaków.
W poprzednich latach studenci byli częstowani chińskimi zupkami błyskawicznymi, w tym roku jednak Samorząd Studencki postawił na zdrowe jedzenie.
- I dobrze, ja sam gotuję i wiem, że można zjeść coś naprawdę dobrego przy niewielkim wysiłku – mówi bloger kulinarny Tomasz Gabor, który kieruje całą imprezą. – Obawiam się jednak, na ile starczy nam tych porcji, bo ja myślałem, że będziemy częstować do wieczora, a tu studenci już czekają i twierdzą, że zjedzą wszystko w 2 godziny.
Dziś rozwiązano również ogłoszony przed Piastonaliami konkurs na sałatkę studencką – najlepszą, najtańszą i najsmaczniejszą, a laureaci przygotowali swoje propozycje. Na konkurs wpłynęło 24 propozycji – wygrał go Mateusz Posmyk z Uniwersytetu Opolskiego, który przyznaje, że wymyślił przepis na spontanie, szukając inspiracji przed komputerem. W skład nagrodzonej sałatki wchodzi między innymi sałata lodowa, młody szpinak, pomidory, ogórek, kiełki rzodkiewki i mięta, a w skład dressingu: oliwa i ocet balsamiczny.
Rep: Gosz
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
tiku: Napisała postów [37315], status [VIP]
Cała kasa poszła na pijaństwo, to teraz " biedaczków" trzeba nakarmić, ot! im to się powodzi. Może lepiej biednych, bezdomnych nakarmić, a oni niech mniej chleją.