- Autor: Greg
- Wyświetleń: 19639
- Dodano: 2014-09-29 / 06:29
- Komentarzy: 64
Opolanie w kulinarnym show "Ugotowani"
W 5 najbliższych odcinkach kulinarnego show, nadawanego na antenie telewizji TVN, zobaczymy Opolan. Gospodarzami kolejnych odcinków będą: instruktor jogi Łukasz Zalewski, nauczycielka języka włoskiego Caterina Salomoni, członek Opolskiego Bractwa Rycerskiego Andrzej Kościuk oraz Gabriela Eliasz - fizjoterapeutka.
W pierwszym "opolskim" odcinku gospodarzem będzie Łukasz Zalewski – tłumacz, masażysta, instruktor jogi i specjalista od ajurwedy, który - jak sam o sobie mówi - każdego dnia motywację czerpie z lustra. Twierdzi, że lubi gorąco i sam jest gorący. W jego obecności przepływ energii jest gwarantowany.
Gospodynią drugiej kolacji będzie Caterina Salomoni – energiczna nauczycielka języka włoskiego. Caterina jest Włoszką mieszkającą w Polsce od 7 lat. Poza pracą w szkole językowej, sama kształci się studiując pilnie italistykę.
Trzecia kolacja w Opolu odbędzie się rycerskim grodzie w Byczynie, nad którym pieczę trzyma współczesny rycerz, czyli Andrzej Kościuk. Andrzej to emerytowany oficer artylerii i kulinarny tradycjonalista. W wolnych chwilach rzuca nożami, toporami, a czasami mięsem... w kuchni. A gdy budzi się w nim easy rider, wsiada na stalowego rumaka i jedzie w siną dal.
W ostatnim, finałowym odcinku kolację przygotuje Gabriela Eliasz – fizjoterapeutka, która na co dzień stara się zmieniać życiowe nawyki innych ludzi. Jest też specjalistką od napięcia… mięśni. Gdy potrzebuje relaksu ucieka do ogródka. W trakcie tego wieczoru przekonamy się, dlaczego Gabriela poznawała polską kuchnię w Szwecji, czy poleje się krew oraz czy burza popsuje tę kolację.
Odcinki z Opolanami można zobaczyć na antenie telewizji TVN od poniedziałku 29 września do czwartku 2 października codziennie o godzinie 20:50. Na dokładkę z „Ugotowanych” TVN zaprasza w niedzielę 5 października o godzinie 17:00.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
opolaninn: Napisał postów [2716], status [Szycha]
zeby polska włoszka wiedziała co to jest? Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese) – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je mieli, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów[