Trattorię Antica znajdziemy przy ul. Św. Wojciecha, w samym sercu Opola, kilkadziesiąt metrów od Rynku.
Charakterystyczny niebiesko-szary wystrój, surowe ściany a na nich seria pamiątkowych fotografii, obrusy w kratę, świeże zioła na stołach, oryginalna muzyka a przede wszystkim piec opalany drewnem, zajmujący centralne miejsce lokalu, tworzą niezwykły klimat i charakter tego miejsca. Niepowtarzalny aromat tego, co przynosi otwarta kuchnia można poczuć od samego progu.
- Zależy nam aby panowała tu domowa atmosfera rodem z gwarnej, włoskiej prowincji. Stawiamy na wysoką jakość obsługi. To kelnerzy i kelnerki czekają na dania a nie odwrotnie – mówi Wojciech Chromczak prowadzący restaurację.
Kiedy goście Trattoria Antica sięgną po kartę, czeka ich smakowity dylemat. Nie będzie łatwo wybrać, czy kubki smakowe uraczyć jedną z 16 rodzajów proponowanej pizzy, sięgnąć po jeden z 17 wariantów makaronów, a może skusić się na dania typowo mięsne i ryby, które w karcie zajmują aktualnie 9 pozycji. Całość oferty doskonale uzupełniają zupy, obszerna paleta przystawek i deserów.
- Z myślą o najwyższej jakości serwowanych dań, większość makaronów jak na przykład lasagne, tagliatelle, gnocchi czy pierożki ravioli przygotowujemy własnoręcznie – mówi Mariusz Ściegienny, szef kuchni Trattoria Antica, posiadający 20-letnie doświadczenie kulinarne. - Z przyjemnością doprawimy też potrawę wedle najwybredniejszych gustów czy zastosujemy w daniu dowolnie wybrany rodzaj makaronu. Spełnimy też prośby o sos czosnkowy czy pomidorowy do pizzy – dodaje.
Mocnym punktem w karcie restauracji ma być sezonowość. - Uzupełnieniem stałej oferty stanie się wkładka sezonowa. W premierowej odsłonie znajdziemy między innymi zupę dyniową, carpaccio z łososia oraz gicz cielęcą z warzywami. Jesienią będzie też można liczyć na dania obfitujące w moc grzybów w postaci prawdziwków czy kurek. Wiosną pojawią się z kolei chociażby dania ze świeżych szparagów – wylicza Wojciech Chromczak. Z czasem w karcie mają pojawić się kolejne pozycje kuchni włoskiej. Będą to świeże mule i ostrygi, przegrzebki, muszle św. Jakuba, carpaccio z jelenia i wiele ryb. Oczkiem w głowie gospodarzy pierwszej w Opolu Trattorii są także wina. - W naszym wachlarzu znajduje się 650 gatunków win białych, czerwonych i frizzante. Nawet najbardziej wyszukane zamówienia naszych gości w tym zakresie zrealizujemy w ciągu 2 dni – zaznacza Chromczak.
Do dyspozycji gości Trattoria Antica pozostaje sala mogąca pomieścić 50 osób. Czekają na niej stoliki dla 2,4,6,8 i 16 smakoszy włoskiej kuchni. Kiedy nasycimy już kubki smakowe warto na kartę dań spojrzeć raz jeszcze i zapoznać się z piękną historią jaką kryje restauracja przy ul. św. Wojciecha 7 w Opolu.
Restauracja czynna jest codziennie od 12.00 do 23.00. - To o tej godzinie kończy pracę kuchnia, ale nie wskażemy drzwi nikomu, kto będzie chciał zostać u nas dłużej przy lampce wina – zapowiadają gospodarze restauracji.
Rezerwacji stolików można dokonać bezpłatnie pod numerem telefonu: 516 516 512
Zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej Tratorii - www.antica.opole.pl
Warto także "polubić" lokal na facebooku!
..:: artykuł sponsorowany ::..