- Autor: Małgorzata Lis-Skupińska
- Wyświetleń: 10237
- Dodano: 2015-03-01 / 08:54
- Komentarzy: 24
Będzie dodruk najcięższej książki kucharskiej w Polsce
"Smaki polskie i opolskie. Skarby dziedzictwa kulinarnego" to licząca 2500 przepisów książka kucharska ks. prof. Andrzej Hanicha, profesora Instytutu Śląskiego w Opolu i proboszcza w Prószkowie.
Wydana została parę miesięcy temu i cieszyła się tak wielkim powodzeniem, że ksiądz Andrzej Hanich zdecydował się na dodruk. Była to już druga książka z przepisami spod pióra księdza profesora.
- Tworząc pierwszą książkę "Opolszczyzna w wielu smakach. Skarby dziedzictwa kulinarnego" zbierałem przepisy wśród znajomych. Wydana została przez Urząd Marszałkowski Województwa Opolskiego w grudniu 2012 roku, ale nakład się szybko wyczerpał. Zdecydowałem się sam wydać kolejną jako kontynuację pierwszej, pokazując Opolszczyznę w różnych smakach – mówi ks. Hanich.
Tę ksiądz profesor wydał własnym sumptem z założeniem, że pieniądze z jej sprzedaży zostaną przeznaczone na remont muru zabytkowego barokowego kościoła w Prószkowie. Remont był konieczny, a otrzymana dotacja z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego nie była wystarczająca.
- Było łatwiej mi zbierać przepisy - przyznaje ksiądz. - W pierwszej książce przepisy zbierałem wśród znajomych, po klasztorach, plebaniach, kołach gospodyń wiejskich. Zebrałem wtedy 2200 przepisów. Do drugiej książki to już sami ludzie przysyłali mi swoje receptury z kraju, ale też wiele z zagranicy. Zebrałem 2500 przepisów, ale znajdują się w niej też porady fachowców dla osób cierpiących na dolegliwości gastryczne – dodaje ksiądz profesor.
Jak wyjaśnia ksiądz, przepisy zgromadzone w 30 rozdziałach były weryfikowane przez fachowców i przyjaciół. Nie ma w niej kolorowych zdjęć, ale przystawki, zupy, dania głównie, nawet nalewki zostały przetestowane.
- Miały się w niej znaleźć tylko najlepsze przepisy podane tak, by nawet laik nie miał problemów z przygotowaniem potraw. W ten sposób powstała ważąca prawie 2,5 kilograma księga, co czyni ją chyba najcięższą książką kucharską w Polsce - mówi autor. – Pierwszy nakład już się kończy, a ciągle dostajemy pytania o możliwość jej zakupu, stąd decyzja o ponownym druku. Mur już wyremontowaliśmy, plac zyskał nową kostkę, ale parafia ma kolejne potrzeby. Dodruk będzie służyć wszystkim.
Książkę można kupić m.in. na parafii w Prószkowie.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
MegaTroll: Napisał postów [1446], status [rozpisany/na]
Kogo obchodzi taki szajs jak katolickie potrawy po których co najwyżej brzuch boli i pierdzi się oczywiście też zgodnie z przykazaniami.