- Autor: Małgorzata Lis-Skupińska
- Wyświetleń: 3036
- Dodano: 2015-04-03 / 09:43
- Komentarzy: 3
Mazurki z fiołkami, dla leniwych i w wersji Pink Floyd
(Fot. bonappetitmalgorzaty.blogspot.com)
Za oknem pogoda jak przed Bożym Narodzeniem, a nie przed Wielkanocą. Kto nie umył okien, już ich raczej nie umyje przed świętami - ale zawsze możemy nastroić się świątecznie i wiosennie przygotowując wielkanocne smakołyki w niebanalnej wersji.
Na śniadanie muszą znaleźć się jajka i biała kiełbasa, ale można je połączyć. - Proponuję jajka ugotowane na twardo, obtoczone w surowej kiełbasie i panierce, a następnie usmażone - mówi Małgorzata Kwiatkowska, twórczyni blogu "Bonapetitmalgorzaty".
Na stole wielkanocnym, zarówno przy śniadaniu, jak i po obiedzie nie może zabraknąć mazurków. - Moim hitem jest mazurek z fiołkami - zdradza blogerka. - Spód to tradycyjne kruche ciasto, natomiast cały urok tego mazurka to jego kolor. Fiołki zebrałam w ogrodzie. Fioletową polewę zyskałam dzięki dżemowi z jeżyn. Można zrobić też kolor różowy stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli.
Kto nie umie lub nie ma czasu piec mazurka, może przygotować mazurka dla leniwych, którego podstawą są gotowe wafle. - Smakuje jak tradycyjny, wielkanocny mazurek - dodaje Małgorzata Kwiatkowska. - Wafle smarujemy naprzemiennie masą krówkową z puszki i powidłami śliwkowymi, zdobimy roztopioną czekoladą i posypujemy bakaliami.
Michał Nowik, wydawca z Opola i współtwórca bloga "Kuchenne-echa" proponuje zdobienie mazurka według swoich muzycznych upodobań. - Mój ulubiony mazurek to ten w wersji Pink Floyd - mówi Michał Nowik. - Odchodzimy od zajączków i zdobimy jak chcemy. W tym roku stawiamy jednak na makowiec z białek. Robi się je szybko. Mieszamy mąkę, proszek, sól, mak i bakalie. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, później tłuszcz. Ręcznie mieszam ubite białka z suchymi składnikami i na koniec dodaję starte jabłko.
Na przygotowanie zakwasu na żur jest już za późno, ale można ugotować zupę chrzanową. - W tym roku wyjątkowo zamiast żurku stawiam na zupę chrzanową - mówi Małgorzata Adamska z bloga "Delimamma". - W jej skład wchodzi kefir, kiełbasy białe surowe, boczek, chrzan i śmietana. Zagęszczam ją zmiksowanymi ziemniakami i dzięki temu jest idealnie kremowa i dodaję do niej ugotowane na twardo jajka.
- Eksperymentujmy ze smakami w święta i nie tylko - namawia Małgorzata Kwiatkowska. - Jajka znajdą się na każdym stole, ale możemy jeść je ze nie tylko z chrzanem, ale smakowymi majonezami przygotowanymi własnoręcznie. Świetnie smakuje majonez z wtartym czosnkiem niedźwiedzim, który pobudza apetyt i ma właściwości prozdrowotne.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
MegaTroll: Napisał postów [1446], status [rozpisany/na]
Polacy to dziwny naród. Popadają w taki owczy pęd - wszyscy nagle chcą robić to samo nie wiem czy z braku osobowości czy pomysłu na siebie. Nie tak dawno każdy był "tancerzem" teraz na fali programów o gotowaniu każdy jest najlepszym "kucharzem". Mamy też całą rzeszę blogerów - najczęściej wypisujących takie głupoty, że aż głowa boli. Ale uwaga ! nadciąga moda na skoki do wody a ciekawe co po niej - recytacja w deszczu ?