- Autor: Greg
- Wyświetleń: 5026
- Dodano: 2015-12-24 / 14:55
- Komentarzy: 31
Barszcz z uszkami czy zupa grzybowa?
Są domy, w których podczas wigilii je się obie te zupy, są też zdecydowanie zwolennicy tylko jednej z nich.
Zupa jest pierwszym daniem wigilijnego menu (choć niektórzy wliczają w wigilijne potrawy również opłatek).
Co do pochodzenia obu zup nawet etnografowie nie są zgodni. Barszcz bowiem jadło się w Polsce już w XVI wieku, wtedy jednak nie był on czerwony. Dawniej bowiem przyrządzano go na aromatycznych liściach ziela barszczowego, zakwaszonego kwasem z żytniej mąki i doprawiano jajkami. To był jednak barszcz biały.
Zaś że barszcz czerwony to tradycja pochodząca z kresów wschodnich, gdzie barszczem nazywana jest każda kwaśna zupa - zatem barszcz wigilijny oznaczał zupę z kiszonych buraków.
- Ślązacy tradycyjnie przygotowywali zupę grzybową lub rybną. A barszcz z fasolą "jasiem" spotkać możemy na stołach w Małopolsce - tłumaczy etnograf z Muzeum Śląska Opolskiego.
Etnograf tłumaczy, że na Śląsku Opolskim z racji wymieszania wielu kultur mieszają się także wigilijne tradycje i w wielu domach je się zarówno barszcz z uszkami, jak i zupę grzybową.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
FAKJUBICZ: Napisała postów [48], status [rozkręca się]
Ta grzybowa wygląda jak rzygi...