- Autor: Majlan
- Wyświetleń: 7336
- Dodano: 2016-02-04 / 08:00
- Komentarzy: 118
Dziś Tłusty Czwartek. Co jest sekretem pysznego pączka?
Tłusty czwartek jest szczególnym dniem, w którym nawet osoby przestrzegające diety nie liczą kalorii. O to, dlaczego te wyroby cukiernicze cieszą się taką popularnością zapytaliśmy Tadeusza Charciarka, właściciela kilku piekarń i cukierni w Opolu.
- Opolanie bardzo chętnie kupują nasze pączki, bo są one oparte na własnoręcznie formowanym cieście drożdżowym, które rośnie dzięki fermentacji alkoholowej - tłumaczy Tadeusz Charciarek.
- Niezbędna jest także kobieca ręka i przestrzeganie naszej sekretnej receptury! - dodaje z uśmiechem Barbara Miemiec, która była jedną z 12 osób pracujących na nocnej zmianie w cukierni Charciarka przy ul. Oświęcimskiej.
Pączki nie byłyby tak pyszne, gdyby nie ich nadzienie. - Najbardziej popularne są te z marmoladą wieloowocową, okraszone lukrem, który robimy sami z cukru-pudru oraz wody - tłumaczy Diana Maciejewska.
- Przygotowanie każdego z naszych smakołyków zajmuje około trzech godzin. Tyle mniej więcej mija od wyrobienia ciasta do wyjęcia pączka z gorącego tłuszczu - słyszymy.
Cukiernicy na brak zamówień narzekać nie mogli. - Pracowaliśmy ciężko od godz. 19 do samego rana. Teraz możemy spokojnie odpocząć wiedząc, że na stoły opolan trafi 10 tys. naszych pączków - mówią z dumą.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
azam: Napisała postów [936], status [stały bywalec]
zjem zjem :) ja od Kłyska uwielbiam