• Autor: Majlan
    • Wyświetleń: 4864
    • Dodano: 2016-04-15 / 20:28
    • Komentarzy: 11

    Uczniowie z Opolszczyzny rywalizowali w konkursie "Regionalne smaki"

    (Fot. Dżacheć)

    19 uczniowskich par z całego województwa zmierzyło się dziś w 2. edycji konkursu "Regionalne smaki" organizowanym w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu. - Kreatywność uczestników przerosła nasze najśmielsze oczekiwania – mówią członkowie jury. Młodych adeptów sztuki kulinarnej – m.in. pod kątem smaku, sposobu podania czy wykorzystanych produktów - oceniało 5 doświadczonych kucharzy: Adrian Feliks, Marek Starzyński, Tomasz Karoń, Michał Bałazy oraz Daniel Sielicki.


    Młodzież mogła przyrządzić dowolną potrawę regionalną według własnego przepisu.

    Pierwsze miejsce zajął duet z Zespołu Szkół i Placówek Oświatowych w Nysie. Jakub Piwowar i Michał Wróbel przyrządzili "Dania spod leśnej krainy". Zwycięzcy - oprócz swojej nagrody w postaci kompletu noży - zdobyli także profesjonalny robot kuchenny dla swojej szkoły.

    II miejsce przypadło Aleksandrze Rejak i Agacie Zwolińskiej z Zespołu Szkół Rolniczych im. Tadeusza Kościuszki w Namysłowie. Uczennice oczarowały jury schabem w kapuście z konfiturą z czerwonej cebuli i zdobyły patelnie, tostery oraz zestaw noży.

    Na podium uplasowała się również para z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Bronisława Koraszewskiego w Opolu. Agata Kręc oraz Agata Frania przygotowały „Kaczkę Tomasza”.

    Zapytaliśmy organizatorów o to, jak oceniają poziom drugiej edycji konkursu „Regionalne smaki”? - Powiem szczerze: czapki z głów! Kreatywność uczniów stała na najwyższym poziomie. Warto podkreślić również fakt, że uczestnicy nie szli na łatwiznę, zdobywając wiele produktów samemu. Przykładem mogą być jajka czy kury, pozyskane z przydomowych gospodarstw, bądź miody z opolskich pasiek. To sprawia, że konkurs jest „regionalny” nie tylko z nazwy – mówi Daniel Sielicki z firmy Rational.

    Patronat 24opole
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2016-04-15 21:16:11 [83.26.144.*] id:1442636  
    św_juzef: Napisał postów [12741], status [VIP] Reputacja
    kaczka, to dzisiaj niebezpieczny temat droga młodzieży ;)

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [4]
    2016-04-15 22:04:49 [83.29.62.*] id:1442691  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    he, czyli co ? lepiej jej nie smażyć/gotować ... :D to co z nią zrobić ? ;D
    2016-04-15 23:35:55 [5.70.78.*] id:1442759  
    olenka4u: Napisała postów [43350], status [VIP] Reputacja
    Postawić na toaletce, udekorować i modlić sie do niej ;p
    2016-04-15 23:49:15 [79.190.35.*] id:1442761  
    Stefan: Napisał postów [27024], status [VIP] Reputacja
    Tylko grillowana na kerozynie (nafcie lotniczej) jest niebezpieczna. Nie można jej spożywać w pojazdach...
    2016-04-16 16:06:47 [178.37.35.*] id:1442838  
    kasiadm: Napisał postów [1378], status [zrobił/a karierę] Reputacja
    Kaczka Tomasza.. czyżby z podtekstem?:-*
    2016-04-16 14:28:02 [188.123.205.*] id:1442823  
    ombre: Napisał postów [20142], status [VIP] Reputacja
    Pozdrowienia dla Marka z jury.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2016-04-16 14:52:15 [83.26.238.*] id:1442827  
    rosomak200: Napisał postów [11933], status [VIP] Reputacja
    Krakowsko-Częstochowskiej.
    2016-04-15 23:47:25 [83.29.34.*] id:1442760  
    coolerr: Napisał postów [12933], status [VIP] Reputacja
    Hmm,świnka jest zawsze na czasie..Tłuściutka i już nie chrum-ka..

    Nick:
    Treść:
    2016-04-15 21:42:43 [46.204.247.*] id:1442663  
    sib: Napisał postów [1836], status [Szycha] Reputacja
    No to gratulacje :-)

    Nick:
    Treść:
    2016-04-15 20:53:58 [77.115.41.*] id:1442612  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    O qrfa kaczyński i gumiklejsy ;) mniam mniam chybo zaro pizze zamòwiem

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2016-04-15 20:57:55 [195.117.218.*] id:1442616  
    Pedro: Napisał postów [8908], status [VIP] Reputacja
    hehe... dobre to...:)