https://www.24opole.pl/2146795,Sprzedam-Barszcz_kiszony_pitny,ogloszenie.html
Kiszenie jest najstarszą metodą zabezpieczania żywności przed psuciem się i jedną z najzdrowszych, a dzieje się tak za sprawą kwasu mlekowego, który powstaje w trakcie tego procesu.
Buraki to bogate źródło witamin oraz składników mineralnych, fermentacja zwiększa w nich ilość witaminy B6 i B12, dzięki czemu warzywa te pomagają w chorobach skóry, zapobiegają niedokrwistości, depresji, bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni.
Podczas fermentacji duża część cukru z buraków jest eliminowana, dlatego też ich kiszenie będzie pomocne dla cukrzyków.
Fermentacja zwiększa biodostępność korzyści zdrowotnych jakie dają buraki surowe, ponadto dostarczając bakterii, które mają korzystny wpływ na dolegliwości spowodowane dysfunkcją jelit.
Ich właściwości probiotyczne korzystnie wpływają na florę bakteryjną układu pokarmowego, z kolei jej dobry stan jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, co również wpływa na odporność organizmu.
Kiszone buraki
- właściwości.
Szczepy bakterii, które powstały w trakcie fermentacji pomagają chronić organizm przed grzybicami, mają także silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.
Poza tym kiszone buraki:
spowalniają procesy gnilne w jelitach,
regulują przemianę materii,
obniżają poziom złego cholesterolu,
zwiększają wytrzymałość (sok z buraków to świetny napój energetyczny, który dodaje energii,
wzmacnia kondycję fizyczną oraz poprawia wydolność organizmu), dostarczają weganom i wegetarianom cennego żelaza pochodzenia roślinnego.
wykazano, że buraki obniżają ciśnienie krwi. Efekt ten wynika z naturalnie występujących azotanów w burakach, które są przekształcane w tlenek azotu, ten z kolei pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, poprawiając przepływ krwi i obniżając ciśnienie.
W rzeczywistości, medycznie, azotany są stosowane w leczeniu dusznicy bolesnej i niewydolności serca.
chronią przed chorobami serca:
naturalnie występująca betaina w burakach pomaga zmniejszyć stan zapalny i chronić przed środowiskowymi czynnikami stresogennymi, które zwiększają ryzyko chorób serca.
wykazują działanie przeciwnowotworowe, wzmacniające, ochronne:
fitoskładniki, które nadają burakom ich głęboki szkarłatny kolor, mają również silne właściwości przeciwnowotworowe.
ponadto buraki pomagają zwiększyć odporność dzięki wysokiej zawartości witaminy C, błonnika, potasu i manganu.
Sfermentowany sok z buraków, ma długą tradycję stosowania w Rosji i na Ukrainie.
Spożywany terapeutycznie jako napój zdrowia, wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza krew, zwalcza zmęczenie, alergie i problemy trawienne.
Poprawia mikroflorę jelit i aktywność metaboliczną.
Sok z kiszonego buraka ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne niż sok ze świeżego buraka.
Dzieje się tak, ponieważ w trakcie kiszenia wzrasta w buraku stężenie kwercetyny (związku chemicznego należącego do flawonoidów posiadającego właściwości antyoksydacyjne).
Do nabycia w butelkach lL.