https://www.24opole.pl/2149063,Sprzedam-Loj_Wolowy_na_strazy_zdrowia.,ogloszenie.html
Łój wołowy kontra smalec
Oba są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Łój zawiera witaminy A, D (wraz z K, E i B12), podczas gdy smalec z pastwisk może zawierać znaczne ilości witamin D, A, E i K. Chociaż oba zawierają mnóstwo witamin, łój wygrywa, jeśli chodzi o biodostępną witaminę E.
Jeśli chodzi o kwasy tłuszczowe, smalec składa się głównie z trójglicerydów, zawierając około 37% nasyconych kwasów tłuszczowych, 46% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 17% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Różnorodny profil kwasów tłuszczowych smalcu sprawia, że ??jest on też korzystny dla zdrowia.
Natomiast łój od zwierząt karmionych trawą zazwyczaj zawiera:
Mniej tłuszczów całkowitych i wielonienasyconych omega-6
Więcej kwasów omega-3
Więcej kwasu stearynowego
Więcej sprzężonego kwasu linolowego (CLA)
Biorąc pod uwagę ich unikalne właściwości, łój i smalec odgrywają odrębne role w codziennym gotowaniu. Z temperaturą dymienia około 205 stopni C łój jest bardziej odpowiedni do metod gotowania w wysokiej temperaturze, takich jak smażenie.
Do nabycia w wiaderkach gastronomicznych 1Kg.