• Autor: Mery
    • Wyświetleń: 3084
    • Dodano: 2016-08-22 / 14:06
    • Komentarzy: 17

    Zbliża się VII Opolski Festiwal Smaków

    (Fot. Dżacheć)

    Już w najbliższy weekend na rynku w Opolu odbędzie się VII Opolski Festiwal Smaków. Od piątku do niedzieli będzie można spróbować dań mięsnych, ale nie zabraknie również smakołyków dla wegetarian.

    - Zapraszamy wszystkich opolan, już w ten weekend na nasz rynek, będzie smacznie, pachnąco i zdrowo - mówi Maciej Wujec, wiceprezydent Opola i dodaje: - W tym roku stawiamy na potrawy mięsne, ale nie zabraknie potraw warzywnych, o które postarają się finaliści programu Master Chef.

    - Tegoroczna edycja będzie obfitowała w muzykę, a partner festiwalu czyli Opolskie Lamy będą wyświetlać w specjalnym namiocie filmy o tematyce kulinarnej. Więc poza ucztą dla ciała, będzie coś dla ducha - dodaje Łukasz Śmierciak, naczelnik wydziału promocji Urzędu Miasta Opola.

    Największymi atrakcjami festiwalu ma być pieczenie kilkuset kilogramowego byka i konsumowanie pięciometrowej kiełbasy salami.

    - Kiełbasa będzie do zjedzenia na rynku w sobotę, a byk - największa atrakcja i to dosłownie bo aż 700-kilogramowa będzie pieczona tu na rynku w warunkach polowych w piątek i będziemy tego byka dzielić już od 15:00 - zdradza Andrzej Łyszyk producent imprezy Arena Mięsna, która jest partnerem Opolskiego Festiwalu Smaków.

    Podczas trwania festiwalu nie zabraknie pokazów kulinarnych w wykonaniu prawdziwych mistrzów kuchni. W niedzielę o godzinie 12:00 odbędzie się widowiska wielka bitwa na dwie patelnie w wykonaniu Adrianny Marczewskiej i Mariusza Szweda, uczestników kulinarnych show telewizyjnych. Będzie także coś dla milusińskich.

    - Będziemy starali się zainteresować też kuchnią dzieci, pokazać im że to jest też świetna zabawa, nauczyć zdrowego gotowania, zainteresować je po prostu kuchnią - kwituje Diana Volokhova, finalistka programu Master Chef.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2016-08-22 20:53:53 [93.179.192.*] id:1471255  
    Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP] Reputacja
    Stoisko nr 13 będę przygotowywał glizdy w sosie pieczarkowym...zapraszamy;)

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [11]
    2016-08-22 22:29:26 [83.5.164.*] id:1471301  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    he, a w Belgi szczury przyrządzają i ponoć chwalą sobie dania, więc co tam glizdy ... ;D w sobotę była audycja w radio Wrocław :D
    2016-08-22 22:32:40 [84.195.254.*] id:1471304  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    Pomylilas Belgie z India :D
    2016-08-22 22:35:52 [83.5.164.*] id:1471306  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    India to już od zarania, a audycja była w ostatnią sobotę, też nie wierzyłam, ale ponoć hodują szczury i odbywa się u nich karnawał - bal martwego szczura
    2016-08-22 22:38:07 [84.195.254.*] id:1471307  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    E tam glupoty ! nie wierz !
    2016-08-22 22:38:07 [93.179.192.*] id:1471308  
    Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP] Reputacja
    bo to pyszne jest...taki szczurek pieczony palce lizać;)
    2016-08-22 22:39:15 [83.5.164.*] id:1471310  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    ech...... dobrze że już dawno kolacja była
    2016-08-22 22:44:11 [62.225.237.*] id:1471314  
    tiku: Napisała postów [37315], status [VIP] Reputacja
    Boerinka, ale żabki i owszem:)
    2016-08-22 22:45:54 [84.195.254.*] id:1471316  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    A zabnica Ci nie smakowala ostatnio? Tikunia? ;P
    2016-08-22 22:50:31 [62.225.237.*] id:1471317  
    tiku: Napisała postów [37315], status [VIP] Reputacja
    Pyszna była:P
    2016-08-22 22:54:00 [93.179.192.*] id:1471318  
    Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP] Reputacja
    no to następne będą gotowane jądra bycze;)
    2016-08-22 22:55:36 [84.195.254.*] id:1471319  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    Jadra bycze to tylko dla smakoszy ;P
    2016-08-22 22:40:52 [83.29.73.*] id:1471311  
    KlocMaMoc: Napisał postów [211], status [maniak] Reputacja
    W piątek, to je się serek, a nie krowę.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2016-08-22 22:43:55 [83.5.164.*] id:1471313  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    nikt ci nie broni, to innym nie waż się nakazywać
    2016-08-22 21:22:42 [185.127.20.*] id:1471267  
    matejko66: Napisał postów [2998], status [Szycha] Reputacja
    Atrakcja "pieczenie kilkuset kilogramowego byka". Zwierzę mogło sobie żyć ale dla ludzi to atrakcja go zabić i upiec. Proponuję go zarżnąć i wypatroszyć jeszcze na rynku tak żeby wszyscy którzy będą go spożywać to widzieli.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2016-08-22 22:29:58 [83.5.164.*] id:1471302  
    MGIEŁKA: Napisała postów [18107], status [VIP] Reputacja
    a to idź na poziomki .... ;D
    2016-08-22 21:13:58 [5.173.198.*] id:1471266  
    lama82: Napisał postów [621], status [rozpisany/na] Reputacja
    Ciekawe czy będzie dyrektorek elektrowni tomuś g ?

    Nick:
    Treść: