• Autor: Greg
    • Wyświetleń: 2942
    • Dodano: 2016-10-21 / 12:33
    • Komentarzy: 14

    Dziennikarze i blogerzy kulinarni z wizytą na Opolszczyźnie

    (Fot. OROT)

    W dniach 17-19 października 2016 roku na zaproszenie Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej nasz region odwiedziło 8 dziennikarzy oraz blogerów kulinarnych.


    Na Opolszczyźnie gościli m.in. Krzysztof Dutkiewicz oraz Piotr Perczyński z kanału telewizyjnego Kuchnia+, Piotr Chabzda z magazynu „SlowLife”, Adriana i Mateusz Baran prowadzący bloga www.poracoszjesc.pl Pani Agnieszka Jasińska prowadząca bloga www.kulinarnenawigacje.pl – uczestniczka najnowszej edycji programu „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia”, Antonina Kolo prowadząca bloga www.burczymiwbrzuchu.pl , a także Łukasz Majchrowski prowadzący bloga www.food2.pl .

    W trakcie trzydniowej wizyty zaproszeni goście poznawali Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” oraz atrakcje turystyczne województwa. Uczestniczyli także w dwóch warsztatach kulinarnych: przygotowania Karpia po Niemodlińsku w restauracji „Na Wyspie” w Niemodlinie wraz z pobytem nad stawami niemodlińskimi oraz pieczenia tradycyjnego Kołocza Śląskiego w Pałacu Pawłowice.

    W restauracjach znajdujących się na szlaku goście mogli skosztować produktów oraz dań regionalnych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym też celu odwiedzili jedną z największych atrakcji turystycznych Regionu – pałac w Mosznej z restauracją „Zamkową”, a także restaurację „Śtantin” w Starych Siołkowicach, restaurację „Pasja” w Hotelu „Spałka” w Kluczborku, restaurację w Hotelu „Zacisze” w Turawie, restaurację w Hotelu „Szara Willa” w Opolu. Dziennikarze zwiedzali również zamek w Niemodlinie, Park Nauki i Rozrywki w Krasiejowie oraz Opole.

    Goście rozśpiewali się w Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu, odbyli spacer po Starym Mieście i Wzgórzu Uniwersyteckim, odwiedzili sarkofagi Piastów Opolskich w Kościołach Świętej Trójcy oraz Podwyższenia Krzyża Pańskiego w Opolu.

    Zwieńczeniem wizyty był uroczysty obiad w restauracji Hotelu „Szara Willa”, gdzie gości podjęła Pani Barbara Kamińska – wiceprezes OROT. Każdy z gości otrzymał pakiet pełen drobnych upominków, na który składały się ręcznie wykonane i ozdabiane motywem kwiatowym bombki z Opolskiej Pracowni Rękodzieła Artystycznego i Ludowego „Cepelia Opolska”, „Porcelana Opolska”, wydawnictwa promujące Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego Opolski Bifyj, a także prawdziwy rarytas – „Śmietankówka Oleska” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2016-10-21 12:59:27 [89.76.166.*] id:1484178  
    Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP] Reputacja
    Będzie kaszanka?:D

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [8]
    2016-10-21 13:00:14 [178.37.10.*] id:1484179  
    hahahaha: Napisał postów [22273], status [VIP] Reputacja
    tylko jelita do wylizania od środka
    2016-10-21 13:01:54 [176.111.138.*] id:1484181  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    pomijając pizze za 2 euro które i tak się dosć sporo różni od podawanych w polsce to qwa kaj nie pójde to kanapki z mozarellą pomidorem i inny szajs
    2016-10-21 13:04:51 [176.111.138.*] id:1484183  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    jak żem lubiał włoska kuchnia tero niii nawidza ;)
    2016-10-21 13:07:34 [176.111.138.*] id:1484185  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    tero moja stara nalepi pjerogów ruskich kuźwa i biorar słoik 5 litrowy bigosa i 2 kg kiełbaski swojskiej i byde dillował z auslendrami - 10 euro za 10 pjerogów ;)
    2016-10-21 15:57:27 [84.195.254.*] id:1484227  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    Pierogi albo po pierogu Gody :P))))))) ale domowka najlepsza bo wiesz co jesz ;)
    2016-10-21 16:01:42 [176.111.138.*] id:1484228  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    niii no , powaznie mówie;) ostatiom zem wegrowi zrobił i sobie smazone to mało mnie w dupe niii całował
    2016-10-21 16:07:50 [84.195.254.*] id:1484229  
    Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP] Reputacja
    No to dobrze ze mu dopy nie dales, no bo za pîerogi ????? :D:D:D
    2016-10-21 16:08:45 [176.111.138.*] id:1484230  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    joł nii z tych ;)
    2016-10-21 14:51:51 [77.1.88.*] id:1484216  
    lysy007124: Napisał postów [1777], status [Szycha] Reputacja
    smacznego:D

    Nick:
    Treść:
    2016-10-21 12:54:08 [178.183.159.*] id:1484170  
    lama82: Napisał postów [621], status [rozpisany/na] Reputacja
    Gdzie Tomek , co zrobiliscie z Tomkiem . G

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2016-10-21 12:57:42 [79.191.234.*] id:1484173  
    św_juzef: Napisał postów [12741], status [VIP] Reputacja
    poszedł po keczup ;)
    2016-10-21 12:58:18 [176.111.138.*] id:1484174  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    siedzi w kryminale bo podfanzolił mrożoną pizze w kauflandzie
    2016-10-21 12:59:06 [176.111.138.*] id:1484176  
    Goodway: Napisał postów [38961], status [VIP] Reputacja
    sroczk idostał przeca wiadomo