- Autor: Greg
- Wyświetleń: 2942
- Dodano: 2016-10-21 / 12:33
- Komentarzy: 14
Dziennikarze i blogerzy kulinarni z wizytą na Opolszczyźnie
W dniach 17-19 października 2016 roku na zaproszenie Opolskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej nasz region odwiedziło 8 dziennikarzy oraz blogerów kulinarnych.
Na Opolszczyźnie gościli m.in. Krzysztof Dutkiewicz oraz Piotr Perczyński z kanału telewizyjnego Kuchnia+, Piotr Chabzda z magazynu „SlowLife”, Adriana i Mateusz Baran prowadzący bloga www.poracoszjesc.pl Pani Agnieszka Jasińska prowadząca bloga www.kulinarnenawigacje.pl – uczestniczka najnowszej edycji programu „Hell’s Kitchen. Piekielna kuchnia”, Antonina Kolo prowadząca bloga www.burczymiwbrzuchu.pl , a także Łukasz Majchrowski prowadzący bloga www.food2.pl .
W trakcie trzydniowej wizyty zaproszeni goście poznawali Szlak Kulinarny „Opolski Bifyj” oraz atrakcje turystyczne województwa. Uczestniczyli także w dwóch warsztatach kulinarnych: przygotowania Karpia po Niemodlińsku w restauracji „Na Wyspie” w Niemodlinie wraz z pobytem nad stawami niemodlińskimi oraz pieczenia tradycyjnego Kołocza Śląskiego w Pałacu Pawłowice.
W restauracjach znajdujących się na szlaku goście mogli skosztować produktów oraz dań regionalnych wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tym też celu odwiedzili jedną z największych atrakcji turystycznych Regionu – pałac w Mosznej z restauracją „Zamkową”, a także restaurację „Śtantin” w Starych Siołkowicach, restaurację „Pasja” w Hotelu „Spałka” w Kluczborku, restaurację w Hotelu „Zacisze” w Turawie, restaurację w Hotelu „Szara Willa” w Opolu. Dziennikarze zwiedzali również zamek w Niemodlinie, Park Nauki i Rozrywki w Krasiejowie oraz Opole.
Goście rozśpiewali się w Muzeum Polskiej Piosenki w Opolu, odbyli spacer po Starym Mieście i Wzgórzu Uniwersyteckim, odwiedzili sarkofagi Piastów Opolskich w Kościołach Świętej Trójcy oraz Podwyższenia Krzyża Pańskiego w Opolu.
Zwieńczeniem wizyty był uroczysty obiad w restauracji Hotelu „Szara Willa”, gdzie gości podjęła Pani Barbara Kamińska – wiceprezes OROT. Każdy z gości otrzymał pakiet pełen drobnych upominków, na który składały się ręcznie wykonane i ozdabiane motywem kwiatowym bombki z Opolskiej Pracowni Rękodzieła Artystycznego i Ludowego „Cepelia Opolska”, „Porcelana Opolska”, wydawnictwa promujące Szlak Kulinarny Województwa Opolskiego Opolski Bifyj, a także prawdziwy rarytas – „Śmietankówka Oleska” z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Oleśnie.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP]
Będzie kaszanka?:D