- Autor: Majlan
- Wyświetleń: 9902
- Dodano: 2016-11-19 / 18:57
- Komentarzy: 50
W Niemodlinie obchodzono Wojewódzkie Święto Karpia oPolskiego
Od piątku na Opolszczyźnie trwa Carp Festival 2016. Wczoraj w Graczach odbyła się konferencja rybacka na temat perspektyw dla sektora rybackiego, a dziś od rana na Zamku Książęcym w Niemodlinie trwały obchody Wojewódzkiego Święta Karpia oPolskiego.
- W naszym województwie Święto Karpia organizowane jest po raz szósty, jednak pierwszy raz tutaj, na terenie zamku w Niemodlinie. Jest to element aktywizacji i promowania zarówno samego obiektu, jak i całego miasta – tłumaczy nam Joanna Kardasińska, menadżer zamku.
Jak podkreśla Danuta Majewska z gospodarstwa agroturystycznego "Cichy Zakątek" w Lubiczu, która serwowała dziś odwiedzającym pysznego smażonego karpia, na przygotowanie dobrego dania z ryby potrzeba nieco czasu.
- 2-3 dni trwa marynowanie ryby w soli, pieprzu i – jeśli ktoś lubi – w cebuli lub czosnku. Następnie smażymy ją na oleju rzepakowym przez około 15 minut. Karpia możemy także opanierować w bułce lub w mące. Myślę, że warto tę rybę spożywać nie tylko od święta, gdyż jest ona naprawdę pyszna! – zachęca Danuta Majewska.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
tippmann: Napisał postów [7759], status [VIP]
karp mi smakuje :-) i tyle w temacie