- Autor: Arleta_K
- Wyświetleń: 10077
- Dodano: 2017-03-29 / 17:50
- Komentarzy: 10
Uczniowie potrafią gotować. Za nami konkurs "Regionalne Smaki".
Konkurs dla uczniów szkół gastronomicznych odbył się po raz trzeci w Zespole Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu. Młodzi kucharze zmierzyli się z tradycyjnymi daniami kuchni polskiej, a ich potrawy oceniało jury złożone z opolskich autorytetów kulinarnych.
Główne założenia konkursu to pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej, promowanie produktów regionalnych oraz zacieśnianie współpracy między nauczycielami branży gastronomicznej. - Celem głównym jest reaktywowanie i odnalezienie tradycyjnych potraw, które kiedyś funkcjonowały, ale zostały już zapomniane - powiedziała Bożena Czapska-Czoch, dyrektor ZSZ nr 4 w Opolu.
W tym roku młodzi kucharze zmierzyli się z kaszami, podrobami i drobiem. Większość z uczestników tegorocznej edycji konkursu wiąże swoją przyszłość z gotowaniem. - Na początku planuję wyjechać za granicę na staż, żeby nabrać doświadczenia w gotowaniu, a później chciałbym otworzyć swoją restaurację - powiedział Michał Koczoł, uczeń Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich. - Chcemy pokazać co umiemy i rozwijać swoje umiejętności - dodała Aleksandra Kobiałka, jego koleżanka ze szkoły.
Wszystkie potrawy zostały ocenione przez jury, w którego skład wchodzili kucharze ze znanych opolskich restauracji. - Oceniamy technicznie pracę młodzieży, dobór produktów, sposób serwowania, temperaturę dania, higienę i czystość pracy - powiedział Marek Starzyński, szef kuchni z Biesiady Opolskiej. Jury zdradziło, że młodzież jest oceniana nieco lżej niż osoby dorosłe, bo to dopiero początek ich drogi kulinarnej. - Dla nas to jest zaszczyt, że możemy ich oceniać i nakreślić im drogę - dodał Tomasz Haroń, szef kuchni w Centrum Rozrywki Kubatura.
Pierwsze trzy miejsca w konkursie zajęli:
1. Patryk Buchta i Marcin Hasik (ZSZ nr 4 w Opolu) - przygotowali gołębia pieczonego w glinie z grillowanymi: marchewką, polentą z kaszy kus-kus, krwawnikiem oraz pudrem wędzonej żurawiny na kaczym demi glace.
2. Marta Czyrny i Dorota Kistela (Zespół Szkół Zawodowych w Oleśnie) - przygotowały zawijany dziadkowy przysmak
3. Joanna Dziki i Monika Bażowska (Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Głubczycach) - zaserwowały pierś z kaczki marynowaną w cydrze.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Boerin: Napisał postów [18676], status [VIP]
A ktory to napisal ze ten rudy to zyd ? :P a te gary!!! normalnie wstyd !