- Autor: Majlan
- Wyświetleń: 5180
- Dodano: 2017-09-09 / 08:00
- Komentarzy: 13
Piwo, wino i ser. Trwa kolejna edycja OpolFest w CWK
Na OpolFeście 2017 nie mogło zabraknąć win...
... jak i pysznych lodów. (Fot. Dżacheć)
W Centrum Wystawienniczo-Kongresowym w Opolu rozpoczął się wczoraj OpolFest 2017 - IV Festiwal Piwa, Wina, Sera i Bio. Każdy uczestnik wydarzenia może spróbować wielu gatunków alkoholi, najeść się do syta, a także wziąć udział w konkursach czy posłuchać występów artystycznych.
- Mimo, że impreza ma już swoją markę i jest organizowana po raz czwarty, to przykładaliśmy się do niej tak, jak w latach ubiegłych. Wprowadziliśmy jednak pewne modyfikacje - w tym roku dodaliśmy też część biesiadną, otwierając się na inny rodzaj potencjalnych odwiedzających - tłumaczy Sebastian Paroń, zastępca dyrektora Centrum Wystawienniczo-Kongresowego w Opolu.
I tak na przykład browar Koreb z miejscowości Łask kusi piwami niepasteryzowanymi. - Warzymy ich 6 rodzajów - od koźlaka, przez miodowe, aż po tradycyjne smaki. Co istotne, nasze piwa są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają witaminę B, która w procesie pasteryzacji po prostu ginie - tłumaczy Łukasz Oszczypko.
Z kolei Monika Lange, pracownica konińskiej winiarni Vin-Kon, prezentuje wina ekologiczne. - Mamy 4 smaki do wyboru: aronia, dzika róża, jarzębina oraz czarna porzeczka. Każde z win jest przygotowywane z owoców uprawianych ekologicznie - słyszymy.
W CWK swój kącik znajdą również smakosze serów. - Zapraszamy do konsumpcji serków dojrzewających podpuszczkowych, serów młodych, dojrzałych, rocznych, kozich, w ziołach... Każdy znajdzie coś dla siebie, w zależności od preferencji smakowych. Oczywiście nasze produkty są wytwarzane bez sztucznych barwników i konserwantów, co sprawia, że są nie tylko pyszne, ale i zdrowe - zapewnia Martyna Korol z Gospodarstwa rodzinnego Gremza.
Magdalena Leszczyńska z firmy Prawdziwe Lody przekonuje, że ich zimne wyroby zasmakują nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. - Sprzedajemy lody w bardzo nietypowych smakach - jak chociażby "ser kozi" czy "ser gorgonzola". Są to tak zwane smaki wyjątkowe, których nigdzie indziej się nie dostanie. Wszystkie nasze wyroby wytwarzane są z możliwie najprostszych przepisów, głównie przy pomocy świeżego mleka, śmietany i owoców - wylicza Leszczyńska.
Dziś OpolFest 2017 rozpocznie się o godzinie 12:10 prelekcją prof. Anny Pobóg-Lenartowicz nt. tradycji piwowarstwa i winiarstwa na terenie Opolszczyzny. Nieco później bloger piwny Marcin Oparski - znany jako Hopar - wprowadzi opolan w tajniki degustacji piwa. Nie zabraknie też pokazów tańca, konkursów oraz występów wokalnych. Imprezę zakończy pokaz tańca i ruchu z ogniem Mantikora.
Zobacz więcej zdjęć w naszej galerii!
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP]
Bardziej od piwa lubię barmanki:D