- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 5933
- Dodano: 2017-10-07 / 19:57
- Komentarzy: 18
Na Zamku w Niemodlinie królował karp
Przez wielu kojarzony z jedną z dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych karp obchodzi swoje święto. Na Zamku w Niemodlinie obchodzono dziś VII Wojewódzkie święto Karpia oPolskiego
W sobotę na zamkowym dziedzińcu zaplanowano między innymi liczne degustacje. Uczestnicy mogli częstować się potrawami, których głównym bohaterem był karp książęcy. Goście odwiedzający rybne stoiska mogli również zakupić karpia w promocyjnej cenie. Degustacja cieszyła się dużą popularnością. - Święto Karpia ma 7 letnią tradycję w naszym województwie, a na Zamku Książęcym w Niemodlinie odbywa się po raz drugi. Chcemy w ten sposób pokazać dobra zamkowe, ściśle związane ze stawami hodowlanymi karpia książęcego który jest źródłem produktu regionalnego, a kiedyś był też głównym źródłem utrzymania. Karp wędzony smażony, sałatki - to tylko niektóre propozycje do degustacji. Mamy też atrakcje dla dzieci. Można zapoznać się także z produktami z Borów Niemodlińskich (dziczyzna, przetwory, nalewki, miody). - opowiada Joanna Kardasińska - prezes Fundacji Na Rzecz Zamku Książęcego w Niemodlinie.
W godzinach popołudniowych w ramach akcji "Grube Ryby gotują ryby" można było obserwować znane osobistości przygotowujące smaczne dania z karpia. Gośćmi byli między innymi Marszałek Województwa Opolskiego, Burmistrz Niemodlina, czy też Prezes Związku Wędkarstwa w Niemodlinie. Odbyły się także pokazy rycerstwa, kowalstwa artystycznego, warsztaty ceramiczne, oraz warsztaty dla dzieci, które poprowadziła Beata Śniechowska, zwyciężczyni 2 edycji programu Masterchef. - Podczas warsztatów z dziećmi będziemy robić pierogi z karpiem, królem dzisiejszego dnia. Od rana zarażam pasją do ryb słodkowodnych, karp po staropolsku z grzybami, karp z sałatką z ciecierzycy, oraz totalnie inna jego odsłona - wersja fusion czyli karp w stylu azjatyckim. Żeby karp nie kojarzył się tylko ze świętami Bożego Narodzenia spróbujmy przygotowywać go częściej niż raz do roku. To naprawdę zdrowa, sycąca i smaczna ryba. Hodowana w cyklu trzyletnim i karmiona w sposób naturalny jest idealna na co dzień. - mówi Beata Śniechowska, bohaterka kulinarna niemodlińskiego święta.
Sobotnie Święto Karpia urozmaicały występy dzieci ze Studia Piosenki z Ośrodka Kultury w Niemodlinie, oraz pokazy szycia sieci rybackich. Obchody zakończyły się o godzinie 18:00
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
paulus6: Napisał postów [6307], status [VIP]
jednak Karp nie jest moją ulubioną ryba