• Autor: kinb
    • Wyświetleń: 3937
    • Dodano: 2017-12-11 / 11:00
    • Komentarzy: 1

    Coraz mniej jedzenia marnujemy w Opolu

    (Fot. Dżacheć)

    W Opolu marnuje się coraz mniej żywności. Bank Żywności w Opolu dzięki projektowi "Nie marnuj jedzenia" pozyskał w tym roku blisko 600 ton jedzenia, które po przygotowaniu trafiło do podopiecznych.

    - W tym roku między innymi dzięki sieciom handlowym takim jak Makro, Auchan zebraliśmy prawie 600 ton żywności. W roku ubiegłym było to prawie 300 ton, więc wzrost jest dwukrotny, czyli znacznie mniej marnuje się jedzenia - mówi Edward Ambicki Wiceprezes Banku Żywności w Opolu - Wszystko, co otrzymujemy trafia na stołówkę dla podopiecznych - dodaje Ambicki.

    - Głównie otrzymujemy warzywa, owoce, ale również nabiał, oczywiście z dobrą datą przydatności. Od stycznia tego roku zauważamy wzrost ilości pracy. Sieci handlowe, restauracje chętnie przekazują nam żywność i dzięki temu codziennie ją odbieramy. Wszystko działa tak jak w naszym haśle "Pomagamy codziennie" - mówi Prezes Zarządu Jan Burniak

    7 grudnia Opolska Niezapominajka 2017 trafiła do Banku Żywności w Opolu. Nagrodę za całokształt najlepszej pracy organizacji pozarządowej przekazał Marszałek Andrzej Buła i Wicemarszałek Roman Kolek na ręce wiceprezesa Banku Żywności w Opolu Edwarda Ambickiego.

    - Jest mi bardzo miło, że otrzymaliśmy nagrodę Opolskiej Niezapominajki. Ci, co na nas głosowali, wiedzą, że nasze codzienne działanie jest skuteczne, ale przede wszystkim potrzebne. - komentuje Edward Ambicki

    W Polsce nadal marnuje się blisko 9 milionów ton żywności rocznie.
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2017-12-12 02:57:27 [78.11.110.*] id:1548000  
    Stefan: Napisał postów [27024], status [VIP] Reputacja
    "Cud gospodarczy" NSDAPiS

    Nick:
    Treść: