- Autor: Martyna C.
- Wyświetleń: 5151
- Dodano: 2018-08-13 / 18:32
- Komentarzy: 16
Czym jest sezonowość i co powinniśmy jeść latem
Latem ochłodzimy się owocami i warzywami, a zimą rozgrzejemy treściwymi posiłkami
Kiedy na dworze jest gorąco, szczególnie latem, często zdarza się, że nasz apetyt jest mniejszy niż zwykle
W odstawkę idą treściwe, tłuste posiłki, a chętniej sięgamy po owoce i warzywa, które w pewnym stopniu działają ochładzająco, co przy tak wysokich temperaturach jest dla nas ulgą. Dla porównania kiedy zjemy produkt np mięsny, bardziej tłusty to czujemy, że dostarcza nam "ciepła". Mięso, tłuszcz są bardziej zarezerwowane dla okresu jesienno - zimowego.
Sezonowość polega korzystaniu z produktów, które są dostępne o danej porze roku. Jak zatem nasza dieta powinna wyglądać latem? Nie ma potrzeby aby była mocno kaloryczna. Jest dobry czas na to, żeby oczyścić swój organizm. Naturalnie pojawia się mnóstwo warzyw i owoców. Wybieramy pokarm mniej odżywczy, uboższy w kalorie, produkty bardziej nas schładzające. Wiosną prawdopodobnie mamy zapasy jeszcze z zimy. Jesienią natomiast w naszych spiżarniach znajdziemy dynie, grzyby, pestki, orzechy i niektóre owoce min. jabłka, śliwki, gruszki. Zimą będziemy mieli tendencję do wybierania tłustych, treściwych pokarmów.
- Mamy 4 pory roku i myślę, że powinniśmy ulegać tej sezonowości. To co jest bardzo ważne to to, że powinniśmy zwracać uwagę na lokalność. Dla nas będą bardziej odpowiednie te warzywa i te owoce i to mięso, które jest z naszej strefy geograficznej. Może niekoniecznie cytrusy, niekoniecznie banany, pomarańcze czy mandarynki, co nie oznacza, że raz na jakiś czas nie możemy sobie ich zjeść, ale jabłka, śliwki, nektarynki, maliny, jeżyny czy jagody, ponieważ mają dużo antyoksydantów - mówi dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka.
Pole do popisu z odpowiednim wykorzystaniem naszych letnich warzywno - owocowych przyjemności jest ogromne. Mogą być to przeróżne sałatki, koktajle nawet z kostkami lodu aby zwiększyć uczucie orzeźwienia. Nie muszą być to jedynie popularne propozycje, wystarczy użyć wyobraźni, zobaczyć produkty dostępne w lodówce i działać.
- Może to być awokado, jarmuż, sałata, cytryna, mięta, lód, dowolność totalna - dodaje Pani Iwona
Przy tak wysokich temperaturach, które ostatnimi czasy zawładnęły naszym regionem, nierzadko zdarza się, że nabieramy ochotę na lody. Zamiast sklepowych produktów lepszym pomysłem są już sorbety, a najlepszym rozwiązaniem na zaspokojenie lodowego pragnienia byłoby samodzielne zrobienie lodów poprzez wcześniejsze zamrożenie owoców - mogą być to np truskawki czy jagody, a na końcu należy je miksować. W taki sposób smak będzie o wiele lepszy a skład zdrowszy. Naturalnie lepsze.
Ze wszystkich napojów zdecydowanie najlepiej postawić na wodę. Aby zwiększyć skuteczność orzeźwienia możemy dodać miętę, lód, cytrynę, czy dosypać owoce aby naturalnie dodać smaku. Będzie to o wiele lepsze rozwiązanie niż sklepowy produkt.
Aktualnie warzywa i owoce to nawet do 90% mniej wartości odżywczych niż było w latach 50-tych, wtedy kiedy warzywa i owoce rosły naturalnie w ogródku czy na drzewie, świeciło na nie słońce, teraz niestety wiele warzyw hoduje się w szklarniach, a owoce przylatują do nas z dalekich krajów, dojrzewając w dojrzewalniach. Jeżeli tam dojrzały to czy one są dla nas odżywcze? Efekt może być taki, że jeżeli kupujesz byle jakie warzywa, nie o tej porze roku, o której powinieneś kupić czyli np zimą, to jest pewne, że masz warzywa ze szklarni, mało witamin, mało minerałów, a spore ryzyko obecności pestycydów. Na szczęście w panującym sezonie letnim dostęp do zdrowych ogródkowych owoców i warzyw jest o wiele większy. Niektórzy mają własne uprawy posadzone za domem, niektórzy kupują je na targach, obydwie drogi są o wiele lepsze niż całoroczne sklepowe produkty, nasączone chemią. Skoro już są te nasze przepyszne, owocowo - warzywne słodkości, to aż grzech z nich nie korzystać. Mamy pełnię lata i tych warzyw i owoców z naszych ogródków mamy bardzo dużo, i jak najbardziej powinniśmy ulegać tej sezonowości.
Lepiej się poczujesz jeśli zmienisz śmieciowe jedzenie na wartościowe pożywienie czyli jeżeli twoja dieta będzie urozmaicona - dodaje Iwona Wierzbicka.
Aby czuć się jeszcze lepiej, oprócz zdrowej diety nie zapominajmy o ruchu! Rowery czy rolki na świeżym powietrzu to przykładowe rozwiązania, które warto wpisać na stałe do naszego kalendarza.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
coolerr: Napisał postów [12933], status [VIP]
Jakaś masakra..i jeszcze dietetyk kliniczny...Ludzie -jedzcie co chcecie i uprawiajcie sport.Wystarczy.