- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 4452
- Dodano: 2018-08-15 / 17:16
- Komentarzy: 3
Wielka kulinarna uczta już pod koniec sierpnia w ramach Festiwalu Smaków
Wielkimi krokami zbliża się 10-ta edycja Opolskiego Festiwalu Smaków. Podczas trzech bogatych kulinarnie dni będziemy mogli nie tylko podziwiać najlepiej gotujące gwiazdy znane z telewizji, ale również wziąć udział w warsztatach i konkursach.
Wydarzenie rozpocznie się w piątek 24 sierpnia i zakończy w niedzielę 26 sierpnia. Podczas trzech dni festiwalu na opolskim rynku pojawią się budki z przysmakami z całej Polski, ale nie tylko. Nie zabraknie umiłowanych przez Opolan food trucków z oryginalnymi daniami.
Wśród przysmaków na pewno znajdziemy sery kozie, ryby, miody, kołacz śląski, oleje, makarony, chleb, oraz produkty mleczne.
- Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem Opolan i trzeba przyznać, że to jedna z największych tego typu imprez w Polsce - mówi prezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski.
W sobotę 25 sierpnia od godziny 14.00 odbędzie się pokaz kulinarny połączony z degustacją, który poprowadzi zwycięzca IV edycji MasterChef Damian Kordas wraz ze swoją babcią Felą.
Najmłodsze pokolenie reprezentować będzie gwiazda II edycji MasterChef Junior Zosia Zaborowska, która w niedzielę 26 sierpnia od godz. 14.00, oprócz pokazu, poprowadzi także warsztaty gotowania.
Program X Festiwalu Opolskich Smaków
Piątek 24 sierpnia 2018 roku
12.00-20.00 Jarmark produktów regionalnych
13.00-18.00 Projekt "Polska Smakuje" - prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
Sobota 25 sierpnia 2018 roku
14.00-14.30 Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka - Damian Kordas i babcia Fela.
14.30-18.00 Wspólne gotowanie z Damianem Kordasem - zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
13.00-18.00 Projekt "Polska Smakuje" - prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
14.00-18.00 Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem uczestnikiem Top Chef:
- lody molekularne - każdy z uczestników przygotuje własną porcje lodów,
- pierogi - uczestnicy sami lepią pierogi, a potem są one gotowane i serwowane.
16:00 Oficjalne otwarcie X Festiwalu Opolskich Smaków
16:15 Rozstrzygnięcie Konkursu "Smaki pokoleń"
17.30-18.15 Zwycięzca Jubileuszowej edycji Mam Talent Lukas Gogol
18.30-20.30 Zespół Jorgusie - Śląska Biesiada
Niedziela 26 sierpnia 2018 roku
13.00-14.00 Historia Opolskiej Palarni Kawy
13:00-17.00 Pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza - zwycięzcy IV edycji Hell's Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb.
14.00-18.00 Wspólne gotowanie z Zosią Zaborowską - finalistka II edycji Masterchef Junior
13.00-18.00 Projekt "Polska Smakuje" - regionalne wyroby opolskich producentów żywności
15.00-16.00 Rozstrzygnięcie konkursu Mistrzowie Smaku (Nowa Trybuna Opolska)
16.00-16.45 Koncert Filipa Sterniuka
17.30-18.30 Koncert Zespołu Opolanie
18.30-20.30 Żaneta Plotnik - koncert "Muzyka Pokoleń"
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
PauloOp24: Napisała postów [22], status [nowy]
Już nie mogę się doczekać :) Ostatnio było fantastycznie! :)