• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 4452
    • Dodano: 2018-08-15 / 17:16
    • Komentarzy: 3

    Wielka kulinarna uczta już pod koniec sierpnia w ramach Festiwalu Smaków

    (Fot. Dżacheć)

    Wielkimi krokami zbliża się 10-ta edycja Opolskiego Festiwalu Smaków. Podczas trzech bogatych kulinarnie dni będziemy mogli nie tylko podziwiać najlepiej gotujące gwiazdy znane z telewizji, ale również wziąć udział w warsztatach i konkursach.


    Wydarzenie rozpocznie się w piątek 24 sierpnia i zakończy w niedzielę 26 sierpnia. Podczas trzech dni festiwalu na opolskim rynku pojawią się budki z przysmakami z całej Polski, ale nie tylko. Nie zabraknie umiłowanych przez Opolan food trucków z oryginalnymi daniami.

    Wśród przysmaków na pewno znajdziemy sery kozie, ryby, miody, kołacz śląski, oleje, makarony, chleb, oraz produkty mleczne.

    - Impreza cieszy się ogromnym zainteresowaniem Opolan i trzeba przyznać, że to jedna z największych tego typu imprez w Polsce - mówi prezydent Opola Arkadiusz Wiśniewski.

    W sobotę 25 sierpnia od godziny 14.00 odbędzie się pokaz kulinarny połączony z degustacją, który poprowadzi zwycięzca IV edycji MasterChef Damian Kordas wraz ze swoją babcią Felą.

    Najmłodsze pokolenie reprezentować będzie gwiazda II edycji MasterChef Junior Zosia Zaborowska, która w niedzielę 26 sierpnia od godz. 14.00, oprócz pokazu, poprowadzi także warsztaty gotowania.

    Program X Festiwalu Opolskich Smaków

    Piątek 24 sierpnia 2018 roku

    12.00-20.00    Jarmark produktów regionalnych
    13.00-18.00    Projekt "Polska Smakuje" - prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.

    Sobota 25 sierpnia 2018 roku

    14.00-14.30 Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka - Damian Kordas i babcia Fela.
    14.30-18.00 Wspólne gotowanie z Damianem Kordasem - zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
    13.00-18.00 Projekt "Polska Smakuje" - prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
    14.00-18.00 Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem uczestnikiem Top Chef:

    - lody molekularne - każdy z uczestników przygotuje własną porcje lodów,
    - pierogi - uczestnicy sami lepią pierogi, a potem są one gotowane i serwowane.

    16:00 Oficjalne otwarcie X Festiwalu Opolskich Smaków
    16:15 Rozstrzygnięcie Konkursu "Smaki pokoleń"
    17.30-18.15 Zwycięzca Jubileuszowej edycji Mam Talent Lukas Gogol
    18.30-20.30 Zespół Jorgusie - Śląska Biesiada

    Niedziela 26 sierpnia 2018 roku

    13.00-14.00    Historia Opolskiej Palarni Kawy
    13:00-17.00    Pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza - zwycięzcy IV edycji Hell's Kitchen. Karp Niemodlińskim i Pstrąg Poliwodzki w roli głównej połączony z degustacją dań z ryb.
    14.00-18.00    Wspólne gotowanie z Zosią Zaborowską - finalistka II edycji Masterchef Junior
    13.00-18.00    Projekt "Polska Smakuje" - regionalne wyroby opolskich producentów żywności
    15.00-16.00    Rozstrzygnięcie konkursu Mistrzowie Smaku (Nowa Trybuna Opolska)
    16.00-16.45    Koncert Filipa Sterniuka
    17.30-18.30    Koncert Zespołu Opolanie
    18.30-20.30    Żaneta Plotnik - koncert "Muzyka Pokoleń"
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2018-08-16 07:34:44 [89.64.63.*] id:1560752  
    PauloOp24: Napisała postów [22], status [nowy] Reputacja
    Już nie mogę się doczekać :) Ostatnio było fantastycznie! :)

    Nick:
    Treść:
    2018-08-15 20:55:47 [94.254.150.*] id:1560741  
    annmarie: Napisał postów [856], status [stały bywalec] Reputacja
    Kiełbasa wyborcza smakuje zawsze tak samo. Do tego nie trzeba festiwalu i warsztatów.

    Nick:
    Treść:
    2018-08-15 20:52:23 [78.11.110.*] id:1560740  
    Stefan: Napisał postów [27024], status [VIP] Reputacja
    Dla elektoratu NSDAPiS będą kostki trotylu i sok z brzozy?

    Nick:
    Treść: