• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1107
    • Dodano: 2021-10-10 / 09:50
    • Komentarzy: 0

    Jesień w słoiku. Proste przepisy na kompoty z sezonowych owoców

    W październiku na straganach królują gruszki, jabłka, pigwy i maliny. Teraz jest dobry czas na zamknięcie owoców natury w słoikach, aby móc cieszyć się nimi zimową porą. Jednym z najprostszych sposobów na to jest przygotowanie kompotów. Oto kilka prostych przepisów.

    Kompot z gruszek

    Składniki:

    - kilogram dowolnych gruszek
    - litr wody
    - 4 łyżki miodu
    - goździki (2-3 do każdego słoika)

    Przygotowanie:

    1. Owoce umyć, obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić na cztery lub osiem części, aby zmieściły się w słoiku. Tak przygotowane ułożyć je ciasno w naczyniu.

    2. Wodę gotować razem z miodem do momentu, aż się rozpuści. Następnie zalać wcześniej przygotowane owoce do wysokości 2/3 słoika i dodać goździki.

    3. Zakręcic i ustawić naczynia w dużym garnku, wlać do niego wodę tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, po czym odstawić je do góry dnem aż wystygną. Wklęsłe wieczko świadczy o prawidłowym zamknięciu.

    Wskazówka

    Kompot z jabłek wykonujemy dokładnie w ten sam sposób, zamieniając jedynie bazowy składnik. Słoiki oraz nakrętki zawsze powinny być dokładnie oczyszczone i wyparzone.

    Kompot z malin

    Składniki:

    - kilogram malin
    - 4 łyżki miodu (opcjonalnie cukier)
    - pół litra wody

    Przygotowanie:

    1. Niemyte maliny ułożyć po równo w przygotowanych wcześniej słoikach.

    2. Podzielony na jednakowe części miód lub cukier dodać do każdej z porcji.

    3. Wodę zagotować i taką samą ilością wrzątku zalać owoce w każdym naczyniu.

    4. Podobnie jak w poprzednim przepisie, słoiki należy pasteryzować przez 20 minut, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia pokrywką do dołu.

    Kompot z pigwy

    Składniki:

    - kilogram pigwy
    - 8 łyżek stołowych miodu
    - 2 litry wody
    - goździki
    - cynamon

    Przygotowanie:

    1. Umyte i obrane owoce należy oczyścić z nasion, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie zagotować wodę i dodać do niej miód oraz dwie łyżeczki cynamonu. Od czasu do czasu mieszać aż wytworzy się syrop o jednolitej konsystencji.

    2. Podobnie jak gruszki i jabłka, pigwę ciasno ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach, a następnie zalać do połowy wodą z miodem. Do każdej porcji dołożyć po 2 - 3 goździki.

    3. Zamknięte słoiki zagotować przez 20 minut i odstawić odwrócone do wystygnięcia.

    News4Media, fot.: iStock

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".