- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1107
- Dodano: 2021-10-10 / 09:50
- Komentarzy: 0
Jesień w słoiku. Proste przepisy na kompoty z sezonowych owoców
W październiku na straganach królują gruszki, jabłka, pigwy i maliny. Teraz jest dobry czas na zamknięcie owoców natury w słoikach, aby móc cieszyć się nimi zimową porą. Jednym z najprostszych sposobów na to jest przygotowanie kompotów. Oto kilka prostych przepisów.
Kompot z gruszek
Składniki:
- kilogram dowolnych gruszek
- litr wody
- 4 łyżki miodu
- goździki (2-3 do każdego słoika)
Przygotowanie:
1. Owoce umyć, obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić na cztery lub osiem części, aby zmieściły się w słoiku. Tak przygotowane ułożyć je ciasno w naczyniu.
2. Wodę gotować razem z miodem do momentu, aż się rozpuści. Następnie zalać wcześniej przygotowane owoce do wysokości 2/3 słoika i dodać goździki.
3. Zakręcic i ustawić naczynia w dużym garnku, wlać do niego wodę tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, po czym odstawić je do góry dnem aż wystygną. Wklęsłe wieczko świadczy o prawidłowym zamknięciu.
Wskazówka
Kompot z jabłek wykonujemy dokładnie w ten sam sposób, zamieniając jedynie bazowy składnik. Słoiki oraz nakrętki zawsze powinny być dokładnie oczyszczone i wyparzone.
Kompot z malin
Składniki:
- kilogram malin
- 4 łyżki miodu (opcjonalnie cukier)
- pół litra wody
Przygotowanie:
1. Niemyte maliny ułożyć po równo w przygotowanych wcześniej słoikach.
2. Podzielony na jednakowe części miód lub cukier dodać do każdej z porcji.
3. Wodę zagotować i taką samą ilością wrzątku zalać owoce w każdym naczyniu.
4. Podobnie jak w poprzednim przepisie, słoiki należy pasteryzować przez 20 minut, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia pokrywką do dołu.
Kompot z pigwy
Składniki:
- kilogram pigwy
- 8 łyżek stołowych miodu
- 2 litry wody
- goździki
- cynamon
Przygotowanie:
1. Umyte i obrane owoce należy oczyścić z nasion, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie zagotować wodę i dodać do niej miód oraz dwie łyżeczki cynamonu. Od czasu do czasu mieszać aż wytworzy się syrop o jednolitej konsystencji.
2. Podobnie jak gruszki i jabłka, pigwę ciasno ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach, a następnie zalać do połowy wodą z miodem. Do każdej porcji dołożyć po 2 - 3 goździki.
3. Zamknięte słoiki zagotować przez 20 minut i odstawić odwrócone do wystygnięcia.
News4Media, fot.: iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.