- Autor: adnaw22
- Wyświetleń: 4807
- Dodano: 2018-12-23 / 07:00
- Komentarzy: 4
Indeks ważny nie tylko na studiach
Podczas, gdy wielkimi krokami zbliża się sesja egzaminacyjna, większości studentów indeks kojarzy się tylko z jednym - zarwanymi nocami, litrami wypitej kawy i niekończącymi się kolejkami do ksera. Dla wielu osób "indeks" ma jednak zupełnie inne znaczenie, łączące się z jedzeniem! O jakim indeksie mowa?
W rankingu licznych chorób cywilizacyjnych na prowadzenie wysuwa się cukrzyca. Jak twierdzi mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz, dietetyk w Instytucie Żywności i Żywienia, szacuje się, że 422 milionów osób na całym świecie choruje na cukrzycę. Niestety, 179 milionów, to osoby u których choroba jeszcze nie została zdiagnozowana. Zarówno dietetycy jak i lekarze uważają, że jednym z najważniejszych sposobów walki z cukrzycą, oprócz ruchu, jest dieta. Najlepiej, o niskim IG.
Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik, dzięki któremu wiemy jak gwałtownie po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Poziom ten można zmierzyć za pomocą glukometru - małego urządzenia, które służy do badania poziomu cukru w warunkach domowych. Wystarczy nanieść niewielką kroplę krwi na wcześniej włożony pasek testowy, by po kilku sekundach otrzymać wynik. Można wówczas kontrolować podawanie insuliny i w porę wykryć hipoglikemie (niedocukrzenie) lub hiperglikemię (przecukrzenie). Warto również zwrócić uwagę na pojęcie ładunku glikemicznego, który pozwala określić zawartość oraz jakość węglowodanów w konkretnych produktach żywnościowych
Jednak nie tylko osoby chore na cukrzycę lub zmagające się z insulinoopornością mogą stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym. Jest ona wskazana dla większości osób, które nie mają indywidualnych potrzeb żywieniowych. Dieta ta pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi. W praktyce oznacza to m.in. eliminację nagłych napadów głodu
Na czym w takim razie polega omawiany sposób odżywiania? Należy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Tylko jak to zrobić? Najlepiej zacząć od zapoznania się z podziałem produktów na trzy grupy - o niskim, średnim i wysokim IG.
IG <50 to produkty o małym Indeksie, które powinniśmy jeść jak najczęściej. Co zatem wybierać? Prze wszystkim warzywa zielone, pomidory, surową marchewkę, cukinię i makaron al dente. Dzięki tym produktom czujemy się dłużej najedzeni.
IG 55-70 to produkty o średnim IG, które należy spożywać od czasu do czasu. Do tej grupy należą m.in. ananasy, ryż długoziarnisty i bataty,
IG >70 to produkty o dużym IG, które warto spożywać sporadycznie, czyli m.in. piwo, frytki, chipsy, biała bagietka, marchewka gotowana, popcorn i arbuz Produkty te są szybko trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym, dlatego dochodzi do gwałtownego zwiększenia poziomu cukru i gwałtownego wydzielania insuliny, która równie szybko spada, co skutkuje zwiększeniem łaknienia.
Co prawda okres około świąteczny nie sprzyja planowaniu diety - bo kto jest w stanie odmówić sobie domowej roboty smakołyków? Jednak już niedługo rozpocznie się czas postanowień noworocznych. Warto wtedy przypomnieć sobie słowa: "Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem" i pomyśleć nad zmianą sposobu odżywiania się.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
[moderacja]: Napisał postów [1666], status [Szycha]
[moderacja]