• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 4554
    • Dodano: 2019-07-03 / 20:00
    • Komentarzy: 4

    Kulinarne wariacje. W sieci opolskich smaków.

    Cykl kolacji degustacyjnych z opolską rybą w roli głównej, w towarzystwie innych lokalnych produktów - to pomysł Opolskich restauratorów i Rybackiej Lokalnej Grupy Działania "Opolszczyzna" na przekonanie mieszkańców naszego regionu do tradycyjnych, regionalnych dań.


    Cykl startuje 12 lipca 2019 roku w Restauracji Opolanka. Przez prawie rok, raz w miesiącu, w każdej z restauracji biorących udział w cyklu organizowana będzie kolacja degustacyjna. Każda z kolacji będzie unikalna. W każdej z restauracji będzie można skosztować 5 niepowtarzalnych potraw. Każdy z szefów kuchni serwować będzie oryginalny zestaw składający się z przystawki, zupy, dwóch dań głównych i oczywiście deseru. Na uczestników cyklu kolacji czeka łącznie 55 różnych oryginalnych i wyszukanych dań przygotowanych z produktów, pochodzących od opolskich producentów i hodowców.

    A wszystko to w nowatorskiej interpretacji tradycyjnych przepisów. Kulinarne wariacje krążyć będą wokół opolskiego stołu z karpiem i pstrągiem w centralnym miejscu, przetworzone twórczo i uwspółcześnione mają udowodnić, że kuchnia regionalna nie musi być nudna.

    Każda z kolacji to wydarzenie nie tylko kulinarne. Degustacji dań towarzyszyć będą występy artystów, konkursy i atrakcje przygotowane przez restauratorów. W trakcie pierwszej - inauguracyjnej kolacji, która odbędzie się w Restauracji Opolanka w Opolu 12 lipca 2019 r. - degustacji dań towarzyszyć będą wirtuozerskie popisy Jose Torresa - najbardziej rozpoznawalnego Kubańczyka w Polsce.

    Bilety w cenie 99 zł/osobę do nabycia bezpośrednio w poszczególnych restauracjach.

    Poniżej program "Kulinarnych Wariacji w sieci opolskich smaków":

    12.07 - Restauracja Opolanka - Opole, Dworska 2

    9.08 - Bistro Finezja & Zamek Niemodlin - Niemodlin, Rynek 55

    13.09 - Zamkowy Młyn - Krapkowice, Młyńska 3

    11.10 - Szara Willa - Opole, Oleska 11

    15.11 - Hotel Dębowe Wzgórze - Pokrzywna 48

    6.12 - Restauracja na Wyspie - Niemodlin, Wojska Polskiego 2

    24.01 - Restauracja Bajka - Grodziec, Klasztorna 5

    7.02 - Restauracja nas Stawem - Bogacica, Plac Targowy 5

    20.03 - Hotel Spałka - Kluczbork, Waryńskiego 16

    24.04 - Tawerna pod Kotwicą - Kadłub Wolny, Izydora Murka 39

    22.05 - Restauracja Fryderyk - Nysa, Chopina 12

    Więcej informacji na temat cyklu: http://swietokarpia.pl/kolacje



    Patronat 24opole
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2019-07-04 07:30:39 [165.225.72.*] id:1577921  
    dontomasso: Napisał postów [4390], status [VIP] Reputacja
    ktora z tych jadlodajni zaserwuje mi dobra wodzonke?

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [3]
    2019-07-04 07:46:11 [217.173.195.*] id:1577923  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    ale to chyba nie jest regionalne danie, w sensie z tego regionu.
    2019-07-04 08:55:30 [165.225.72.*] id:1577932  
    dontomasso: Napisał postów [4390], status [VIP] Reputacja
    podaj przyklad takiego typowego regionalnego opolskiego jadla. bo z pewnoscia nie jest to pstrag ani ruskie pierogi
    2019-07-04 12:35:57 [217.173.195.*] id:1577944  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Opolskich raczej nie ma, co najwyżej śląskie, a bardziej chodzi o dania stworzone z regionalnych produktów, czyli np. rybek tutaj hodowanych.