- Autor: Arleta_K
- Wyświetleń: 2748
- Dodano: 2019-11-03 / 11:07
- Komentarzy: 1
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega - zbliża się okres zachorowań
Przed nami coraz chłodniejsze dni. Spadek temperatury na zewnątrz ma wpływ na wzrost zachorowań zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci. Jak donosi Główny Inspektorat Sanitarny, podczas przeziębienia, grypy czy w stanach obniżonej odporności polecana jest szczególnie dieta o zwiększonej zawartości składników korzystnie wpływających na pracę układu odpornościowego.
Zima to czas, w którym układ odpornościowy jest szczególnie atakowany przez bakterie i wirusy. Jedną z przyczyn jest np. rzadkie wietrzenie mieszkania. Zwykle odczuwając chłód, nie mamy chęci na dodatkowe otwieranie okien, przez co wewnątrz nagromadzają się liczne patogeny, które wdychamy, tym samym narażając organizm na infekcję.
W chłodne dni ograniczony mamy również dostęp do świeżych warzyw i owoców, które są niezbędne we właściwym funkcjonowaniu organizmu, bo właśnie to, w jaki sposób się odżywiamy ma wpływ na naszą odporność. - Sposób żywienia w czasie infekcji lub przeziębienia powinien być oparty na zasadach zdrowego żywienia z modyfikacją pewnych reguł pozwalających na zwiększone dostarczenie składników odżywczych pozytywnie wpływających na układ odpornościowy oraz pracę całego organizmu - czytamy w komunikacie GIS.
Jak więc wspomóc się dietą podczas choroby? Istnieje kilka zaleceń, które mogą nas wzmocnić. Według GIF możemy między innymi:
- spożywać ciepłe potrawy skomponowane z lekkostrawnych składników,
- zwiększyć ilość warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w witaminę C, takich jak np.: owoce dzikiej róży, żurawina, porzeczki, cytrusy, papryka, pietruszka, szczypiorek czy warzywa kapustne,
- wybierać produkty zbożowe niskoprzetworzone - ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, ryż pełnoziarnisty - dostarczające dużych ilości cynku i żelaza,
- w czasie choroby spożywać odpowiednią ilość płynów (2-2,5 litra dziennie), sięgać po niskotłuszczowe produkty mleczne, zawierające wit. D oraz produkty białkowe, takie jak chude mięsa, ryby morskie, rośliny strączkowe, będące źródłem selenu, cynku i żelaza.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
luxusowy: Napisał postów [22583], status [VIP]
Nisko przetworzone płynne produkty zbożowe min. 2-2,5l dziennie :) to ja się dostosuje :)