- Autor: Arleta_K
- Wyświetleń: 4751
- Dodano: 2020-01-14 / 09:06
- Komentarzy: 3
Ptasia grypa wraca. GIS ostrzega również ludzi
Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat, w którym informuje o pojawiających się ogniskach ptasiej grypy. W niektórych przypadkach wirus może zarazić człowieka.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że na przełomie grudnia i stycznia potwierdzono wystąpienie ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8. Pierwsze gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby, znajduje się w miejscowości Stary Uścimów, w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim. Utrzymywano w nim 12089 indyków. Kolejne ogniska odkryto m.in. w gospodarstwie, w którym utrzymywano 36 069 kur niosek, położonym w miejscowości Topola Osiedle w gminie Przygodzice, w powiecie ostrowskim, w województwie wielkopolskim oraz w gospodarstwie prowadzącym hodowlę przyzagrodową, w którym utrzymywano 43 sztuki drobiu różnych gatunków (kury, kaczki, gęsi). Gospodarstwo położone jest w miejscowości Olchowiec Kolonia, w gminie Żółkiewka, w powiecie krasnostawskim, w województwie lubelskim.
W związku z powyższym Główny Lekarz Weterynarii i GIS apelują o zachowanie szczególnej ostrożności, gdyż ptasia grypa jest zakażeniem, wywoływanym przez wirus grypy typu A należącego do rodziny Orthomyxoviridae. Z informacji opublikowanych przez GIS wynika, ze grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywoływaną przez wirusy grypy (A/H5N8/). - Zdarzają się jednakże przypadki kiedy wirusy grypy ptaków przekraczają barierę gatunkową i są zdolne do zarażenia człowieka. Dotychczas przypadki takie dotyczyły głównie terenów Azji i Afryki o niskim i bardzo niskim poziomie higieny - czytamy w komunikacie GIS.
Pomimo zapewnień, że służby starają się ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa w stadach hodowlanych, zachęcają jednocześnie do przestrzegania zaleceń wydanych przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Według wytycznych należy:
- dopilnować, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania,
- nie dotykać, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu; dopilnować, aby nie robiły tego dzieci,
- myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnować, aby robiły to także dzieci,
- nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 °C,
- myć dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze),
- pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy,
- pamiętać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
Zawsze należy pamiętać o wykonaniu szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby!
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
ombre: Napisał postów [20265], status [VIP]
Choroba wymyślona by niszczyć drobnych hodowców i konkurencję.Gdyby ptasia grypa naprawdę była groźna to już dawno nie było by tych wielkich stad gawronów nad Opolem.