- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 2953
- Dodano: 2020-05-14 / 12:48
- Komentarzy: 4
Bary i restauracje przygotowują się do odmrożenia swoich działalności
Opolscy restauratorzy już po weekendzie mogą rozpocząć działanie w szerszym zakresie i oficjalnie otworzyć swoje restauracje, puby i bary dla gości. Będzie się to wiązało z pewnymi utrudnieniami nie tylko dla klientów, ale też pracowników.
Zamknięcie barów, pubów i restauracji zostało ogłoszone 14 marca. Premier Mateusz Morawiecki poinformował, że w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa polski rząd zdecydował, że restauracje, bary i puby mogą oferować jedynie produkty na wynos.
Przez ostatnie dwa miesiące opolscy przedsiębiorcy walczyli z pozostaniem na rynku, często wiązało się to z redukcją etatów czy chwilowym przebranżowieniem się na inne działania. Zgodnie z nowym reżimem sanitarnym i luzowaniem obostrzeń, już od poniedziałku 18 maja mogą wrócić do pracy. Czy są na to gotowi?
- Jeśli chodzi o nasze przygotowania to zrobiliśmy kilka rzeczy, na które nigdy nie było czasu. Zrobiliśmy remont naszego zaplecza. Wysprzątaliśmy i umyliśmy nasz ogródek (namiot) po zimie. No i nasze wejście też nie wyglądało najlepiej - pomalowaliśmy elewację. Co do samych przygotowań jeśli chodzi o funkcjonowanie od 18-go to wdrażamy wytyczne sanitarne, które tak na dobrą sprawą pojawiły się kilkanaście godzin temu - mówi Jacek Łuczka, właściciel Melon Pub.
- Montujemy już dozowniki do dezynfekcji, wyłączamy suszarki do rąk (dziwne to zalecenie ale tak jest), wyznaczamy strefy dostępne dla gości i rozmieszczenia stolików. Oczywiście maseczki, rękawiczki i wszelakie płyny dezynfekujące to już standard. Może to nieco dziwnie wyglądać bo wg wytycznych kelnerka będzie jak sprzątaczko-policjant, co kilka minut dezynfekować niemal wszystko w lokalu oraz pilnować porządku, ilości gości, etc. Czekamy jeszcze na interpretacje niektórych przepisów bo ciężko nam sobie wyobrazić jak mamy weryfikować gości czy są z "jednego gospodarstwa" - mówi.
Usługi gastronomiczne wracają do działania, przy zachowaniu określonych ograniczeń i obostrzeń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.
Ministerstwo Rozwoju podało część wytycznych dla strefy gastro, poniżej przedstawiamy te dostępne na dziś:
Usługa na miejscu:
- przynoszenie zamówień na tacach;
- mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo w sytuacji, gdy istnieje możliwość przeniesienia się na nią wirusa (np. gdy ktoś w pobliżu kichnął).
Usługa na wynos:
- wydawanie zamówień na ladzie w papierowych torbach, tace wydawane na życzenie klienta.
- bezkontaktowe wydawanie zamówień.
- zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki i regularne (kilka razy dziennie),
przecieranie powierzchni ekranów.
Z sali jadalnej należy usunąć wszelkiego rodzaju dodatki (tj. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki); wydawać je będzie obsługa bezpośrednio do złożonego zamówienia.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Demotywator: Napisał postów [34395], status [VIP]
Ja do Baru od teraz biorę zawsze termometr bezdotykowy jak fajna dupusia to najpierw pomiar temp, a potem reszte badań w domu:)