- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 5030
- Dodano: 2020-05-19 / 19:40
- Komentarzy: 9
Opola wraca do życia. Na rynku pojawiły się już ogródki.
Restauratorzy zgodnie z nowym etapem odmrażania gospodarki mogą wrócić do działania. W centrum miasta przy restauracjach i pubach rozstawiane są ogródki.
Zamknięcie barów, pubów i restauracji zostało ogłoszone 14 marca. Premier Mateusz Morawiecki poinformował, że w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa polski rząd zdecydował, że restauracje, bary i puby mogą oferować jedynie produkty na wynos.
Restauratorzy po kilkutygodniowej przerwie bardzo chętnie powracają do nowej rzeczywistości. Na Małym Rynku zrobiło się zielono, a na placu rozstawiane są już ogródki pobliskich restauratorów. Od poniedziałku 18 maja restauracje, kawiarnie czy bary mogą ponownie przyjmować stęsknionych gości.
W ogródkach, które są rozkładane na Małym Rynku i wokół Ratusza zaczynają pojawiać się goście. Niestety nie wolno nam zapominać o panujących obostrzonych zasadach sanitarnych.
Każdy klient odwiedzający pub czy restaurację musi mieć dla siebie obowiązkowe 4 m.kw. przestrzeni, którą musi zapewnić właściciel punktu gastronomicznego. Oprócz tego trzeba pamiętać o półtorametrowym dystansie pomiędzy gośćmi siedzącymi przy osobnych stolikach. Maseczki klienci mogą zdjąć dopiero wówczas, kiedy zajmą miejsce przy stoliku. Przy stoliku możemy zasiąść w towarzystwie osoby, z którą współdzielimy jedno gospodarstwo domowe, lub z rodziną.
Przez ostatnie dwa miesiące opolscy przedsiębiorcy walczyli z pozostaniem na rynku, często wiązało się to z redukcją etatów czy chwilowym przebranżowieniem się na inne działania. Przechadzając się w okolicach Ratusza oraz po Małym Rynku wygląda na to, że większość restauratorów przetrwała trudny okres.
Ministerstwo Rozwoju podało część wytycznych dla strefy gastro, poniżej przedstawiamy te dostępne na dziś:
Usługa na miejscu:
- przynoszenie zamówień na tacach;
- mycie i dezynfekowanie tac każdorazowo w sytuacji, gdy istnieje możliwość przeniesienia się na nią wirusa (np. gdy ktoś w pobliżu kichnął).
Usługa na wynos:
- wydawanie zamówień na ladzie w papierowych torbach, tace wydawane na życzenie klienta.
- bezkontaktowe wydawanie zamówień.
- zapewnienie bezpieczeństwa przy korzystaniu z ekranów do składania zamówień (tzw. kiosków) poprzez np. dozownik z płynem do dezynfekcji rąk bądź jednorazowe rękawiczki i regularne (kilka razy dziennie),
przecieranie powierzchni ekranów.
Z sali jadalnej należy usunąć wszelkiego rodzaju dodatki (tj. cukier, jednorazowe sztućce, wazoniki, serwetniki); wydawać je będzie obsługa bezpośrednio do złożonego zamówienia.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Kotaro: Napisał postów [183], status [starszy wyjadacz]
Aga-ko możesz wytłumaczyć jak niemal codziennie udaje Ci się robić błąd w tytule? Nie masz tam kogoś lotniejszego od siebie, żeby to poprawiał?