W tym artykule spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy warto zainwestować w miedziane garnki i patelnie, przedstawiając najważniejsze zalety tych akcesoriów kuchennych.
Niepowtarzalny wygląd i dobre przewodnictwo ciepła
Miedź jest jednym z najbardziej cenionych metali szlachetnych. Garnki i patelnie wykonane z tego surowca kojarzą nam się przede wszystkim z niebywałą estetyką i pięknym kolorem, który dodaje każdej kuchni wyjątkowego stylu. Połączenie przybrudzonego złota i pudrowego różu daje naczyniom efektowny, luksusowy wygląd i przyciąga wzrok. Nie jest to jednak ich jedyna zaleta. Plusów jest o wiele więcej! Dowiesz się, dlaczego warto zainwestować w miedziane naczynia i poznasz wysokiej jakości garnki i patelnie de Buyer - francuskiej marki, która kusi eleganckimi, wytrzymałymi produktami.
Miedziane garnki i patelnie są polecane przez znanych i cenionych szefów kuchni na całym świecie. Podkreśla się przede wszystkim to, że są one najlepsze pod względem przewodzenia ciepła. Nawet najmniejsza zmiana temperatury wpływa na przygotowywaną w naczyniu potrawę, dlatego patelnie i garnki miedziane nie potrzebują dużej ilości tłuszczu, by równomiernie smażyć czy grillować potrawy. Akcesoria miedziane wygrywają z ich stalowymi czy aluminiowymi odpowiednikami. Miedź pozwala na oszczędzanie energii, która jest zużywana podczas gotowania, więc w rezultacie skraca czas przyrządzania posiłków i sprawia, że są one zdrowsze. Ponadto miedź nie wytwarza żadnego zapachu, a więc przygotowane potrawy mają naturalny aromat i smak.
Filtrowanie wody i odporność na uszkodzenia
Miedziany garnek będzie się także nadawał do filtrowania wody. Miedź wykazuje działanie bakteriobójcze, jej jony usuwają pleśń i grzyby, dlatego pozostawienie wody na kilka godzin (minimum cztery) pozwoli na jej oczyszczenie ze wszelkich złych substancji. Jest to kolejna zaleta miedzianych naczyń ? mają one dobroczynny wpływ na ludzki organizm.
Naczynia wykonane z miedzi są również bardzo praktyczne. Łatwo utrzymać je w czystości - wystarczy umycie ciepłą wodą i przetarcie miękką ściereczką. Jeśli we właściwy sposób zadbamy o nie, to mogą nam służyć przez wiele lat. Miedziane garnki i patelnie są odporne na uszkodzenia, nie da się ich porysować ani w inny sposób uszkodzić.
Dlatego właśnie są tak chętnie używane przez szefów kuchni w renomowanych restauracjach. Ich piękny wygląd i właściwości użytkowe czynią je produktami z ?najwyższej półki?. Efektem tego jest ich wysoka cena. Naczynie wykonane z miedzi kosztuje od kilkuset do ponad dwóch tysięcy złotych.
Miedziane patelnie i garnki de Buyer
Jeśli decydujemy się na zakup akcesoriów z miedzi, to warto postawić na sprawdzonych, renomowanych producentów. Jednym z nich jest francuska marka de Buyer, która produkuje narzędzia i akcesoria kuchenne najwyższej klasy o ponadczasowym wyglądzie. Szczególnie cenione są patelnie de Buyer, które w swojej pracy wykorzystują nie tylko profesjonaliści, ale także amatorzy gotowania i pieczenia.
Z kolei garnki de Buyer są bardzo tradycyjnym rozwiązaniem ? ich produkcja sięga 180 lat. Nie oznacza to jednak, że firma nie idzie z duchem czasu i nie dostosowuje się do potrzeb współczesnych konsumentów. Marka niedawno wprowadziła na rynek serię Prima Matera. Są to produkty przeznaczone do używania na płycie indukcyjnej. Można z nich korzystać, bez szkody dla materiału, konstrukcji i przyszłej potrawy także na wszystkich innych kuchniach ? gazowej, ceramicznej i elektrycznej.
Garnki i patelnie wykonane z miedzi łączą w sobie wysoką wytrzymałość, najwyższą jakość i niepowtarzalny wygląd. Są one ponadczasowym elementem wyposażenia, który sprawdzi się w każdej współczesnej kuchni. Miedz jest najbardziej luksusowym materiałem wykorzystywanym przy gotowaniu, dlatego ceny wszystkich kuchennych naczyń wykonanych z miedzi są tak wysokie.