- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 1183
- Dodano: 2020-11-30 / 06:53
- Komentarzy: 0
Studenci Politechniki Opolskiej wydali książkę kucharską. Znajdziemy tam wszystkie smaki świata
Studenci Politechniki Opolskiej opracowali książkę kucharską, w której zawarli przepisy ze swoich rodzinnych stron. Potrawy znajdujące się w książce do tej pory mogliśmy spotkać na Międzynarodowym Dniu Gotowania.
Listopad na Politechnice Opolskiej od lat jest gorący pod względem aktywności kulinarnych. Również w dobie pandemii koronawirusa udało się ukończyć kulinarne dzieło jakim niewątpliwie jest pierwsza w historii uczelni książka kucharska.
Jej autorzy podkreślają, że to zbiór przepisów na potrawy, które do tej pory można było skosztować w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania, które w tym roku odbywa się wyjątkowo w wersji on-line.
Nazwa książki kucharskiej "Smaki świata z Politechniką Opolską" nie jest przypadkowa. Tworzona jest przez studentów oraz pracowników uczelni, którzy swoje korzenie mają w różnych zakątkach naszego globu. W środku znajdziemy przepisy m.in na Słynne hiszpańskie GAZPACHO, czyli chłodnik pomidorowy, hiszpańskie krokiety z szynką lub tureckie faszerowane bakłażany.
- Stanowi zbiór przepisów na potrawy, które na przestrzeni lat pojawiły się na stołach w ramach Międzynarodowego Dnia Gotowania. Z jej pomocą każdy może udać się w kulinarną podróż dookoła świata, zwłaszcza teraz, kiedy podróżowanie jest utrudnione przez wirusa - zachęca Marta Dębowska z Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Opolskiej.
- Ucząc się nowej rzeczywistości, podążając za trendem wydarzeń w trybie on-line, postanowiliśmy nie tylko opublikować książkę, ale też zorganizować Wirtualny Tydzień Gotowania. W jego ramach na facebookowym fanpage'u Działu Współpracy Międzynarodowej codziennie do początku grudnia będą publikowane przepisy na narodowe potrawy tegorocznych studentów programu Erasmus+. Pojawią się też ich opinie na temat kuchni polskiej, tego co najbardziej przypadło do gustu ich kubkom smakowym - zapowiada Marta Dębowska.
Tam także dostępna jest wersja elektroniczna książki kucharskiej. - To efekt współpracy nie tylko ze studentami, ale też z Instytutem Konfucjusza, kołami naukowymi MENTOR PO i SKN ŻUBR, radiem EMITER, stołówką STREFA - wylicza Marta Dębowska.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.