- Autor: Aga_Ko
- Wyświetleń: 2842
- Dodano: 2021-02-19 / 17:21
- Komentarzy: 4
Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" powiększyła się o kolejne opolskie gospodarstwa
Kolejne osiem firm i gospodarstw dołączyło do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Dziś ich przedstawiciele otrzymali potwierdzające ten fakt certyfikaty.
Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych podmiotów:
1. Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Lawendowe Zacisze (Biadacz),
2. Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień),
3. Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby),
4. Gospsdarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka -Teresa i Norbert Kern (Walce),
5. Restauracja REGIUS (Opole),
6. Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice),
7. PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz, Gospoda i Masarnia Mróz (Kadłub),
8. Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice).
Jak mówi członek zarządu województwa Antoni Konopka, uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku. - Jesteśmy jednym z 13 województw z Polski i wśród 11 krajów, w których działa ten projekt. Każdy z nowych członków sieci musi spełnić konkretne warunki, które są weryfikowane przez specjalną komisję - dodaje.
Antoni Konopka podkreśla, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale i kulinarnym. - Mamy się czym pochwalić, a ja zachęcam wszystkich do zainteresowania się produktami lokalnych firm, które posiadają oznakowanie sieci - czyli tabliczkę z wizerunkiem czapki kucharskiej na niebieskim tle - mówi.
Patrycja Dyla-Szynklarz z Lawendowego Zacisza w Biadaczu podkreśla, że przynależność do sieci do wyróżnienie. - Nasze produkty zostały zweryfikowane, produkowane są przez nas z pokolenia na pokolenie. To dla nas swojego rodzaju pamiątka rodowa, która ma szansę na mocniejszą promocję w regionie - cieszy się. Teresa Kern z gospodarstwa agroturystycznego Zacisze Antoszka w Walcach mówi zaś, że to będzie na pewno wielka reklama dla jej działalności. - Wyróżnienie dostajemy za tzw. modziki, czyli młode gołębie, z których zrobiona jest cała potrawa obiadowa, pikle z ogórków i kompot z kramlików, czyi małych jabłuszek - informuje.
Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie". Łącznie z nowo przyjętymi sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.
Podczas spotkania w urzędzie marszałkowskim firmy otrzymały certyfikaty sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz szyldy z logotypem sieci, którymi będą mogły oznaczyć swoje siedziby.
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Gaz: Napisał postów [5584], status [VIP]
Beznadzieja.