• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 2842
    • Dodano: 2021-02-19 / 17:21
    • Komentarzy: 4

    Sieć "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie" powiększyła się o kolejne opolskie gospodarstwa

    (Fot. UMWO)

    Kolejne osiem firm i gospodarstw dołączyło do sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie. Dziś ich przedstawiciele otrzymali potwierdzające ten fakt certyfikaty.


    Do grona ambasadorów opolskiej żywności, czyli członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie, dołączyło 8 nowych podmiotów:

    1. Patrycja Dyla-Szynklarz Gospodarstwo Lawendowe Zacisze (Biadacz),
    2. Cukiernia Gorgosz Adam Gorgosz (Dobrodzień),
    3. Fancy-Food Catering Tomasz Rosa (Kozuby),
    4. Gospsdarstwo Agroturystyczne Zacisze Antoszka -Teresa i Norbert Kern (Walce),
    5. Restauracja REGIUS (Opole),
    6. Pałacowa Winnica Godyla (Pawłowice),
    7. PPHU Tom s.c. Tomasz Mróz, Monika Mróz, Gospoda i Masarnia Mróz (Kadłub),
    8. Restauracja Zamkowy Młyn (Krapkowice).

    Jak mówi członek zarządu województwa Antoni Konopka, uczestnictwo województwa opolskiego w sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie trwa od 2008 roku. - Jesteśmy jednym z 13 województw z Polski i wśród 11 krajów, w których działa ten projekt. Każdy z nowych członków sieci musi spełnić konkretne warunki, które są weryfikowane przez specjalną komisję - dodaje.

    Antoni Konopka podkreśla, że Opolszczyzna jest nie tylko tyglem kulturowym, ale i kulinarnym. - Mamy się czym pochwalić, a ja zachęcam wszystkich do zainteresowania się produktami lokalnych firm, które posiadają oznakowanie sieci - czyli tabliczkę z wizerunkiem czapki kucharskiej na niebieskim tle - mówi.

    Patrycja Dyla-Szynklarz z Lawendowego Zacisza w Biadaczu podkreśla, że przynależność do sieci do wyróżnienie. - Nasze produkty zostały zweryfikowane, produkowane są przez nas z pokolenia na pokolenie. To dla nas swojego rodzaju pamiątka rodowa, która ma szansę na mocniejszą promocję w regionie - cieszy się. Teresa Kern z gospodarstwa agroturystycznego Zacisze Antoszka w Walcach mówi zaś, że to będzie na pewno wielka reklama dla jej działalności. - Wyróżnienie dostajemy za tzw. modziki, czyli młode gołębie, z których zrobiona jest cała potrawa obiadowa, pikle z ogórków i kompot z kramlików, czyi małych jabłuszek - informuje.

    Działania Sieci ukierunkowane są na promocję i poprawę jakości lokalnej żywności oraz wzmocnienie regionalnej tożsamości. Członkami sieci są rolnicy, ogrodnicy, producenci i przetwórcy żywności, restauracje, firmy cateringowe, a także sprzedawcy, którzy po spełnieniu kryteriów wymaganych dla produktów i potraw uznawanych za żywność lokalnego pochodzenia, mogą używać oznaczenie "Dziedzictwo Kulinarne Opolskie". Łącznie z nowo przyjętymi sieć Dziedzictwo Kulinarne Opolskie liczy już 79 członków.

    Podczas spotkania w urzędzie marszałkowskim firmy otrzymały certyfikaty sieci Dziedzictwo Kulinarne Opolskie oraz szyldy z logotypem sieci, którymi będą mogły oznaczyć swoje siedziby.

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-02-19 18:43:00 [83.10.224.*] id:1608493  
    Gaz: Napisał postów [5584], status [VIP] Reputacja
    Beznadzieja.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [2]
    2021-02-19 20:36:25 [185.127.20.*] id:1608498  
    Pedro: Napisał postów [8908], status [VIP] Reputacja
    Beznadzieja? Napisz co ty w życiu osiągnąłeś prócz trollowania... a później krytykuj innych :D
    2021-02-20 19:02:14 [89.67.142.*] id:1608541  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Gaz to klasyczny przegryw. Żadnej swojej winy. Winny jest świat, że nie dopasował się do Gaza.
    2021-02-20 08:20:43 [83.10.212.*] id:1608506  
    azam: Napisała postów [936], status [stały bywalec] Reputacja
    Brawo ! oby więcej takich perełek :)

    Nick:
    Treść: