• Wyświetleń: 1222
    • Dodano: 2021-04-23 / 12:49
    • Komentarzy: 0
    • Artykuł sponsorowany

    Jak liczyć kalorie przy samodzielnym układaniu diety?

    Pandemia zmieniła bardzo wiele aspektów naszego życia. Zamknięci w domu zaczęliśmy bardziej przyglądać się temu, co jemy. Wiele osób postanowiło wykorzystać wolny czas i wdrożyć w życie nowy plan żywieniowy. W zdrowej diecie kluczowa jest odpowiednia kaloryczność posiłków. Jak liczyć kalorie przy samodzielnym układaniu jadłospisu? Z jakich narzędzi korzystać?

    Zapotrzebowanie kaloryczne


    Zanim zaczniesz liczyć kalorie, warto poznać kilka podstawowych pojęć z dietetyki. Być może spotkałeś się już z tajemniczymi skrótami PPM, CPM i PAL. PPM to Podstawowa Przemiana Materii, czyli liczba kalorii, której organizm potrzebuje do utrzymania najważniejszych funkcji życiowych (takich jak oddychanie, praca układu krążenia, wszystkie procesy metaboliczne). Schodzenie poniżej wartości PPM w diecie jest niebezpieczne i prowadzi do poważnych problemów ze zdrowiem! Skrótem CPM określa się Całkowitą Przemianę Materii, która uwzględnia ogólną aktywność organizmu w ciągu dnia. W tym przypadku należy wziąć pod uwagę szereg czynników, między innymi tryb pracy (siedząca lub fizyczna), ogólny stan fizjologiczny (ciąża lub choroby) oraz poziom aktywności fizycznej (PAL). Uwzględnienie powyższych wskaźników (PPM i CPM) pozwala na obliczenie zapotrzebowania kalorycznego. Innymi słowy, zapotrzebowanie kaloryczne to liczba kalorii, której organizm potrzebuje w ciągu dnia, aby prawidłowo funkcjonować.


    Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?


    Zapotrzebowanie kaloryczne oblicza się za pomocą matematycznych wzorów. Na ich podstawie stworzono wygodne internetowe narzędzia (kalkulatory). Kalkulator kalorii szybko przeliczy podane przez Ciebie wartości (wiek, waga, wzrost, poziom aktywności fizycznej), a uzyskany wynik będzie wskazówką, ile kalorii dziennie powinieneś przyjmować. Jeśli chcesz schudnąć, kaloryczność Twojej diety powinna wynosić 80% uzyskanego wyniku. Kalkulator kalorii to jednak niejedyne przydatne narzędzie w samodzielnym układaniu diety. Zanim przystąpisz do wprowadzania zmian w jadłospisie, warto poznać swoje BMI (Body Mass Index - wskaźnik masy ciała) i WHR (Waist Hip Ratio - stosunek talia biodra). Pomocny może okazać się również kalkulator wody, który oblicza dzienne zapotrzebowanie na płyny.


    Tabele kaloryczności produktów


    Każdy produkt spożywczy ma swoją kaloryczność. Informacje o kaloriach i składnikach odżywczych znajdziesz na opakowaniach większości artykułów spożywczych. Podczas zakupów warto czytać etykiety, aby podejmować świadome i dobre decyzje. Kalorie poszczególnych produktów (w tym warzyw i owoców) sprawdzisz również w tabelach kaloryczności dostępnych w Internecie. Samodzielne układanie diety wymaga wprawy i cierpliwości. Od planowania menu, po robienie list zakupów, zakupy, a potem gotowanie i sprzątanie. Jeśli nie masz czasu na te wszystkie czynności, dobrym rozwiązaniem jest catering dietetyczny z dostawą. Wykwalifikowani dietetycy pomogą dobrać odpowiednią kaloryczność posiłków, a doświadczeni kucharze zadbają o to, by Twoja dieta była zdrowa i różnorodna.



    Artykuł sponsorowany

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".