- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1272
- Dodano: 2021-06-06 / 15:03
- Komentarzy: 1
Trzy oryginalne przepisy na chłodnik
Na naszych stołach zaczynają królować nowalijki. To również idealna pora by wypróbować smacznych przepisów na uwielbiane przez wielu z nas chłodniki. Te zupy na zimno można zrobić naprawdę w bardzo łatwy i szybki sposób.
Najpopularniejszym chłodnikiem jest ten litewski, który wykonuje się z młodej botwinki. Jeżeli takie tradycyjne wydanie nieco ci się znudziło - postaw na coś nowego. Razem z Magdaleną Wroną, autorką bloga Vito Gryzie, przygotowaliśmy trzy nietuzinkowe przepisy na pyszne zupy na chłodno.
Chłodnik z sałaty masłowej i bobu
Składniki:
1 cebula
1 łyżka oleju roślinnego
1 ząbek czosnku
1 główka sałaty masłowej
400 g świeżego lub mrożonego bobu
pęczek szczypiorku do dekoracji
1 litr bulionu warzywnego
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie rozgrzej w garnku łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez ok. 2-3 minuty. Dorzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił. Dodaj umytą, poszatkowaną sałatę i zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie dorzuć ugotowany, obrany ze skórki bób i posiekany szczypiorek. Gotuj kolejne 2 minuty. Odstaw zupę, aby przestygła, a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Wystudzoną zupę wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.
Gazpacho z soczewicą
Składniki:
? szklanki suchej czerwonej soczewicy
liść laurowy
ząbek czosnku
4 duże, dojrzałe pomidory
2 ogórki
? czerwonej papryki
łyżka soku z cytryny
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
szczypta chili
łyżka oliwy z oliwek extra vergine
? - ? szklanki zimnej wody, w razie potrzeby
kilka listków mięty, opcjonalnie, do dekoracji
Przygotowanie:
Soczewicę wsyp do wrzącej posolonej wody, dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości - możesz ugotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z mrożonej, jeśli, tak jak ja, mrozisz porcje ugotowanych wcześniej strączków. Odcedź, wyjmij liść i odstaw na bok. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki oraz pomidory obierz ze skórki i również pokrój, tak, aby łatwiej można je było zmiksować. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, soczewicę i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce przed podaniem.
Surowa zupa szczawiowa
Składniki:
duży pęczek szczawiu
1 mały ząbek czosnku
1 cm imbiru
1 awokado
kilka gałązek pietruszki
cukinia
1 łodyga selera
1 łyżka soku z cytryny
1 - 2 łyżeczki jasnej pasty miso
sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
1 szklanka zimnej, filtrowanej wody
dodatki, opcjonalnie:
nasiona chia
nasiona konopi
natka pietruszki
płatki chilli
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Łodygę selera i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki włóż do kielich blendera. Dodaj szczaw i awokado. Dolej wodę i zmiksuj na zupę. Pasty miso mogą różnić się między sobą pod względem słoności, najlepiej więc zacznij od dodania łyżeczki i w razie potrzeby dodaj kolejną. Jeśli nie masz pasty miso, możesz użyć sosu sojowego w zamian. Po zblendowaniu, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do misek i udekoruj natką pietruszki, nasionami chia, konopi oraz odrobiną chilli.
News4Media
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
KK 35947: Napisał postów [3721], status [VIP]
Fuuuuuj!