• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1272
    • Dodano: 2021-06-06 / 15:03
    • Komentarzy: 1

    Trzy oryginalne przepisy na chłodnik

    Na naszych stołach zaczynają królować nowalijki. To również idealna pora by wypróbować smacznych przepisów na uwielbiane przez wielu z nas chłodniki. Te zupy na zimno można zrobić naprawdę w bardzo łatwy i szybki sposób.

    Najpopularniejszym chłodnikiem jest ten litewski, który wykonuje się z młodej botwinki. Jeżeli takie tradycyjne wydanie nieco ci się znudziło - postaw na coś nowego. Razem z Magdaleną Wroną, autorką bloga Vito Gryzie, przygotowaliśmy trzy nietuzinkowe przepisy na pyszne zupy na chłodno.

    Chłodnik z sałaty masłowej i bobu
    Składniki:
    1 cebula
    1 łyżka oleju roślinnego
    1 ząbek czosnku
    1 główka sałaty masłowej
    400 g świeżego lub mrożonego bobu
    pęczek szczypiorku do dekoracji
    1 litr bulionu warzywnego
    sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Przygotowanie:
    Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie rozgrzej w garnku łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez ok. 2-3 minuty. Dorzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił. Dodaj umytą, poszatkowaną sałatę i zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie dorzuć ugotowany, obrany ze skórki bób i posiekany szczypiorek. Gotuj kolejne 2 minuty. Odstaw zupę, aby przestygła, a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Wystudzoną zupę wstaw na 2 - 3 godziny do lodówki.

    Gazpacho z soczewicą
    Składniki:
    ? szklanki suchej czerwonej soczewicy
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    4 duże, dojrzałe pomidory
    2 ogórki
    ? czerwonej papryki
    łyżka soku z cytryny
    sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
    szczypta chili
    łyżka oliwy z oliwek extra vergine
    ? - ? szklanki zimnej wody, w razie potrzeby
    kilka listków mięty, opcjonalnie, do dekoracji
    Przygotowanie:
    Soczewicę wsyp do wrzącej posolonej wody, dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości - możesz ugotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z mrożonej, jeśli, tak jak ja, mrozisz porcje ugotowanych wcześniej strączków. Odcedź, wyjmij liść i odstaw na bok. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki oraz pomidory obierz ze skórki i również pokrój, tak, aby łatwiej można je było zmiksować. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, soczewicę i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce przed podaniem.

    Surowa zupa szczawiowa
    Składniki:
    duży pęczek szczawiu
    1 mały ząbek czosnku
    1 cm imbiru
    1 awokado
    kilka gałązek pietruszki
    cukinia
    1 łodyga selera
    1 łyżka soku z cytryny
    1 - 2 łyżeczki jasnej pasty miso
    sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
    1 szklanka zimnej, filtrowanej wody
    dodatki, opcjonalnie:
    nasiona chia
    nasiona konopi
    natka pietruszki
    płatki chilli
    Przygotowanie:
    Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Łodygę selera i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki włóż do kielich blendera. Dodaj szczaw i awokado. Dolej wodę i zmiksuj na zupę. Pasty miso mogą różnić się między sobą pod względem słoności, najlepiej więc zacznij od dodania łyżeczki i w razie potrzeby dodaj kolejną. Jeśli nie masz pasty miso, możesz użyć sosu sojowego w zamian. Po zblendowaniu, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do misek i udekoruj natką pietruszki, nasionami chia, konopi oraz odrobiną chilli.

    News4Media
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-06-06 20:30:37 [194.29.183.*] id:1613676  
    KK 35947: Napisał postów [3721], status [VIP] Reputacja
    Fuuuuuj!

    Nick:
    Treść: