• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 1941
    • Dodano: 2021-06-13 / 11:28
    • Komentarzy: 0

    Ogólnopolski konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"

    (Fot. UMWO )

    Marszałek Województwa Opolskiego Andrzej Buła zaprasza do udziału w XX-tej, jubileuszowej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".


    Ogólnopolski konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" jest przedsięwzięciem, którego celem jest identyfikacja i promocja tradycyjnej, regionalnej żywności oraz upowszechnianie wiedzy na temat żywności wysokiej jakości. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego we współpracy z Marszałkiem Województwa Opolskiego. Tegoroczny konkurs został objęty patronatem Marszałka Województwa Opolskiego.

    Konkurs jest organizowany w dwóch etapach - pierwszy tzw. regionalny odbywa się na terenie województwa opolskiego, gdzie komisja konkursowa przyznaje regulaminowe nagrody i wyróżnienia oraz nominuje produkty do nagrody "Perła". Drugi etap to finał krajowy, który odbędzie się podczas targów "Smaki Regionów", gdzie podczas uroczystej gali wręczone zostaną statuetki "Perły".

    Etap regionalny konkursu zostanie zorganizowany w dniu 5 września 2021r. w Muzeum Wsi Opolskiej z zachowaniem obowiązujących norm sanitarnych.

    Konkurs zostanie ogłoszony w dwóch kategoriach. Pierwszą z nich jest "PRODUKT".

    Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych, regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla województwa opolskiego, które mogą stać się jego wizytówką.
    upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, (a w szczególności - agroturystyki i restauracji) oraz rzemiosła i przetwórstwa.

    Zgłaszane produkty powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych zwyczajów województwa opolskiego oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

    Druga kategoria: POTRAWA

    Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych;
    promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności przez gastronomię z województwa opolskiego; identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki Opolszczyzny.

    Ocenie poddane będzie menu konkursowe składające się z dwóch dań: zupy lub przystawki, dania głównego.
    Każde danie konkursowe musi być przygotowane z wykorzystaniem produktów związanych z województwem opolskim, powszechnie znanych i rozpoznawalnych w regionie.

    Zgłaszać mogą się dwuosobowe ekipy reprezentujące firmy gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne lub koła gospodyń wiejskich z województwa opolskiego.

    Na zgłoszenia organizatorzy czekają do 26 lipca 2021 roku. Więcej informacji oraz regulamin konkursu znajduje się pod linkiem: https://www.opolskie.pl/2021/06/xx-edycja-konkursu-nasze-kulinarne-dziedzictwo-smaki-regionow/



    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".