- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1446
- Dodano: 2021-06-21 / 18:01
- Komentarzy: 2
GIS ostrzega: popularne jajka z salmonellą
Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę, która wykazała obecność bakterii salmonelli w jednej z partii popularnych jajek. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega i wyjaśnia, jak sprawdzić, czy posiadamy wadliwy produkt.
W komunikacie GIS czytamy, że na powierzchni skorupek jaj stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. Szczególne zagrożenie dotyczy użycia produktu bez wcześniejszej obróbki termicznej. Zaleca się jednak całkowitą rezygnację z ich spożywania, aby uniknąć ryzyka zachorowania na salmonellozę.
Jak sprawdzić, czy kupiliśmy jajka z bakterią?
Aby to zweryfikować, należy porównać informacje zawarte na pudełku. Jeśli są dokładnie takie, jak opisane poniżej, możemy mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy zakupionego przez nas produktu. Oto szczegóły:
Produkt: Świeże jaja ze ściółki, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 24/06/2021
Kod na skorupkach jaj: 2PL30251355 K1A
Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
Jakie działania zostały podjęte?
O wykrytej nieprawidłowości został poinformowany Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mińsku Mazowieckim, który odpowiada za nadzorowanie producenta wadliwych jaj. Natychmiast po ujawnieniu bakterii rozpoczęto proces wycofywania produktu z obrotu. Producent, INVEST MICHEL SP.J., na etapie wewnątrzzakładowym, nie stwierdziła nieprawidłowości podczas badań higienicznych i laboratoryjnych, dlatego trwa postępowanie wyjaśniające okoliczności powstałej sytuacji. Poinformowano również fermę, z której jaja pochodziły.
Producent apeluje o zwrot
Producent prosi wszystkich konsumentów, którzy nabyli kwestionowane jajka o kontakt pod nr tel. 606 990 211. Klienci mogą liczyć na zwrot równowartości zakupu lub jego wymianę na pełnowartościowy. Warunkiem jest dostarczenie jajek w oryginalnym opakowaniu, które umożliwi identyfikację partii produktu.
Jednocześnie firma ostrzega, że w wyniku bezpośredniego kontaktu, bakterie mogą przenosić się na inne powierzchnie.
News4Media
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
tiku: Napisała postów [37315], status [VIP]
Jeżeli chcesz być zdrowy, to naucz się raz na zawsze, że jajko oznakowane "0" jest najzdrowsze! ?0? ? są to jaja z chowu ekologicznego, kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych, ?1? ? są to jaja z wolnego wybiegu, kury tak jak w gospodarstwie ekologicznym mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia, ?2? ? jaja pochodzące z chowu ściółkowego ? kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy, ?3? ? jaja z chowu klatkowego ? kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.