• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 3368
    • Dodano: 2021-06-27 / 20:30
    • Komentarzy: 1

    Jak zrobić fit słodycze: szarlotka, brownie, ciasto szpinakowe

    (Fot. iStock)

    Łasuchom, którzy nie chcą rezygnować ze słodkości, polecamy skorzystanie z przepisów na ich dietetyczne odpowiedniki. Nie zaszkodzą, a z pewnością wpłyną pozytywnie na wygląd sylwetki. Do tego ich przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu.

    Fit szarlotka

    Składniki:

    - 100 g mąki pszennej,
    - 150 g mąki owsianej,
    - 100 g ksylitolu
    - 1 duże jajko,
    - 120 g oleju kokosowego,
    - 4 jabłka,
    - łyżeczka proszku do pieczenia 5 g,
    - cynamon.

    Przygotowanie:

    I. Jabłka obrać, zetrzeć i dusić z odrobiną wody, aż powstanie mus. Pod koniec dodać łyżkę cynamonu.

    II. Pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę. 2/3 powstałego ciasta należy rozłożyć na standardowej blasze do pieczenia i piec w 180 st. C. przez ok. 15 minut. Pozostałą część włożyć do lodówki.

    III. Kiedy spód będzie gotowy, należy ułożyć na nim mus jabłkowy, a wierzch posypać pokruszoną częścią ciasta, którą wcześniej odłożyliśmy do lodówki. Całość piec jeszcze przez 45 minut.

    Fit brownie z czerwonej fasoli

    Składniki:

    - 1 puszka czerwonej fasoli,
    - 5 małych jajek w temperaturze pokojowej,
    - szklanka oleju rzepakowego,
    - 100 g ksylitolu,
    - pół szklanki kakao naturalnego,
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli.
    Przygotowanie:

    I. Fasolę przełożyć do sita i przelać wodą a następnie odsączyć.

    II. W wysokiej misce wymieszać fasolę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz olej. Zmiksować na gładką masę.

    III. Jajka miksować przez kilka minut z ksylitolem. Następnie połączyć obydwie masy ze sobą i miksować na niskich obrotach do ich połączenia.

    IV. Całość przełożyć do wcześniej wyłożonej pergaminem, standardowej formy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.

    Fit ciasto szpinakowe

    Składniki:

    - opakowanie 450g mrożonego szpinaku,
    - 100 ml oleju rzepakowego,
    - 100 g ksylitolu,
    - 3 duże jajka,
    - 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
    - 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

    Krem do przełożenia:

    - dwa naturalne serki homogenizowane po 200 g każdy,
    - 5 łyżek miodu.

    Przygotowanie:

    I. Szpinak należy rozmrozić, najlepiej z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i odcisnąć z niego nadmiar wody, a następnie zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera.

    II. W osobnym naczyniu ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę, jednocześnie dodając powoli olej.

    III. W trzecim (wyższym) naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej dwie pozostałe masy i ubić na małych obrotach, aż połączą się w jednolitą całość.

    IV. Piec w 180 st. C. przez 45 minut.

    V. Po upieczeniu ciasto należy przekroić wzdłuż na dwie części. Jedną z nich wyłożyć kremem (wymieszany serek i miód). Drugą część ciasta położyć na kremie.

    VI. Deser należy włożyć do lodówki na minimum trzy godziny.

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-06-28 00:45:42 [188.123.205.*] id:1614896  
    ombre: Napisał postów [20187], status [VIP] Reputacja
    Kolejne porady będą typu jak ugotować wodę by zupka kuksu smakowała jeszcze wyborniej.

    Nick:
    Treść: