- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 3368
- Dodano: 2021-06-27 / 20:30
- Komentarzy: 1
Jak zrobić fit słodycze: szarlotka, brownie, ciasto szpinakowe
Łasuchom, którzy nie chcą rezygnować ze słodkości, polecamy skorzystanie z przepisów na ich dietetyczne odpowiedniki. Nie zaszkodzą, a z pewnością wpłyną pozytywnie na wygląd sylwetki. Do tego ich przygotowanie jest proste i zajmuje niewiele czasu.
Fit szarlotka
Składniki:
- 100 g mąki pszennej,
- 150 g mąki owsianej,
- 100 g ksylitolu
- 1 duże jajko,
- 120 g oleju kokosowego,
- 4 jabłka,
- łyżeczka proszku do pieczenia 5 g,
- cynamon.
Przygotowanie:
I. Jabłka obrać, zetrzeć i dusić z odrobiną wody, aż powstanie mus. Pod koniec dodać łyżkę cynamonu.
II. Pozostałe składniki wymieszać na jednolitą masę. 2/3 powstałego ciasta należy rozłożyć na standardowej blasze do pieczenia i piec w 180 st. C. przez ok. 15 minut. Pozostałą część włożyć do lodówki.
III. Kiedy spód będzie gotowy, należy ułożyć na nim mus jabłkowy, a wierzch posypać pokruszoną częścią ciasta, którą wcześniej odłożyliśmy do lodówki. Całość piec jeszcze przez 45 minut.
Fit brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 5 małych jajek w temperaturze pokojowej,
- szklanka oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- pół szklanki kakao naturalnego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
I. Fasolę przełożyć do sita i przelać wodą a następnie odsączyć.
II. W wysokiej misce wymieszać fasolę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz olej. Zmiksować na gładką masę.
III. Jajka miksować przez kilka minut z ksylitolem. Następnie połączyć obydwie masy ze sobą i miksować na niskich obrotach do ich połączenia.
IV. Całość przełożyć do wcześniej wyłożonej pergaminem, standardowej formy. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Fit ciasto szpinakowe
Składniki:
- opakowanie 450g mrożonego szpinaku,
- 100 ml oleju rzepakowego,
- 100 g ksylitolu,
- 3 duże jajka,
- 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia.
Krem do przełożenia:
- dwa naturalne serki homogenizowane po 200 g każdy,
- 5 łyżek miodu.
Przygotowanie:
I. Szpinak należy rozmrozić, najlepiej z kilkugodzinnym wyprzedzeniem i odcisnąć z niego nadmiar wody, a następnie zmiksować na jednolitą masę za pomocą blendera.
II. W osobnym naczyniu ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę, jednocześnie dodając powoli olej.
III. W trzecim (wyższym) naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać do niej dwie pozostałe masy i ubić na małych obrotach, aż połączą się w jednolitą całość.
IV. Piec w 180 st. C. przez 45 minut.
V. Po upieczeniu ciasto należy przekroić wzdłuż na dwie części. Jedną z nich wyłożyć kremem (wymieszany serek i miód). Drugą część ciasta położyć na kremie.
VI. Deser należy włożyć do lodówki na minimum trzy godziny.
News4Media, fot.: iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
ombre: Napisał postów [20187], status [VIP]
Kolejne porady będą typu jak ugotować wodę by zupka kuksu smakowała jeszcze wyborniej.