- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1978
- Dodano: 2021-06-27 / 19:01
- Komentarzy: 1
Jak łatwo przyrządzić rybę - burger, zapiekanka, a może lin w śmietanie?
Kilka prostych przepisów na ryby. Zapewniamy, że te dania wyjdą każdemu.
Chronią przed alergiami, wpływają na pamięć, pomagają zadbać o wzrok. To tylko kilka zalet jedzenia ryb, a za wiele z tych spraw odpowiadają zawarte w tym mięsie kwasy omega-3. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co pomaga uniknąć miażdżycy. Wszystkie też badania dowodzą, że jedzenie ryb sprzyja obniżaniu ciśnienia i chorób tym spowodowanych. Zatem jak jeść, to ryby. Może właśnie dziś?
Oto kilka przepisów na dania, które na pewno zadowolą nawet najwybredniejszych.
Lin w śmietanie
Składniki:
• lin,
• masło,
• łyżka mąki,
• szklanka śmietany,
• sól, pieprz.
Rybę należy umyć i oczyścić, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Można dodać przyprawę do ryb. Tak przygotowana musi odstać kilka godzin.
Na patelni, na roztopionym maśle rybę obsmaża się z obu stron na złoto. Następnie lina trzeba włożyć do brytfanny i polanego śmietaną piec 20 minut w temperaturze 170 st. C.
Pstrąg ze szpinakiem
Składniki:
• 2 pstrągi,
• makaron tagliatelle,
• liście szpinaku,
• oliwa,
• białe wino,
• 1 łyżka miodu,
• czosnek, cynamon, sól, pieprz.
Zacząć trzeba od ugotowania makaronu z dodatkiem łyżki oliwy. W międzyczasie należy sparzyć wrzątkiem szpinak i go posiekać. Smaży się go krótko na patelni, z dodatkiem czosnku, 100 ml wina, miodu, cynamonu i pieprzu.
Zajmując się rybami, trzeba je pokroić w dzwonka, posolić i usmażyć na maśle. W brytfannie najpierw wykłada się makaron, na nim szpinak i na to pstrąga. Wystarczy piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.
Rybny burger
Składniki:
• filety z łososia,
• bulion warzywny,
• sól, pieprz,
• majonez,
• cebula, pomidor, ogórek, sałata,
• wędzony boczek,
• bułki.
Filety należy zmielić, wymieszać z bulionem i przyprawami. Na koniec dodaje się posiekaną cebulę. Formuje się z tego kotlety i smaży na patelni na chrupko.
Podaje się to w opieczonej bułce z warzywami - według uznania - i majonezem. Między rybę a pieczywo wkłada się plaster wędzonego boczku.
Zapiekanka z tuńczykiem
Składniki:
• tuńczyk,
• cebula, pomidory,
• oliwa,
• sól, pieprz, czosnek,
• ryż,
• jajko,
• żółty ser.
Cebulę należy zeszklić na maśle i dodać czosnek. Podlewa się to wodą i dodaje ryż. Gotuje się tak długo, aż ziarna wchłoną płyn.
Tuńczyka z puszki trzeba odsączyć, a jeśli to tusza, to drobno pokroić. Pomidory trzeba obrać ze skóry i pokroić. Wszystko to miesza się z ryżem, doprawia i dodaje się całe jajko.
W naczyniu żaroodpornym całość posypuje się serem i piecze ok. 25 minut w temperaturze 190 st. C.
Zamiast ryżu można użyć makaronu.
News4Media
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
Król Forum: Napisał postów [1847], status [zrobił/a karierę]
W wersji studenckiej byłby z mortadela ;)