- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1586
- Dodano: 2021-07-04 / 07:57
- Komentarzy: 0
Przepisy na hot - dogi w trzech odsłonach
4 lipca na świecie swoje święto obchodzi hot - dog. Ta potrawa, której podstawą jest parówka, nie musi kojarzyć się jedynie z szybką przekąską na stacji paliw. To świetny pomysł na rodzinny obiad, a samo jego przygotowanie może być doskonałym pomysłem na wspólne spędzenie czasu.
Gorący pies?
Wyjaśnienie tej tajemniczej gry słów znajdujemy w jednej z legend, dotyczących jej powstania. Tłumacząc "hot - dog" na język polski otrzymujemy nazwę "gorący pies". Jaki to ma związek z jedzeniem? W 1600 roku Johann Georghehner wynalazł kiełbaski, które nazwał "dachsund", co znaczyło po prostu "jamniki". Ale dlaczego gorące? Harry Stevans, sprzedawca parówek w bułkach, chcąc namówić klientów do ich kupna, pewnego razu krzyczał: "Kupujcie jamniki, póki gorące". Twórca plakatu, który miał być dodatkową zachętą, nie wiedział jak zapisać "dachsund", dlatego stworzył skrót myślowy "hot - dog". Nazwa ta przyjęła się na całym świecie i od setek lat stanowi jedną z najpopularniejszych, szybkich potraw.
Jak przyrządzić domowego hot - doga na różne sposoby?
Nie ma żadnych ograniczeń w eksperymentowaniu, jednak istnieją przepisy na hot - dogi. Jedne bazują na parówce i sosie, inne mają nieco bardziej złożony skład. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do ich przygotowania można użyć wydrążonej bagietki lub specjalnych bułek, które bez problemu kupimy w każdym markecie. Oto przykładowe przepisy:
Hot - dog w stylu kalifornijskim
Składniki:
- bułki do hot - dogów,
- plastry wędzonego boczku,
- ulubione parówki,
- prażona cebulka,
- pikantny ketchup.
Sposób przygotowania:
1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.
2. Każdą parówkę należy owinąć plastrem wędzonego boczku i umieścić w podgrzanym pieczywie.
3. Na końcu posypać środek prażoną cebulką i polać ketchupem.
Aby zaskoczyć domowników, można zwykłe bułki zamienić na mleczne. Ich słodki smak doskonale komponuje się z powyższymi dodatkami.
Hot - dog po polsku
Składniki:
- bułki do hot - dogów,
- ulubione parówki,
- ogórki konserwowe pokrojone w plasterki,
- cebula pokrojona w piórka,
- pomidor pokrojony w półplasterki,
- papryka konserwowa pokrojona w cienkie paski,
- ketchup,
- majonez.
Sposób przygotowania:
1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.
2. Jako pierwszą warstwę w pieczywie układamy liść sałaty.
3. Następnie w bułce umieszczamy podgrzaną parówkę.
4. Następnie kolejno układać: cebulę, ogórki, pomidory i paprykę.
5. Całość polać łagodnym sosem powstałym z połączenia, pół na pół, ketchupu i majonezu.
Hot - dog z białą kiełbasą
Składniki:
- bułki do hot - dogów
- cienkie, białe kiełbaski,
- jogurt naturalny 200 g,
- 2 ząbki czosnku,
- suszona natka pietruszki,
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Kiełbaski ugotować w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.
2. Blenderem zmiksować jogurt naturalny z czosnkiem i pietruszką; doprawić solą do smaku.
3. Kiełbaski umieścić w podgrzanym pieczywie i polać własnoręcznie przygotowanym sosem.
News4Media
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.