• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1586
    • Dodano: 2021-07-04 / 07:57
    • Komentarzy: 0

    Przepisy na hot - dogi w trzech odsłonach

    (Fot. iStock)

    4 lipca na świecie swoje święto obchodzi hot - dog. Ta potrawa, której podstawą jest parówka, nie musi kojarzyć się jedynie z szybką przekąską na stacji paliw. To świetny pomysł na rodzinny obiad, a samo jego przygotowanie może być doskonałym pomysłem na wspólne spędzenie czasu.

    Gorący pies?

    Wyjaśnienie tej tajemniczej gry słów znajdujemy w jednej z legend, dotyczących jej powstania. Tłumacząc "hot - dog" na język polski otrzymujemy nazwę "gorący pies". Jaki to ma związek z jedzeniem? W 1600 roku Johann Georghehner wynalazł kiełbaski, które nazwał "dachsund", co znaczyło po prostu "jamniki". Ale dlaczego gorące? Harry Stevans, sprzedawca parówek w bułkach, chcąc namówić klientów do ich kupna, pewnego razu krzyczał: "Kupujcie jamniki, póki gorące". Twórca plakatu, który miał być dodatkową zachętą, nie wiedział jak zapisać "dachsund", dlatego stworzył skrót myślowy "hot - dog". Nazwa ta przyjęła się na całym świecie i od setek lat stanowi jedną z najpopularniejszych, szybkich potraw.

    Jak przyrządzić domowego hot - doga na różne sposoby?

    Nie ma żadnych ograniczeń w eksperymentowaniu, jednak istnieją przepisy na hot - dogi. Jedne bazują na parówce i sosie, inne mają nieco bardziej złożony skład. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do ich przygotowania można użyć wydrążonej bagietki lub specjalnych bułek, które bez problemu kupimy w każdym markecie. Oto przykładowe przepisy:

    Hot - dog w stylu kalifornijskim

    Składniki:

    - bułki do hot - dogów,
    - plastry wędzonego boczku,
    - ulubione parówki,
    - prażona cebulka,
    - pikantny ketchup.

    Sposób przygotowania:

    1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.

    2. Każdą parówkę należy owinąć plastrem wędzonego boczku i umieścić w podgrzanym pieczywie.

    3. Na końcu posypać środek prażoną cebulką i polać ketchupem.

    Aby zaskoczyć domowników, można zwykłe bułki zamienić na mleczne. Ich słodki smak doskonale komponuje się z powyższymi dodatkami.

    Hot - dog po polsku

    Składniki:

    - bułki do hot - dogów,
    - ulubione parówki,
    - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki,
    - cebula pokrojona w piórka,
    - pomidor pokrojony w półplasterki,
    - papryka konserwowa pokrojona w cienkie paski,
    - ketchup,
    - majonez.

    Sposób przygotowania:

    1. Parówki podgrzać w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.

    2. Jako pierwszą warstwę w pieczywie układamy liść sałaty.

    3. Następnie w bułce umieszczamy podgrzaną parówkę.

    4. Następnie kolejno układać: cebulę, ogórki, pomidory i paprykę.

    5. Całość polać łagodnym sosem powstałym z połączenia, pół na pół, ketchupu i majonezu.

    Hot - dog z białą kiełbasą

    Składniki:

    - bułki do hot - dogów
    - cienkie, białe kiełbaski,
    - jogurt naturalny 200 g,
    - 2 ząbki czosnku,
    - suszona natka pietruszki,
    - sól.

    Sposób przygotowania:

    1. Kiełbaski ugotować w gorącej wodzie, w parowarze lub garnku z durszlakiem, pod przykryciem zagrzać przekrojone bułki do hot dogów.

    2. Blenderem zmiksować jogurt naturalny z czosnkiem i pietruszką; doprawić solą do smaku.

    3. Kiełbaski umieścić w podgrzanym pieczywie i polać własnoręcznie przygotowanym sosem.

    News4Media
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".