• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 2295
    • Dodano: 2021-07-18 / 10:59
    • Komentarzy: 0

    Sałatki jak obiad. Lekkie, ale sycące

    Za oknem panują upały, które potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia tradycyjnych obiadów. W samym środku gorącego lata warto spróbować lekkich, alternatywnych dań. Doskonałym sposobem na to mogą okazać się sycące sałatki. Z powodzeniem można podawać je zamiast gorącego posiłku. Ich zróżnicowane składniki odżywią organizm, aby mógł lepiej radzić sobie z uciążliwymi warunkami atmosferycznymi. Oto kilka prostych przepisów.

    SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KURCZAKIEM

    Składniki:

    - szklanka suchej kaszy kuskus (należy przyrządzić ją zgodnie z instrukcją producenta),
    - 1 pierś kurczaka,
    - po jednej niewielkiej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej,
    - mała puszka kukurydzy,
    - dwie łyżki majonezu,
    - odrobina oleju,
    - jedna łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego,
    - sól i pieprz oraz wędzona papryka w proszku do smaku.
    Przygotowanie:
    1. Pierś z kurczaka posolić i smażyć na odrobinie oleju, aż się zarumieni.
    2. Papryki pokroić w drobną kostkę.
    3. Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej misce i doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką do uzyskania ulubionego smaku.
    SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I WĘDZONEGO BOCZKU
    Składniki:
    - jedna mała główka kapusty pekińskiej,
    - 200 gramów wędzonego boczku,
    - przyprawa do koperkowego sosu sałatkowego,
    - przyprawa do ziemniaków,
    - majonez,
    - olej,
    - sól i pieprz do smaku.
    Przygotowanie:
    1. Kapustę umyć i poszatkować, a następnie wymieszać z całym opakowaniem sosu sałatkowego (bez rozrabiania wodą); odstawić pod przykryciem.
    2. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kosteczkę i smażyć na niewielkim ogniu z niewielkim dodatkiem oleju, aż zarumienią się i zmiękną. Pod koniec smażenia obsypać je przyprawą do ziemniaków.
    3. Na osobnej patelni usmażyć do uzyskania chrupkości pokrojony w drobną kostkę boczek.
    4. Wszystkie składniki wystudzić i pomieszać, dodając dwie - trzy łyżki majonezu oraz pieprz i sól do smaku.


    SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I TUŃCZYKIEM
    Składniki:
    - 150 gramów makaronu w kształcie ryżu,
    - jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,
    - jedna puszka zielonego groszku,
    - jedna puszka kukurydzy,
    - 3 ogórki konserwowe,
    - pęczek szczypiorku,
    - majonez,
    - sól i pieprz.
    Przygotowanie:
    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
    2. Tuńczyka przełożyć na sito i odcedzić nadmiar sosu.
    3. Z kukurydzy oraz groszku odsączyć zalewę.
    4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
    5. Posiekać szczypiorek.
    6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając dwie łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".