- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 2295
- Dodano: 2021-07-18 / 10:59
- Komentarzy: 0
Sałatki jak obiad. Lekkie, ale sycące
Za oknem panują upały, które potrafią skutecznie zniechęcić do jedzenia tradycyjnych obiadów. W samym środku gorącego lata warto spróbować lekkich, alternatywnych dań. Doskonałym sposobem na to mogą okazać się sycące sałatki. Z powodzeniem można podawać je zamiast gorącego posiłku. Ich zróżnicowane składniki odżywią organizm, aby mógł lepiej radzić sobie z uciążliwymi warunkami atmosferycznymi. Oto kilka prostych przepisów.
SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I KURCZAKIEM
Składniki:
- szklanka suchej kaszy kuskus (należy przyrządzić ją zgodnie z instrukcją producenta),
- 1 pierś kurczaka,
- po jednej niewielkiej papryce: czerwonej, żółtej i zielonej,
- mała puszka kukurydzy,
- dwie łyżki majonezu,
- odrobina oleju,
- jedna łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego,
- sól i pieprz oraz wędzona papryka w proszku do smaku.
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka posolić i smażyć na odrobinie oleju, aż się zarumieni.
2. Papryki pokroić w drobną kostkę.
3. Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej misce i doprawić solą, pieprzem oraz wędzoną papryką do uzyskania ulubionego smaku.
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW, KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I WĘDZONEGO BOCZKU
Składniki:
- jedna mała główka kapusty pekińskiej,
- 200 gramów wędzonego boczku,
- przyprawa do koperkowego sosu sałatkowego,
- przyprawa do ziemniaków,
- majonez,
- olej,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Kapustę umyć i poszatkować, a następnie wymieszać z całym opakowaniem sosu sałatkowego (bez rozrabiania wodą); odstawić pod przykryciem.
2. Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kosteczkę i smażyć na niewielkim ogniu z niewielkim dodatkiem oleju, aż zarumienią się i zmiękną. Pod koniec smażenia obsypać je przyprawą do ziemniaków.
3. Na osobnej patelni usmażyć do uzyskania chrupkości pokrojony w drobną kostkę boczek.
4. Wszystkie składniki wystudzić i pomieszać, dodając dwie - trzy łyżki majonezu oraz pieprz i sól do smaku.
SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM I TUŃCZYKIEM
Składniki:
- 150 gramów makaronu w kształcie ryżu,
- jedna puszka tuńczyka w sosie własnym,
- jedna puszka zielonego groszku,
- jedna puszka kukurydzy,
- 3 ogórki konserwowe,
- pęczek szczypiorku,
- majonez,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
2. Tuńczyka przełożyć na sito i odcedzić nadmiar sosu.
3. Z kukurydzy oraz groszku odsączyć zalewę.
4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
5. Posiekać szczypiorek.
6. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, dodając dwie łyżki majonezu oraz sól i pieprz do smaku.
News4Media, fot.: iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.