• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1116
    • Dodano: 2021-07-18 / 07:18
    • Komentarzy: 0

    Czereśnie w różnych wariacjach. Z chilli, rabarbarem, kardamonem

    Dżem ze słodkich owoców z nietypową nutą? Tak, z czereśniami można w kuchni zaszaleć. Podpowiadamy, jak to zrobić.

    Nie są to owoce, z których najczęściej robi się dżemy czy konfitury, a szkoda bo czereśnie nadają się do tego znakomicie. Często są tak słodkie, że do przetworów trzeba dodać niewiele cukru. Być może ta słodycz - aż przesadna - przeszkadza wielu osobom. Dlatego wskazujemy, jak urozmaicić wyroby z czereśni i nadać im trochę innego charakteru.

    Z porzeczkami

    Składniki:
    • 1 kg ciemnych czereśni
    • szklanka soku z czerwonych porzeczek
    • 60 dag cukru

    Owoce należy umyć i wydrylować. Następnie zagotowuje się sok z porzeczek, dodając do niego cukier. Musi zgęstnieć do konsystencji syropu i wówczas wsypuje się czereśnie. Całość gotować jeszcze przez około 5 minut i odstawić do wystudzenia. Następnie jeszcze raz się zagotowuje, aż dżem mocno zgęstnieje. Gorący nakłada się do słoików, zakręca i odstawia do góry dnem.

    Z chilli

    Składniki:
    • 1 kg czereśni
    • 1 kg cukru
    • 1/4 szklanki soku z cytryny
    • pół łyżeczki zmielonej chilli
    • pół łyżeczki zmielonego imbir

    W niewielkiej ilości gorącej wody należy rozpuścić i dodać czereśnie. Po doprowadzeniu do wrzenia, całość odstawia się do ostygnięcia. Potem ponownie się gotuje, aż do uzyskania gęstej masy. Kiedy już dżem ma odpowiednią konsystencję, a gotowanie zbliża się do końca, dodaje się przyprawy i sok z cytryny. Gorący produkt należy nałożyć do słoików i odstawić je do góry dnem.

    Z kardamonem

    Składniki:
    • 1 kg czereśni
    • 1 szklanka cukru kryształu
    • łyżeczka cynamonu
    • łyżeczka kardamonu
    • pół łyżeczki imbiru
    • łyżeczka soku z cytryny

    Owoce gotuje się z cukrem, imbirem, kardamonem i cynamonem. Kiedy zawartość garnka wrze, odstawia się ją do ostygnięcia. Gdy po około godzinie wydzieli się sok, ponownie trzeba zagotować dodając sok z cytryny. Całość należy mieszać i gotować tak długo, aż zgęstnieje. Gorący dżem nakłada się do słoików i w tym przypadku wymagana jest pasteryzacja - słoiki gotuje się w wodzie przez 15 minut.

    Z rabarbarem

    Składniki:
    • 1 kg czereśni
    • 1 kg rabarbaru
    • szklanka cukru

    Owoce trzeba umyć i usunąć pestki. Rabarbar musi być czysty i obrany. Kroi się go w kostki. Te dwa podstawowe składniki gotuje się oddzielnie w małej ilości wody. Gdy rabarbar będzie już miękki, przekłada się go do garnka z owocami i dodaje cukru. Wszystko gotuje się do zgęstnienia. Napełnione słoiki odstawia się do góry dnem.

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".