• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 3093
    • Dodano: 2021-07-31 / 18:23
    • Komentarzy: 8

    NFZ będzie zachwalać jedzenie szpitalne. Zleca kampanię promocyjną

    Jest synonimem oszczędności i braku smaku. Teraz Narodowy Fundusz Zdrowia zamierza promować żywienie w szpitalach.

    Do 30 lipca zgłaszać się mogą firmy, które chcą, na zlecenie NFZ, przeprowadzić szeroką kampanię edukacyjno-informacyjną o żywieniu w placówkach zdrowia. Na podstawie złożonych ofert Fundusz ogłosi przetarg na działania promocyjne. Urzędnicy zamierzają zlecić: przygotowanie raportu na ten temat, stworzenie strony internetowej, przeprowadzenie cyklu webinarów oraz plebiscytu na najlepszy - w zakresie żywienia pacjentów - szpital. To wszystko ma zwrócić uwagę na to, jak ważna dla chorych jest prawidłowa dieta dostosowana do różnych jednostek chorobowych.

    Szpitalna stołówka

    O tym, jak karmi się pacjentów w szpitalach, można mówić dużo i zazwyczaj nie są to pochlebne słowa. Już w 2018 roku Najwyższa Izba Kontroli zbadała tę kwestię i orzekła, że nie ma w Polsce jasnych norm żywieniowych dla pacjentów, a także brakuje zasad kontroli i zatrudniania w szpitalach dietetyków. W efekcie chorzy nie tylko otrzymują posiłki dla nich niedostosowane, a wręcz szkodzące. NIK wykrył np., że szpitalne kuchnie serwowały za mało owoców i warzyw, a za dużo mięsa czerwonego i tłustych przetworów mięsnych. Potrawy były ciężkostrawne, ryby konserwowe lub hodowane pochodziły z rejonów zanieczyszczonych. Zamiast masła pacjenci otrzymywali tłuszcz mleczny do smarowania, a ser zastępowano suszonym hydrolizatem białkowym o smaku i aromacie tego produktu.

    Mniej niż 6 zł

    O ile NIK prześwietlił 20 szpitali w Polsce, to w ubiegłym roku sieć Watchdog Polska zrobiła to z 501 placówkami. Tylko 57 proc. z nich zatrudniało dietetyka. "Szpitale na naszą prośbę załączały wykaz obowiązków dietetyka zatrudnionego w szpitalu i zwykle te listy były długie. Poza codzienną kontrolą posiłków i weryfikacją bądź przygotowywaniem jadłospisów, częstym obowiązkiem dietetyka jest kontrola czystości w kuchni, przygotowywanie comiesięcznych rozliczeń z dostarczonych przez firmę cateringową posiłków czy rozpatrywanie skarg i wniosków dotyczących żywienia. Trudno w tej sytuacji oczekiwać, że dietetyk, mający pod swoją opieką co najmniej 50 pacjentów, będzie w stanie zadbać o ich indywidualne potrzeby żywieniowe." - oceniają twórcy raportu.

    Nie wszystkie szpitale chciały przyznać, czy mają własną kuchnię, czy jednak korzystają z cateringu. Także nie każda placówka ujawniła, ile pieniędzy przeznaczają na żywienie chorych. Na podstawie zebranych danych wskazano, że są w Polsce szpitale, które na nakarmienie pacjenta przeznaczają dziennie mniej niż 6 zł. "Z powyższych danych wynika, że najczęściej tzw. wsad do kotła, czyli wartość produktów spożywczych, których używa się do przygotowania wszystkich posiłków, to między 6 a 8 zł, natomiast kwota brutto, którą szpital musi wydać na żywienie jednego pacjenta dziennie, to najczęściej między 16 a 20 zł. Zatem większym obciążeniem finansowym dla szpitala jest cała logistyka związania z żywieniem pacjentów, niż zakup produktów żywnościowych."- czytamy.

    Skargi

    Okazuje się także, że pacjenci nie skarżą się oficjalnie na jedzenie. Wolą sprawę nagłaśniać w internecie, publikując np. zdjęcia w serwisach społecznościowych, niż pożalić się kierownictwu szpitala. Zazwyczaj rocznie jest to kilka takich skarg w danej placówce, choć są także i takie , które w ciągu 12 miesięcy otrzymały aż 200 sygnałów od pacjentów.


    News4Media, fot.: News4Media
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-08-02 06:43:52 [165.225.73.*] id:1617418  
    dontomasso: Napisał postów [4390], status [VIP] Reputacja
    zlozenie skargi na jedzenie jest tyle warte ile listek srajtasmy spuszczony w kiblu. znajoma byla w szpitalu w opolu, skarzac cie na obchodzie przed cala ekipa na jedzenie, uslyszala tylko odpowiedz "pani jest w szpitalu a nie na urlopie"

    Nick:
    Treść:
    2021-08-01 21:31:31 [83.26.46.*] id:1617413  
    Krzycho: Napisał postów [5274], status [VIP] Reputacja
    no wygląda to "apetycznie" brakuje tylko sety obok talerza :)))

    Nick:
    Treść:
    2021-08-01 18:21:10 [31.60.123.*] id:1617396  
    liberty: Napisał postów [5509], status [Szycha] Reputacja
    Takie porcje jak ta szpitalna ze zdjęcia to powinny mieć wszy z rzadu polskojęzycznego które żyją za nasza krwawice...Nas okradają kanalie a chorych głodzą w szpitalach!!!

    Nick:
    Treść:
    2021-08-01 13:59:11 [89.64.44.*] id:1617381  
    OnBar7: Napisał postów [58], status [rozkręca się] Reputacja
    Byłem na witosa kardiologia żarcie rewelacyjne wszystko zjadałem może mało ale przecież nie jesteśmy tam żeby się obżerać :)

    Nick:
    Treść:
    2021-08-01 02:44:33 [188.123.205.*] id:1617379  
    ombre: Napisał postów [20142], status [VIP] Reputacja
    Jak ktoś chce szybko schudnąć to nie ma lepszej diety niż szpitalna.Tam jeszcze żaden pacjent nie przytył.No chyba że rodzina katering załatwiła.

    Nick:
    Treść:
    2021-08-01 01:40:38 [37.248.159.*] id:1617376  
    JutroalboWcale: Napisała postów [510], status [starszy pismak] Reputacja
    Człowiek idąc do szpitala powinien się leczyć,a nie korzystać ze stołówki jak z restauracji Magdy Gessler

    Nick:
    Treść:
    2021-07-31 19:51:06 [185.127.20.*] id:1617365  
    Pedro: Napisał postów [8908], status [VIP] Reputacja
    Czyli co? Propaganda dotrze i do szpitalnego żarła...

    Nick:
    Treść:
    2021-07-31 18:30:40 [95.41.34.*] id:1617361  
    przemo_opole: Napisał postów [287], status [maniak] Reputacja
    Zarobią wyłącznie realizujące "kampanię informacyjną" firmy i inni pośrednicy. O czym tu edukować i co zachwalać? Należy wydać stosowne przepisy, zapewnić środki i egzekwować. Ewentualnie jakiś telefon na skargi i wnioski pacjentów.

    Nick:
    Treść: