- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 3133
- Dodano: 2021-07-31 / 15:10
- Komentarzy: 0
Zielona czy żółta fasolka szparagowa - czym się różnią
Jedni wolą żółtą, inni zajadają się jej zieloną odmianą. Fasolka szparagowa co roku króluje na polskich talerzach. Jakie dobroczynne działanie niesie ze sobą każda z nich?
Żółta fasolka
Jest bardzo delikatnym w smaku warzywem, które ma w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych. Wyróżnia się tym, że jest bogata w fosfor i potas. Pierwszy z nich odpowiada za prawidłowe działanie mięśni, układu nerwowego i dobry stan układu kostnego. Ponadto reguluje równowagę kwasowo - zasadową organizmu. Błonnik w niej zawarty oczyszcza układ pokarmowy z niepotrzebnych produktów przemiany materii. Witaminy A, B, C oraz magnez, fosfor i miedź to tylko kilka z całej gamy pierwiastków wspomagających nasze zdrowie i odporność.
Fasolka zielona
Choć nie dorównuje żółtej pod względem zawartości potasu i fosforu, w swoim składzie posiada o wiele więcej witaminy A odpowiedzialnej za prawidłowy wzrok oraz dobry stan skóry i paznokci. Wyróżnia się też wysoką zawartością kwasu foliowego, który jest istotny dla wzrostu i funkcjonowania wszystkich komórek. Z tego względu polecana jest szczególnie kobietom ciężarnym, które muszą uzupełniać swoją dietę o tę witaminę, aby zapewnić prawidłowy rozwój płodu. Zielona fasolka bogata jest również w błonnik oraz cały szereg witamin i mikroelementów, dzięki którym łatwiej zadbać o dobrą kondycję organizmu i wzmocnić go przed działaniem wirusów oraz bakterii. Jej smak jest bardziej wyrazisty niż żółtej.
Kaloryczność fasolki
W 100 gramach fasolki znajduje się ok. 30 kcal. To świetny dodatek lub baza do obiadu również dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Może zastąpić drugie śniadanie lub podwieczorek. Nie jest polecana do jedzenia wieczorami, ponieważ u osób z wrażliwym układem pokarmowym może powodować wzdęcia. Świetnie sprawdzi się też na zimno, jako składnik delikatnej, letniej sałatki.
Przepis na zapiekankę z fasolką szparagową
Składniki:
- 0,5 kg fasolki szparagowej zielonej, żółtej lub mieszanej,
- 100 g startego, żółtego sera,
- 200 g pokrojonego w kostkę, wędzonego boczku (tofu w wersji wegetariańskiej),
- 200 g ugotowanego makaronu (waga przed gotowaniem),
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- średnia cebula pokrojona w piórka,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Fasolkę umyć i odciąć jej końcówki po obydwu stronach a następnie gotować przez ok. 15 minut w osolonej wodzie, jednocześnie w osobnym garnku gotując makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Boczek (lub tofu) podsmażyć na maśle, aż uzyska rumiany odcień.
3. Od podgotowanej fasolki odsączyć wodę.
4. Do naczynia żaroodpornego układać kolejno: makaron, fasolkę, boczek, czosnek, cebulę, majonez, przyprawy i ser. Całość można wymieszać.
5. Piec w rozgrzanym dwustronnie piekarniku, w temp. 180 st. C., przez 25 minut.
News4Media, fot.: iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.