- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1702
- Dodano: 2021-08-07 / 10:00
- Komentarzy: 0
- Artykuł sponsorowany
Ważne zagadnienia związane z uprawą ogórków
Ogórek to warzywo, którego jadalne owoce są bardzo popularnym dodatkiem do dań, sałatek, kanapek i doskonałym materiałem na przetwory i zupy. Są bardzo smaczne, a przy tym zawierają niewiele kalorii więc śmiało można je zjadać pod wieloma postaciami.
Te jednoroczne rośliny mają zazwyczaj długie, płożące się pędy, dorastające do 3 m długości, choć istnieją też zwarte odmiany. Można je uprawiać w gruncie albo pod osłonami. Uprawa ogórków nie jest trudna, pod warunkiem, że dowiemy się kilku podstawowych zasad dotyczących ich sadzenia i pielęgnacji. Jeśli masz problem z chorobami ogórków to warto zajrzeć na tą stronę.
Odmiany ogórków
Wśród ogromnej ilości odmian można wyróżnić trzy główne grupy o cechach wspólnych: ogórki gruntowe, szklarniowe i korniszony. Ogórki gruntowe, tak jak sama nazwa wskazuje, polecane są przede wszystkim do uprawy w gruncie, choć wiele z nich można także uprawiać pod osłonami. Ich cechą charakterystyczną jest chropowata skórka pokryta włoskami oraz bardziej lub mniej licznymi brodawkami. Owoce są średnio długie, od 10 do 15 cm.
Ogórki szklarniowe, przeznaczone do uprawy pod osłonami, w przeciwieństwie do gruntowych posiadają gładką skórkę. Są też dłuższe, osiągają nawet do 30 cm. Do zawiązania owoców nie potrzebują zapylania. Z kolei korniszony wykształcają najkrótsze owoce, maksymalnie do 7 cm długości. Krępe i małe owoce tych odmian zbiera się wcześnie i przeznacza głównie do robienia przetworów.
Ogórki - warzywa klimatu ciepłego i żyznych gleb
Ogórki lubią ciepło i są wrażliwe na chłód. Dla tych odmian, które uprawiane są w gruncie najbardziej korzystna temperatura wynosi 20-25 st. C. Temperatura spadająca poniżej 10 st. C będzie dla nich szkodliwa. Najlepiej jeśli sadzimy je na miejscach nasłonecznionych, gdzie gleba jest nagrzana. Rośliny nie lubią zacienienia oraz silnych wiatrów.
Warzywa te mają spore wymagania glebowe. Ziemia pod ich uprawę powinna być żyzna, próchniczna, przepuszczalna, o dobrej pojemności wodnej i zasadowym pH. Źle rosną na zbyt wilgotnych i ciężkich glebach. Podłoże powinno zostać zasilone kompostem lub obornikiem, nie wolno także dopuszczać do zaskorupienia ziemi. Gleby bardzo kwaśne powinno się zwapnować.
Przedplonem dla ogórków mogą być rzodkiewki, koper lub sałata, buraki, pomidory, ziemniaki, groch czy cebula. Po warzywach dyniowatych można je uprawiać dopiero po 3-4 latach.
Sadzenie ogórków
Ogórki można uprawiać poprzez wysiew bezpośrednio do gruntu lub produkcję rozsady. Do gruntu nasiona wysiewamy dopiero kiedy temperatura wzrośnie do 10-12 st. C, najlepiej po 15 maja. Wtedy ryzyko przymrozków jest już małe, a gleba szybciej się nagrzewa. Nasiona wysiewamy do gleby na głębokość 4-5 cm, po 2-3 sztuki w jednym miejscu. Rośliny silnie się rozrastają, dlatego odległości pomiędzy rzędami powinny wynosić 70-100 cm. Po wykiełkowaniu nasion, pozostawiamy tylko silniejszą rośliną. Pomiędzy roślinami powinny być 15 - centymetrowe odstępy. Przy chłodnej pogodzie możemy przykryć je agrowłókniną aby szybciej kiełkowały. Produkcję rozsady możemy rozpocząć już w kwietniu, ale sadzonki do gruntu przenosimy również dopiero w drugiej połowie maja.
Uprawa ogórków
Warzywa te są szczególnie wrażliwe na niedobór wody, dlatego podstawą ich uprawy jest regularnie nawadnianie, szczególnie przy upalnej pogodzie. Do podlewania powinno się używać letniej wody i najlepiej przeprowadzać je wieczorami. Uprawę ogórków możemy również prowadzić w formie pnącej, prowadząc je po konstrukcji z siatek, drutów lub po ogrodzeniu. Rok przed uprawą, jesienią, gleba powinna zostać wzbogacona nawozem organicznym, najlepiej obornikiem. Rośliny, które są naturalnie nawożone lepiej się przechowują i są doskonałe na przetwory. W okresie ich wzrostu powinny być zasilane mniej więcej co dwa tygodnie. Ogórki wymagają także regularnego odchwaszczania. Dla rozkrzewienia roślin powinno się odłamywać wierzchołek pędu głównego, kiedy pojawi się 5-6 liść.
Zbiory trwają od czerwca do września. Przeprowadzamy je systematycznie, w miarę jak owoce dojrzewają. Odcinamy je nożem od pędu. Nie powinniśmy pozostawiać dojrzałych owoców na pędzie, ponieważ będą hamowały wzrost nowych. Jeśli interesują Cię
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.