• Autor: Aga_Ko
    • Wyświetleń: 20324
    • Dodano: 2021-08-14 / 11:15
    • Komentarzy: 5

    Trwa Festiwal Opolskich Smaków

    Odwiedzający mają do wyboru kilka stref, a każda z nich zajmowana jest przez innych wystawców. Dla miłośników napojów wyskokowych przygotowana jest strefa piwowarska, gdzie można zapoznać się ze smakiem piw rzemieślniczych.


    Podczas różnych edycji Festiwalu Opolskich Smaków poznaliśmy szereg kulinarnych zwyczajów. Tym razem organizatorzy skupili się na oryginalności swoich potraw. Tematem przewodnim wydarzenia są oryginalne smaki produktów zarówno regionalnych jak też światowych. Odwiedzający mogą zasmakować również piw kraftowych.

    Odwiedzający mają do wyboru kilka stref, a każda z nich zajmowana jest przez innych wystawców. Możemy zobaczyć m.in. Oddział Terenowy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu, który zapewnia degustację m.in. serów, wędlin, miodu czy produktów mącznych. Dla miłośników napojów wyskokowych przygotowana została strefa piwowarska, gdzie można zapoznać się ze smakiem piw rzemieślniczych.

    Dla najmłodszych jest specjalna strefa - aktywności i zabawy, gdzie dzieci korzystają z atrakcji przygotowanych specjalnie dla nich. Przygotowano m.in. tor wrotkarski czy ściankę wspinaczkową. Rodzice z kolei mogą odpocząć w strefie totalnego relaksu, na plaży z leżakami i palmami.

    Podczas wydarzenia nie zabraknie szeregu prelekcji, warsztatów czy pokazów. Swoje mistrzowskie umiejętności w carvingu zaprezentuje Daniel Bewko, który z warzyw i owoców potrafi zrobić prawdziwe dzieła sztuki. Całemu wydarzeniu będzie towarzyszyć muzyka na żywo.

    Szczegółowy program


    SOBOTA

    Godz. 11-12: Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat oddychania i dobrych emocji

    Godz. 12.30-13.30: Finał etapu wojewódzkiego Bitwy Regionów "Polska Smakuje". Prezentacja Laureatów. Rozmowa ze zwycięskim Kołem Gospodyń Wiejskich;

    Godz. 13.30-17.30: Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem.

    - jak zrobić idealne naleśniki na słodko i wytrawnie

    - tajemnica ciasta na pierogi

    - nasza polska specjalność: kiszonki

    - kuchnia zero waste: jak nie marnować jedzenia?

    Godz. 13.30-14.30: Powrót do formy (ćwiczenia na matach) z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką (zdrowy kręgosłup ulga dla pleców);

    Godz. 14.30-15: Dyskusja "Z czego pić piwo - o szkle i nie tylko!"

    Godz. 15.30-16: Konkurs wiedzy o piwie z nagrodami. Piwny Klub

    Godz. 16-17: Rozmowa z mistrzem Polski carvingu Danielem Bewko. Pokaz carvingu w warzywach i owocach.

    Godz. 17-18: #akademiapiwnegoklubu, czyli czym się różni degustacja piwa od picia piwa - warsztaty połączone z degustacją (na zapisy)

    Godz. 18-19: Licytacja charytatywna dla Pauliny Szargut;

    Godz. 19-22: Koncert Marka Niedzielskiego na żywo

    NIEDZIELA

    Godz. 11-12: Joga z Martą Majdecką - świadomość ciała, ćwiczenia dla wszystkich. Rozmowa na temat wpływu masażu na zdrowie;

    Godz. 13:30-17.30: Wspólne gotowanie z Adrianem Feliksem

    - viva Italia: idealny makaron i pasta verde

    - domowa pizza doskonała

    - azjatyckie specjały z woka

    - jedzenie jako lekarstwo dla naszego ciała i ducha;

    Godz. 14-14.30: Piwne podsumowanie dnia wczorajszego - Piwny Klub

    Godz. 15-16: Zdrowy kręgosłup - ćwiczenia dla całych rodzin z certyfikowanym trenerem Moniką Gocką. Rozmowa na temat ruchu i zdrowia w każdym wieku

    Godz. 16-17: Warsztaty carvingowe z mistrzem Polski Danielem Bewko

    Godz. 17-18: Dyskusja "O rynku piwa w Polsce i Europie"

    Godz. 18-19: Koncert zespołu Zakuka;

    Godz. 20: Oficjalne zakończenie festiwalu.

    Zdjęcie (1/27)

    (Fot. Dżacheć)

    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".

    2021-08-15 19:04:44 [31.60.23.*] id:1618520  
    Polpha: Napisał postów [9642], status [VIP] Reputacja
    bardzo dobrze. przynajmniej coś się dzieje w tym Opolu, a malkontentom kij w d......

    Nick:
    Treść:
    2021-08-14 17:19:13 [178.252.17.*] id:1618486  
    PauloOp23: Napisał postów [3723], status [VIP] Reputacja
    Z tym zespołem to strzeliliście w kolano. Czy ktoś słyszał ten zespół? Ja rozumiem że wszystkim artystom trzeba dać szansę ale dlaczego zawsze takie smuty? Naprawdę na tym festynie tak mało zarobicie?

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2021-08-15 17:24:25 [31.0.78.*] id:1618513  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Kto ma na tym festynie zarobić?
    2021-08-15 08:53:00 [46.205.197.*] id:1618495  
    neon: Napisał postów [2749], status [Szycha] Reputacja
    Pojeść,popić,potańcować - bieda musi pofolgować.

    Nick:
    Treść:
    Pokaż - Ukryj  Odpowiedzi [1]
    2021-08-15 17:23:39 [31.0.78.*] id:1618512  
    wojtasoks: Napisał postów [10984], status [VIP] Reputacja
    Bieda? Skąd ten wniosek? Nie w Twoim guście? Ok. Tylko po co to szufladkowanie i stygmatyzowanie.