- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1608
- Dodano: 2021-09-21 / 15:30
- Komentarzy: 2
Rozdają ludziom pomidorówkę. Akcja dotyczy tylko mężczyzn
Lekarze jednego ze szpitali przygotowali w poniedziałek nietypową akcję, którą skierowali do męskiej części swoich pacjentów. Urolodzy rozdają dziś zupę pomidorową. Nie chodzi jednak o zaspokojenie głodu ani promowanie jedzenia serwowanego w placówce.
Tydzień urologii
W Polsce obchodzony jest tydzień urologii. Właśnie tę okazję postanowili wykorzystać specjaliści ze szpitala im. prof. Emila Michałowskiego przy ul. Strzeleckiej w Katowicach, aby dotrzeć do swoich pacjentów, którzy mogą być narażeni na powstawanie w organizmie nowotworów. W tym celu przygotowali słoiki z zupą pomidorową, aby rozdać je mężczyznom. Przy okazji wręczania pysznego przetworu, lekarze uświadamiają katowiczan, jak dobroczynne działanie mają na ich zdrowie składniki zawarte w pomidorach.
"Wydawałoby się, że zupa pomidorowa ma z urologią niewiele wspólnego. To oczywiście nieprawda. Pomidory w urologii, a szczególnie w chorobach nowotworowych, są bardzo cenionym elementem diety." - wyjaśniał w rozmowie z RMF FM dr Jan Kawecki, urolog i dyrektor Szpitala Specjalistycznego im. prof. E. Michałowskiego w Katowicach.
Cenny likopen
Lekarz podkreślił szczególnie ważną rolę likopenu zawartego w popularnych warzywach. Jego antyoksydacyjne działanie spowalnia utlenianie, hamując mnożenie się komórek nowotworowych w organizmie. Według specjalisty regularne spożywanie pomidorów i przetworów z nich, może obniżyć ryzyko raka prostaty aż o 30 proc. Nie są one zarezerwowane jedynie dla mężczyzn, ponieważ takie samo działanie wykazują wobec przełyku i żołądka. Najkorzystniej likopen wpływa jednak na jelito cienkie, którego chorobę nowotworową można zahamować nawet w 60 proc.
Wzmocnią cały organizm
Oprócz walki z rakiem, pomidory pomogą też uporać się z przeziębieniem, chronicznym zmęczeniem, zaburzeniami pracy serca, problemami z trawieniem czy nadmiernym poziomem cholesterolu. To wszystko za sprawą zawartego w nich kompleksu substancji odżywczych i składników mineralnych. Warzywa te mają w sobie bowiem duże ilości witamin C, B, K i E, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu.
News4Media, fot.: iStock / screen Facebok Szpital Specjalistyczny im. prof. Emila Michałowskiego w Katowicach
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.
dontomasso: Napisał postów [4390], status [VIP]
na sniadanie pomidor, na obiad pomidor, na kolacje tomata - a w nocy c9ul9k jak szmata