- Autor: Dagmara
- Wyświetleń: 1899
- Dodano: 2021-10-02 / 15:02
- Komentarzy: 0
Zupa, placki, surówka, smoothie. Jesienne przepisy na bazie świeżej dyni
Dynia jest warzywem, które sprawdzi się nie tylko do halloweenowych dekoracji. Jest to przede wszystkim skarbnica cennych witamin A, B, C, i E oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu i cynku. Jej prozdrowotne działanie pomaga wzmocnić serce, ustabilizować pracę jelit, obniżyć cholesterol, a także stworzyć barierę ochronną przed infekcjami i grzybicą. Oto kilka przepisów, które pomogą włączyć ją do diety.
Delikatna zupa krem z dyni
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 200 gramów mięsa drobiowego (np. podudzia z kurczaka) lub 200 gramów tofu i łyżka masła w wersji wegetariańskiej
- trzy średniej wielkości ziemniaki
- suszona, wędzona papryka
- średniej wielkości świeża dynia
- pestki z tej dyni
- pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy
Wykonanie:
1. Włoszczyznę oraz ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skóry, usunąć z niej wnętrze i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso oczyścić pod bieżącą, chłodną wodą. Całość włożyć do dużego garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalać wodą tak, aby przykrywała wsad.
2. Gotować przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.
3. Ugotowane warzywa oraz mięso zdjęte z kości zmiksować blenderem lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelać do garnka.
4. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Całość udekorować obranymi pestkami dyni. Można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Soczyste placuszki z dyni
Składniki:
- średniej wielkości dynia
- 2 jajka
- 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12 lub 18 proc.
- szklanka mąki pszennej
- sól do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Dynię pokroić, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.
2. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem lub trzepaczką na sztywno.
3. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do osiągnięcia jednolitej konsystencji, przyprawić solą według upodobań.
4. Olejem przykryć dno patelni. Łyżką stołową nakładać na rozgrzany tłuszcz porcje masy i smażyć do uzyskania złocistego odcienia z każdej strony. Placuszki można podawać z pozostałą, gęstą śmietaną.
Jesienna surówka z dyni i marchewki
Składniki:
- mała dynia
- jabłko
- dwie średniej wielkości marchewki
- sól
- cukier
- cytryna
- trzy łyżki stołowe oleju
Przygotowanie:
1. Dynię obrać, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć również na dużych oczkach tarki.
3. Starte warzywa posypać z wierzchu cukrem i odstawić na godzinę, aż zmiękną i wypuszczą sok.
4. Następnie dodać olej i doprawić solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu osiągnięcia preferowanego smaku.
Owocowe smoothie z dynią
Składniki:
- mała dynia
- banan
- jabłko
- łyżka stołowa miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
1. Dynię umyć, obrać, oczyścić wewnątrz i pokroić na małe kawałki. Banana obrać ze skórki, jabłko umyć, obrać, wydrążyć z pestek.
2. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przepis można wzbogacić o inne ulubione owoce.
News4Media, fot.: iStock
Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.
Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".
Najczęściej czytane
Powiązane materiały
Polub nas!
Chmura tagów
Ogłoszenia
Zgodnie z art. 173 ustawy Prawa Telekomunikacyjnego informujemy, że przeglądając tę stronę wyrażasz zgodę
na zapisywanie na Twoim komputerze niezbędnych do jej poprawnego funkcjonowania plików
cookie.
Więcej informacji na temat plików cookie znajdziecie Państwo na stronie
polityka prywatności.
Kliknij tutaj, aby wyrazić zgodę i ukryć komunikat.