• Autor: Dagmara
    • Wyświetleń: 1899
    • Dodano: 2021-10-02 / 15:02
    • Komentarzy: 0

    Zupa, placki, surówka, smoothie. Jesienne przepisy na bazie świeżej dyni

    Dynia jest warzywem, które sprawdzi się nie tylko do halloweenowych dekoracji. Jest to przede wszystkim skarbnica cennych witamin A, B, C, i E oraz kwasu foliowego, wapnia, magnezu i cynku. Jej prozdrowotne działanie pomaga wzmocnić serce, ustabilizować pracę jelit, obniżyć cholesterol, a także stworzyć barierę ochronną przed infekcjami i grzybicą. Oto kilka przepisów, które pomogą włączyć ją do diety.

    Delikatna zupa krem z dyni

    Składniki:

    - pęczek włoszczyzny
    - 200 gramów mięsa drobiowego (np. podudzia z kurczaka) lub 200 gramów tofu i łyżka masła w wersji wegetariańskiej
    - trzy średniej wielkości ziemniaki
    - suszona, wędzona papryka
    - średniej wielkości świeża dynia
    - pestki z tej dyni
    - pieprz, sól, ziele angielskie i liść laurowy

    Wykonanie:

    1. Włoszczyznę oraz ziemniaki dokładnie umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Dynię obrać ze skóry, usunąć z niej wnętrze i pokroić na mniejsze kawałki. Mięso oczyścić pod bieżącą, chłodną wodą. Całość włożyć do dużego garnka razem z kilkoma ziarnami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Zalać wodą tak, aby przykrywała wsad.

    2. Gotować przez ok. godzinę, aż do uzyskania miękkości wszystkich składników.

    3. Ugotowane warzywa oraz mięso zdjęte z kości zmiksować blenderem lub za pomocą robota kuchennego do uzyskania jednolitej masy, a następnie przelać do garnka.

    4. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, doprawiając solą, pieprzem i papryką wędzoną do smaku. Całość udekorować obranymi pestkami dyni. Można podawać ze świeżym pieczywem, grzankami lub groszkiem ptysiowym.

    Soczyste placuszki z dyni

    Składniki:

    - średniej wielkości dynia
    - 2 jajka
    - 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 12 lub 18 proc.
    - szklanka mąki pszennej
    - sól do smaku
    - olej do smażenia

    Przygotowanie:

    1. Dynię pokroić, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na małych oczkach tarki.

    2. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem lub trzepaczką na sztywno.

    3. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce, do osiągnięcia jednolitej konsystencji, przyprawić solą według upodobań.

    4. Olejem przykryć dno patelni. Łyżką stołową nakładać na rozgrzany tłuszcz porcje masy i smażyć do uzyskania złocistego odcienia z każdej strony. Placuszki można podawać z pozostałą, gęstą śmietaną.


    Jesienna surówka z dyni i marchewki

    Składniki:

    - mała dynia
    - jabłko
    - dwie średniej wielkości marchewki
    - sól
    - cukier
    - cytryna
    - trzy łyżki stołowe oleju

    Przygotowanie:

    1. Dynię obrać, oczyścić wewnątrz, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki.

    2. Marchewkę i jabłko umyć, obrać i zetrzeć również na dużych oczkach tarki.

    3. Starte warzywa posypać z wierzchu cukrem i odstawić na godzinę, aż zmiękną i wypuszczą sok.

    4. Następnie dodać olej i doprawić solą, cukrem i wyciśniętym sokiem z cytryny, aż do momentu osiągnięcia preferowanego smaku.


    Owocowe smoothie z dynią
    Składniki:

    - mała dynia
    - banan
    - jabłko
    - łyżka stołowa miodu lub syropu klonowego

    Przygotowanie:

    1. Dynię umyć, obrać, oczyścić wewnątrz i pokroić na małe kawałki. Banana obrać ze skórki, jabłko umyć, obrać, wydrążyć z pestek.

    2. Wszystkie składniki zmiksować blenderem na gładką masę. Przepis można wzbogacić o inne ulubione owoce.

    News4Media, fot.: iStock
    reklama

    Zarezerwuj unikatowy login zanim wyprzedzą cię inni! Włącz się do dyskusji i wymieniaj poglądy na różne tematy z aktywną społecznością.

    Forum pod artykułem jest w trybie "tylko dla zalogowanych".